Ερντογάν: Πέντε χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν είναι το ίδιο πανίσχυρος
Ήταν νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016 όταν η Τουρκία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού καθώς έγινε απόπειρα πραξικοπήματος. Η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε πως είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθοδηγούμενο από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μέγιστος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2013 και έπειτα όταν και «έσπασε» η μεταξύ τους συμμαχία.
Από την απόπειρα του πραξικοπήματος, η Τουρκία μέτρησε αμέτρητες πληγές. Τεράστιες υλικές ζημιές, 256 νεκροί και πολλοί τραυματίες αλλά κι ένα πολιτικό σκηνικό που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει μια σύγχρονη δημοκρατία. Με αφορμή την απόπειρα του πραξικοπήματος, το οποίο πολλοί αντίπαλοι και επικριτές του Ερντογάν χαρακτηρίζουν ευθέως ως σκηνοθετημένο, ο Τούρκος πρόεδρος επί της ουσίας βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια σειρά εκκαθαρίσεων ανθρώπων που θεωρούσε «επικίνδυνους» για τη διακυβέρνησή του.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, η εκκαθάριση αυτή περιλάμβανε πάνω από 45.000 στρατιωτικούς αξιωματούχους, αστυνομικούς, δικαστές, διοικητές και δημοσίους υπαλλήλους. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν, ενώ λιγότεροι απλά παύθηκαν από τις θέσεις τους. Υπολογίζεται επίσης ότι για μεγάλο διάστημα 2.700 δικαστές, 15.000 καθηγητές και αρκετοί πανεπιστημιακοί κοσμήτορες τέθηκαν υπό κράτηση, όπως και 163 στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι, με το 45% του τουρκικού στρατού επίσης να έχει χαρακτηριστεί ως «αντιφρονούντες» από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Όσο, λοιπόν, πριν από πέντε χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνοδοιπόροι του στην κυβέρνηση, κατηγορούσαν τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπαίτιο και υποκινητή του πραξικοπήματος, ο τελευταίος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του και την ίδια ώρα υπογράμμιζε πως αυτή η απόπειρα ήταν σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος, όπως ανέφερε, ήταν να εδραιωθεί η κυριαρχία του στο εσωτερικό της χώρας και να μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εκκαθάριση με πρόσχημα ένα πιθανό πραξικόπημα. Παράλληλα, χρησιμοποίησε τα γεγονότα του 2016 για να «επιτεθεί» σε εξωτερικούς εχθρούς, αφήνοντας υπόνοιες ότι υποκίνησαν το πραξικόπημα και θέλησαν να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι το 2021 η Τουρκία δεν θυμίζει σε τίποτα μια σύγχρονη δημοκρατία αλλά περισσότερο απολυταρχικό καθεστώς, το οποίο άγεται και φέρεται από τα «κέφια» του προέδρου της.
Νέο δημοσκοπικό «χαστούκι» για τον Ερντογάν
Ο τελευταίος χρόνος, ωστόσο, δείχνει πως αυτή η παντοκρατορία του Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να φτάνει στο τέλος της. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν διαρκώς κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις, μεγάλες σε όγκο και παλμό, εναντίον της διακυβέρνησής του ενώ τα αποτελέσματα της πολιτικής του – που έχουν επιφέρει κοινωνική και οικονομική κατάρρευση στη γειτονική χώρα – αποτυπώνονται πλέον και στα δημοσκοπικά ευρήματα.
Τελευταίο «χτύπημα» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το μέτωπο των «σφυγμομετρήσεων», ήταν αυτό της Metropoll Research. Σε έρευνα που διεξήγαγε μια από τις ερωτήσεις ήταν «ποιο κόμμα δεν θα ψηφίσετε ποτέ». Η μια από τις δυο επικρατέστερες απαντήσεις, ήταν το AKP. Το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου.
Ένα 27,7% των πολιτών της Τουρκίας δήλωσε ότι «Δεν θα ψηφίσω ποτέ» το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτέλεσμα που έρχεται να προστεθεί και σε μια σειρά προηγούμενων δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία και δείχνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θεωρείται πια το ίδιο ισχυρός στις τάξεις των πολιτών.
Πέντε χρόνια, λοιπόν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που τον έκανε πανίσχυρο και «έπνιξε» κάθε φωνή εναντίον του, πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί όσοι ευθαρσώς δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να «μαυρίσουν» τον Ερντογάν και το κόμμα του στις κάλπες, στην πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης: