Πολεμική Αεροπορία: «Τρέμουν» τα Rafale οι Τούρκοι - «Κατασκοπεία» στα γαλλικά μαχητικά μέσω...Κατάρ

Την ώρα που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «ψυχοπαθή» τον Εμάνουελ Μακρόν, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να ακτινογραφήσει τα αεροσκάφη που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό οι πιλότοι της στο Αιγαίο. 
3'

Αντίστροφα μετρά πλέον η Πολεμική μας Αεροπορία για την άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας.

Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και μέρες, η 21η Ιουλίου είναι η ημερομηνία που η γαλλική Πολεμική Αεροπορία και η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault θα αποχαιρετήσουν ένα μαχητικό τους και θα το παραδώσουν στα χέρια των Ελλήνων χειριστών, σηματοδοτώντας έτσι την αλλαγή σελίδας στην HAF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και αρχικά σχεδιαζόταν η παράδοση να γίνει επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στη νέα «φωλιά» των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας, τελικά αποφασίστηκε η παράδοση των δύο πρώτων μαχητικών με τη γαλανόλευκη στα φτερά να γίνει επί γαλλικού εδάφους, με σκοπό να συνεχιστεί η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία φαίνεται πως... αγχώνεται για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει το νέο ελληνικό υπερόπλο. Η Άγκυρα έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που θα της προκαλέσουν τα ελληνικά Rafale στο Αιγαίο και έτσι προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ - το οποίο διαθέτει γαλλικά μαχητικά - με στόχο να αποκρυπτογραφήσει τον νέο της αντίπαλο στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Η εν λόγω συμφωνία, προβλέπει την ανάπτυξη τουλάχιστον 36 μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία μαζί με μεταγωγικά αεροσκάφη και 250 άτομα προσωπικό. Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος μεγάλο μέρος αυτών των αεροσκαφών θα είναι Rafale και Mirage 2000-5 και οι Τούρκοι πιλότοι θα κάνουν συνεκπαιδεύσεις με τους Καταριανούς κυρίως για τα Rafale, προσπαθώντας να μυηθούν στα μυστικά τους.

Επιπλέον, στη συμφωνία προβλέπεται ότι σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, πχ. πολέμου ή στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί για μεταφορά προσωπικού και πυρομαχικών.

Είναι προφανές πως η συμφωνία Τουρκίας - Κατάρ ενέχει κινδύνους για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αφού, όπως επισημαίνει το περιοδικό Nordic Monitor, υπάρχουν κάποιες «δικλείδεις ασφαλείας». Ειδικότερα, ο ιστότοπος που έχει στην κατοχή του τη συμφωνία, αναφέρει ότι: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα, που υπογραμμίζει πως δεν παρακωλύεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες, ωστόσο, προκύπτουν πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή αυτής».

Όπως διευκρινίζεται, «εάν οι πιλότοι του Κατάρ θελήσουν να εκπαιδευτούν σε τουρκικά μαχητικά, όπως για παράδειγμα σε F-16 που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να ληφθεί η άδεια και η έγκριση των ΗΠΑ. Άλλωστε και το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν τουρκική πρόταση να χρησιμοποιήσουν Πακιστανούς πιλότους για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ομοίως, η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ πρέπει να ζητήσει άδεια από τη Γαλλία, ώστε να μπορούν οι Τούρκοι πιλότοι να πετάξουν και να εκπαιδευτούν στα γαλλικά μαχητικά».

Στο μεταξύ, μετά τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως «ψυχοπαθή» και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δεν είναι πια ζήτημα της πολιτικής, αλλά της ιατρικής, της ψυχιατρικής. Οι γιατροί μάλλον θα έχουν κάποια διάγνωση για έναν άνθρωπο που έχει ξεκόψει τόσο πολύ άπό την αλήθεια. Αν θέλει ο Θεός, θα υπάρχει και θεραπεία του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απάτη-μαμούθ 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Συνελήφθησαν γιατροί και ιδιοκτήτρια γηροκομείου