Κυπριακό: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, και η προκλητική απόφαση Ερντογάν και Τατάρ να ανοίξουν τα Βαρώσια και να αποστρατικοποιηθεί το 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, έχουν προκαλέσει έναν διπλωματικό «πυρετό» όχι μόνο σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.
Το απόγευμα της Τρίτης (20.07), ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Οι δυο ηγέτες, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των σημερινών εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.
ΥΠΕΞ: Παραβιάζονται αποφάσεις του ΟΗΕ στην Κύπρο - Μοναδική λύση η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο μπαράζ προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας και ψευδοκράτους, με τελευταία ενέργεια την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία κοινοποίησε και ο υπουργός, κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη εκφράζοντας τη συμπαράσταση της χώρας στην κυβέρνηση και τους πολίτες της Μεγαλονήσου, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.
Στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζονται απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο οι μονομερείς ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ, 47 χρόνια μετά την εισβολή των Τούρκων και τις θηριωδίες του Αττίλα, ενώ η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Αρχές της Ευρωπαϊκές Ένωσης, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά καθιστά για ακόμα μια φορά σαφές πως η μοναδική αποδεκτή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, θα έρθει στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά σε Ερντογάν και Τατάρ πως η στάση τους για δυο κράτη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από Αθήνα και Λευκωσία.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.
Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί».
Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου
Ο αδιέξοδος δρόμος των απειλών δεν θα γίνει ανεκτός διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία στην ανάρτησή του με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» από την εισβολή στην Κύπρο.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε, μάλιστα, λίγη ώρα μετά τις προκλητικές ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ από την Αμμόχωστο.
«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι' αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας τονίζοντας ότι αλλάζουν το status quo της Αμμοχώστου.
Η ανάρτηση Μητσοτάκη
Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό.
Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές.
Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Ε.Ε μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της.
Μηνύματα από ΥΕΘΑ και αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης της Κύπρου για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αταλάντευτη κοινή στάση Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι σε κάθε απειλή.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπογράμμισε πως η ιστορία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανέναν, στο δικό του μήνυμα από την Κύπρο όπου βρέθηκε μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο ως εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.
Κατά των προκλήσεων Ερντογάν Τσίπρας και Γεννηματά
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά τις προκλητικές εξαγγελίες των Ερντογάν και Τατάρ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λύση δυο κρατών για την Κύπρο.
Από τη δική της πλευρά, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα για να δρομολογηθούν εξελίξεις και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Η ακραία πρόκληση Ερντογάν
Νωρίτερα στο άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τις ανακοινώσεις του διευκρίνισε πως το 3,5% της πόλης η οποία ήταν στρατικοποιημένη περιοχή ανοίγει.
Το Ελληνικό ΥΠΕΞ δεν άφησε αναπάντητη την τουρκική πρόκληση και με αφορμή την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητά από την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσει η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα.
Παράλληλα ο «Σουλτάνος», όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, επιτέθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ευρωπαική Ένωση, λέγοντας ότι «εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους... Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» και επανέλαβε τη θεωρία του για «δυο κράτη στην Κύπρο».
«Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει ανάμεσα σε δύο κράτη», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος από τα Κατεχόμενα. «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο», πρόσθεσε στην εμπρηστική ομιλία του και τόνισε πως οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική επίλυση του προβλήματος παραμένουν στο τραπέζι.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να κινηθεί και στη λογική του «Αττίλα», ανήμερα της «μαύρης επετείου» για την Κύπρο, καθώς δεν δίστασε από τα Κατεχόμενα να φέρει στο προσκήνιο τη διχοτόμηση της Κύπρου.
«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών), όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Sigma Live.
ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες
Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτείουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες», τόνισε λίγα λεπτά μετά τις τουρκικές προκλήσεις, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών.
«Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο. Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας», επισημαίνεται.
«Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.
Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.
Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Αναστασιάδης: Απαράδεκτες οι ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο
Η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ανέφερε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του Ερσίν Τατάρ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στα Βαρώσια ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω, δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς είπε ή εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε τι είπε ο κ. Ερντογάν. Θα απαντήσω όταν λάβω γνώση. Σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».
Με αφορμή, δε, την τουρκική αξίωση περί δύο κρατών ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, όπως εκφράστηκε από τον Ερντογάν, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».
Μιλώντας μετά μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι σήμερα «είναι μέρα μνήμης για όσα συνέβησαν πριν και σε όσα ακολούθησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα. Είναι μέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, μέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν».
«Είναι και μέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας. Μέρα τιμής για όσους αγνοούνται ύστερα από μάχες στα πεδία των μαχών ή άλλως πως και για όσους, όμως, αγωνιζόμενοι έπεσαν. Την ίδια ώρα, μέρα προβληματισμούς για το πώς αντιμετωπίζουμε την οξυνόμενη τουρκική αδιαλλαξία και πώς αποτρέπουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης και κατέληξε:
«Για αυτό και η έκκληση, ο τρόπος, η οδός δεν είναι άλλη από την ενότητα και τη συνεχή προσπάθεια μέσα από τα ‘όπλα’ που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ, ευρύτερα οι αρχές του δικαίου».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 3.565 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 9 νεκροί σε 24 ώρες, στους 121 οι διασωληνωμένοι