Rafale: Δικαίωση Παναγιωτόπουλου! Πώς ο υπουργός Άμυνας έκανε ελληνικά τα γαλλικά υπερόπλα

Την ημέρα της «επετείου» έναρξης της κρίσης με τους Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας παραλαμβάνει το πρώτο Rafale, στέλνοντας δυναμική απάντηση στην Άγκυρα - Το χρονικό της συμφωνίας και οι καθοριστικές κινήσεις που «κλείδωσαν» το σπουδαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα – Τι κερδίζει η Πολεμική Αεροπορία – Οι δυνατότητες και ο τρομακτικός οπλισμός της «ριπής ανέμου». 

Rafale: Δικαίωση Παναγιωτόπουλου! Πώς ο υπουργός Άμυνας έκανε ελληνικά τα γαλλικά υπερόπλα
9'

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 21 Ιουλίου του 2020, με εντολή του καθεστώτος Ερντογάν, ο τουρκικός Στόλος πραγματοποιούσε μαζική έξοδο από το ναύσταθμο του Ακσάζ, βορειοανατολικά της Ρόδου, με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο.

Αντί όμως να αιφνιδιαστεί η Ελλάδα από την κίνηση της Άγκυρας, αυτό που... σάστισε από την ελληνική αντίδραση ήταν το τουρκικό καθεστώς. Η έξοδος των τουρκικών πλοίων από το λιμάνι του Ακσάζ αποδείχτηκε «εφιάλτης» για τους Τούρκους, που είδαν στα ραντάρ τους το Αιγαίο να γεμίζει μέσα σε λίγες ώρες με… μπλε κουκίδες.

Ήταν η αρχή ενός αγώνα στη θάλασσα που διήρκεσε κοντά 4 μήνες. Πλοία και αεροσκάφη με τα πληρώματά τους δοκιμάστηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, από την Λήμνο και τη Σαμοθράκη, μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα έθεταν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της τουρικής απειλής και παράλληλα την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε ξεκαθαρίσει από τότε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πως η Ελλάδα έχει έναν και μόνο δρόμο: Να γίνει ακόμα πιο ισχυρή στρατιωτικά, προχωρώντας σε άμεσες και στοχευμένες κινήσεις που θα εκσυγχρονίσουν τα οπλικά μας συστήματα και θα επεκτείνουν την ισχύ μας.

Όταν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου «έσκαγε» η είδηση για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να βάλει στο οπλοστάσιό της τα 4.5 γενιάς αεροσκάφη, κανείς δεν πίστευε πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα. Ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα τη βούληση της Ελλάδας να αποκτήσει μία μοίρα γαλλικών αεροσκαφών, έξι καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιδόθηκε σε έναν κρίσιμο αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μιας και οι εν εξελίξει επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν άφηναν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αδράνεια.

Οι εξελίξεις εξέπληξαν τους πάντες. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, χρόνος - ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έφερε στο ελληνικό Κοινοβούλιο μια συμφωνία που δίνει εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία και αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την παραλαβή του πρώτου Rafale στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, ετοιμάστηκε και ολοκληρώθηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι.

Στα χέρια των Ελλήνων πιλότων το πρώτο Rafale

Η «επέτειος» του ενός έτους από την έξοδο των Τούρκων προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκει τη χώρα μας να «γιορτάζει» μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην Αεροπορική Βάση "125 Istres-Le Tubé", ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρέλαβε και επίσημα από την κατασκευάστρια εταιρεία των Rafale το πρώτο μαχητικό με τη γαλανόλευκη στα φτερά.

«Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών», δήλωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την παραλαβή του πρώτου Rafale, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της σπουδαίας συμφωνίας που καθιστά τα ελληνικά φτερά κυρίαρχα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενθουσιασμός, ικανοποίηση και βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας Αθήνας - Παρισιού. Στην φωτό, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, με εκπροσώπους της Dassault Aviation και της γαλλικής κυβέρνησης.

«Η προμήθεια αυτή», συνέχισε, «θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».

Με την απόκτηση των Rafale, υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος «η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι δυνατότητες προβολής ισχύος πολλαπλασιάζεται. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των αεροσκαφών με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής».

Όσο για το εάν η απόκτηση των Rafale αλλάζει τις ισσορροπίες ισχύος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Θεωρώ ότι ήδη τις έχει αλλάξει. Αλλιώς δεν θα έσπευδαν οι γείτονες να αναζητήσουν τρόπους, αν θέλετε, αποκωδικοποίησης του Rafale. Ακούμε πάρα πολλά στα ΜΜΕ αυτές τις ημέρες. Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα πλέον, από σήμερα, έχει επισήμως στις τάξεις της το Rafale».

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος επιθεωρεί το πρώτο ελληνικό Rafale.

Είναι δεδομένο πως με την προσθήκη των Rafale η Πολεμική μας Αεροπορία γυρίζει σελίδα, γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και βάζει τα θεμέλια για πλήρη αεροπορική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.

Στη Γαλλία εκτός από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο βρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και φυσικά ο Aρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Εκεί όμως βρίσκονται και οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί οι οποίοι εδώ και μήνες πετούν και εκπαιδεύονται στις «ριπές ανέμου».

Παράλληλα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, οι προετοιμασίες για τη δημιουργία της «φωλιάς» των ελληνικών Rafale είναι εντατικές. Στη βάση της Βοιωτίας, τα τέλη του 2021 αναμένεται να προσγειωθούν τα πρώτα έξι Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία σταδιακά θα γίνουν 18 αφού θα προστεθούν ακόμη έξι μεταχειρισμένα αλλά και έξι καινούργια μαχητικά.

Τι κερδίζει η Πολεμική Αεροπορία

Η πρόσκτηση των 18 Rafale, μαζί με τα προηγμένα όπλα τους, είναι ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΑ για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί δε, να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Είναι καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, ενώ τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

To RAFALE ξεχωρίζει: για το ικανότατο ραντάρ του, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου και τον υπέρυθρο αισθητήρα. Στη φωτογραφία ανάλυση των σημείων που βρίσκεται το SPECTRA.

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.

Τρομάζουν τα όπλα των Rafale

Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την απόκτηση των Rafale, έκανε απολύτως σαφές πως τα αεροσκάφη πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη.

Τι εννοούσε ο υπουργός; ότι τα νέα ελληνικά αεροσκάφη θα πρέπει να φέρουν όλα τα συστήματα και τον οπλισμό που απαιτείται ώστε να επιβεβαιώνουν καθημερινά πως πρόκειται επί της ουσίας για ένα αεροσκάφος που δίνει σαφή και αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή στη χώρα μας.

Τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν λοιπόν στην Ελλάδα φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας HAMMER(Highly ModularMunition Extended Range), εύκολα αντιλαμβανόμαστε το λόγο που οι Τούρκοι βρίσκονται σε πανικό και καθημερινά πλέον ασχολούνται, τόσο οι πολιτικοί όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα δεκαοκτώ (18) αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους. Στην τιμή περιλαμβάνεται, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμός υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία για πιθανή «έκρηξη» των κρουσμάτων τον Αύγουστο με το μεγάλο «κύμα» των εκδρομέων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή