DEFEA - φρεγάτες: «Σφήκα» ο Παναγιωτόπουλος –Εντυπωσιακοί Γάλλοι, ισχυροί Ολλανδοί και…ψηστήρι Πάιατ

Όλα τα όπλα τους ρίχνουν στη μάχη οι «μνηστήρες» - Πώς προσπάθησαν να… πλευρίσουν τον Έλληνα υπουργό Άμυνας – Εξαιρετική η παρουσίαση των Γάλλων για τις Belh@rra, ελκυστική η πρόταση των Ολλανδών – Πιέζουν με κάθε τρόπο οι Αμερικανοί.

DEFEA - φρεγάτες: «Σφήκα» ο Παναγιωτόπουλος –Εντυπωσιακοί Γάλλοι, ισχυροί Ολλανδοί και…ψηστήρι Πάιατ
4'

Πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που έκθεση αμυντικών εξοπλισμών διεξήχθη στην Ελλάδα και η αλήθεια είναι πως οι λάτρεις του είδους ανυπομονούσαν για την έναρξή της.

Την Τρίτη λοιπόν, 13 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της DEFEA 2021 (DEFENCE EXHIBITION ATHENS), της μεγαλύτερης αμυντικής έκθεσης στη χώρα μας, που σκοπεύει να μπει στο παγκόσμιο καλεντάρι εκθέσεων οπλικών συστημάτων.

Συνολικά 315 εκθέτες από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων ο αμερικανικός κολοσσός Lockheed Martin, η γαλλική Dassault Aviation που κατασκευάζει τα Rafale, η Boeing που κατασκευάζει κάθε είδους αεροσκάφος και ελικόπτερο, η επίσης γαλλική Naval Group - πρωτοπόρος στην κατασκευή πολεμικών πλοίων, η ολλανδική Damen, η βρετανική Babcock, η ιταλική Fincantieri, η ισραηλινή Elbit και φυσικά η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, δίνουν το «παρών» στο Metropolitan Expo στα Σπάτα, σε μια διοργάνωση που πραγματικά εντυπωσιάζει.

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Αμύνης και Ασφαλείας πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα περίπτερα και να συνομιλήσει με τους εκθέτες. Παρόντες ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδας, Τζέφρι Πάιατ.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο - Συνολικά 315 εκθέτες βρέθηκαν στην DEFEA 2021.

Όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο για το κοινό όσο και για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι οι φρεγάτες, με τους «μνηστήρες» να… χτυπιούνται στην DEFEA 21, προσπαθώντας να πείσουν για τις ικανότητες του πλοίου τους, τον οπλισμό τους, την ποιότητα κατασκευής και τις δυνατότητες απέναντι σε κάθε απειλή.

«Είναι ένα εξαιρετικό πλοίο», είπε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος περνώντας από το περίπτερο της Naval Group και βλέποντας τη μακέτα της πανίσχυρης Belh@rra. Οι Γάλλοι φυσικά, με… μπροστάρη τον Γάλλο πρέσβη, Πατρίκ Μεζονέβ, ήταν εκεί για να ενημερώσουν τον κ. Παναγιωτόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στην γαλλική πρόταση, με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει πως θα μιλήσουν και πάλι. Αξίζει να σημειωθεί πως στο περίπτερο της Naval οι Γάλλοι έχουν δημιουργήσει έναν εντυπωσιακό χώρο όπου ενημερώνουν δημοσιογράφους, στρατιωτικούς και απλό κοινό για τις δυνατότητες των φρεγατών Belh@rra. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ισχυρά «χαρτιά» της πρότασης που δεν είναι άλλα από το ραντάρ Aesa, το οπλικό φορτίο των Aster 30 ή συνδυασμού Aster και Mica όπως και η ανθυποβρυχιακή «ομπρέλα» με δύο σόναρ και τορπίλες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Θερμή ήταν η υποδοχή στον κ. Παναγιωτόπουλο και στο περίπτερο της αμερικανικής Lockheed Martin, με τον Γάλλο πρέσβη να δείχνει κατ’ αρχάς στον Έλληνα υπουργό Άμυνας τις μακέτες ενός F-16 και ενός F-35, του καλύτερου αεροσκάφους 5ης γενιάς παγκοσμίως. Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ οδήγησε τον κ. Παναγιωτόπουλο στην μακέτα της αμερικανικής φρεγάτας MMSC, την οποία οι Αμερικανοί ονόμασαν HF2 (Hellenic Frigate2), ενημερώνοντας πως το συγκεκριμένο πλοίο έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του ελληνικού Στόλου. Ο κ. Πάιατ δώρισε στον κ. Παναγιωτόπουλο και ένα καπέλο με το logo HF2, με τον ίδιο να το φοράει και τον Έλληνα υπουργό να αρνείται ευγενικά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Τζέφρι Πάιατ. Η αμερικανική φρεγάτα MMSC ή HF2 δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει πάντως την Αθήνα.

«Πλοίο εξαιρετικών δυνατοτήτων» χαρακτήρισε και την ολλανδική φρεγάτα Sigma ο κ. Παναγιωτόπουλος, περνώντας από το περίπτερο της Damen. «Είναι τελικά αυτό το πλοίο που θα επιλέξετε», ακούστηκε να του λέει ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να αποφεύγει την απάντηση με ένα χαμόγελο.

Εκτός από τις φρεγάτες, ο υπουργός Άμυνας έμεινε αρκετή ώρα στο περίπτερο της γαλλικής Dassault, όπου θαύμασε το ομοίωμα του νέου ελληνικού Rafale, το οποίο έφερε στα φτερά και το ελληνικό εθνόσημο. Υπενθυμίζουμε πως στις 21 Ιουλίου, το πρώτο ελληνικό Rafale θα παραδοθεί και επίσημα στη χώρα μας, όμως επί γαλλικού εδάφους, με στόχο να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών.

defea2.jpg
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο ΜπλιούμηNewsbomb.gr/Βασίλης Σκουλαράκος

Ο υπουργός συνομίλησε αρκετή ώρα και με τους Ισραηλινού εκπροσώπους της Elbit Systems, της κορυφαίας εταιρείας αμυντικών εξοπλισμών στο Ισραήλ. Μάλιστα, ο υπουργός διεμήνυσε πως πολύ σύντομα θα τα πουν και από κοντά.

Θερμή υποδοχή στο περίπτερο της ισραηλινής Elbit Systems. Η χώρα μας φέρεται να ενδιαφέρεται για μια σειρά από οπλικά συστήματα της Elbit.

Το Newsbomb.gr θα βρίσκεται και σήμερα στην έκθεση DEFEA 2021 και θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν, με επίκεντρο φυσικά τις εξελίξεις στο ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών που θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή