Ελληνο-αιγυπτιακό τείχος στην Μεσόγειο: Colpo grosso του Στρατηγού Φλώρου που στριμώχνει την Τουρκία
Διπλωματική κινητικότητα, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εξοπλιστική ενίσχυση. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η χώρα μας, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στην αδιάλλακτη τακτική των προκλήσεων και των απειλών.
Με μεθοδικές κινήσεις η Αθήνα προχωρά στην ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες - «κλειδιά» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας έναν άξονα ασφάλειας και σταθερότητας, ανάχωμα στα… νταηλίκια του καθεστώτος Ερντογάν.
Οι σχέσεις με το Ισραήλ βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ, ενώ παράλληλα ενισχύονται συνεχώς και οι σχέσεις με τις χώρες του αραβικού κόσμου, με τις οποίες μας συνδέει η επιθυμία για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία.
Μία από τις χώρες με τις οποίες η Αθήνα έχει αναπτύξει άριστες διπλωματικές σχέσεις, ενώ παράλληλα εμβαθύνει συνεχώς την αμυντικής τους συμμαχία, είναι η Αίγυπτος. Είναι άλλωστε γεγονός πως το Κάιρο αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των αναθεωρητικών τουρκικών βλέψεων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη στη χώρα μας, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της Αιγύπτου Lieutenant General Mohamed Farid Hegazy, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στο ελληνικό «Πεντάγωνο».
Οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, έθεσαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο Χώρες ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο, μέσω ενός ευρέος πλέγματος συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων που έχουν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία καθώς και σε ήδη προγραμματισμένες που έχουν σχεδιαστεί και θα λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα, όπως η «BRIGHT STAR 21» και η «ΜΕΔΟΥΣΑ 11».
Η «BRIGHT STAR 21» αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διακλαδικές ασκήσεις των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη χώρα μας να δηλώνει ενδιαφέρον για συνεκπαίδευση με τον πανίσχυρο αιγυπτιακό στρατό. Θυμίζουμε άλλωστε πως οι Αιγύπτιοι έχουν πολύ ισχυρή Πολεμική Αεροπορία, αλλά και Στόλο αποτελούμενο από δύο ελικοπτεροφόρα αλλά και φρεγάτες γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές, ενώ η συνεκπαίδευση με Αμερικανούς και η έμπρακτη στήριξη της Ουάσινγκτον σε εξοπλισμούς, έχουν καταστίσει την Αίγυπτο καθοριστικό παράγοντα για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Όπως τόνισαν άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, το γεγονός των κοινών συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα από κοινού με άλλες Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, τα ΗΑΕ και η Κύπρος, συμβάλλουν στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας των ασκούμενων δυνάμεων και των συνεργειών τους, επιδρώντας καταλυτικά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης αναδυόμενων κινδύνων στην περιοχή και αποδεικνύοντας έτσι και εμπράκτως την δέσμευση τους για την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Επιπρόσθετα, ο Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον ειλικρινή διάλογο ως βάση για την επίλυση διαφορών, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων με επιπλέον κοινές δράσεις και δραστηριότητες.
Από την μεριά του ο Α/ΓΕΕΔ της Αιγύπτου αναφερόμενος στην ιδιαίτερη φιλία που έχει αναπτύξει με τον Έλληνα ομόλογό του, μεταξύ άλλων έκανε αποτίμηση των συμπερασμάτων από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, εξαίροντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε διακρατικό και στρατιωτικό επίπεδο, εκφράζοντας και αυτός με την σειρά του την προσήλωση του στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο Χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ισχυρό επιστέγασμα της επίσημης επισκέψεως και χαρακτηριστικό του άριστου κλίματος της συνάντησης, ήταν η υπογραφή από τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Κρατών, του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για Παροχή Εκπαίδευσης σε Ελληνικά Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Αιγύπτιους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Μαθητές Παραγωγικών Σχολών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Συναγερμός στην κυβέρνηση - Το παρασκήνιο της απόφασης για στοχευμένα μέτρα