Μήνυμα ΗΠΑ, Γαλλίας προς την Τουρκία: «Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο» - Οι διαφορές λύνονται ειρηνικά

Την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας τόνισαν στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας  στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα απεναντι στις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Άγκυρας.
O Άντονι Μπλίνκεν
ΑΡ
3'

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκαναν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι Υπουργοι Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας Μπλίνκεν και Λε Ντριάν, δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις, τις οποίες προβάλει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνομιλητές του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες με θέμα τη «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και της Ασφάλειας των Θαλασσών».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ λε Ντριάν, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής και πιστής τήρησης των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Συγκεκριμένα, από την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ συγκρατούν:

-Την αναφορά του ότι η διεθνής κοινότητα έχει επί μακρόν επωφεληθεί από κανόνες θαλάσσιας τάξης βασισμένους στο Διεθνές Δίκαιο όπως θεσπίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία και καθορίζει το νομικό πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων σε ωκεανούς και θάλασσες.

-Τις επανειλημμένες προτροπές των ΗΠΑ προς όλα τα κράτη να συμμορφωθούν, ως προς τις διεκδικήσεις τους, με τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

-Την καταδίκη ενεργειών επίλυσης θεμάτων τα οποία αφορούν σε θαλάσσιες διαφορές, με τη χρήση βίας, καθώς η εν λόγω πρακτική είναι αντίθετη με βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η κυρίαρχη ισότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ. Τα κράτη τα οποία αγνοούν ή επιχειρούν να επαναχαράξουν θαλάσσια η χερσαία σύνορα άλλων κρατών υπονομεύουν βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

-Την καταληκτική επισήμανση ότι τα κράτη έχουν εργασθεί για δεκαετίες προκειμένου να δημιουργήσουν περιβάλλον σταθερότητας, θαλάσσια τάξη και ασφάλεια η οποία εδράζεται στους κανόνες του διεθνούς συστήματος.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινώς αποδεκτής αναγνώρισης ότι είναι προς όφελος των λαών και των εθνών οι κυβερνήσεις να αποδέχονται ορισμένες παραμέτρους ως προς τις δράσεις τους, αντί να ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο δυνατός δεν υπολογίζει τίποτα και ο λιγότερο δυνατός αισθάνεται απειλούμενος και εξαναγκασμένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, κινήθηκε και η παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, κατά την οποία υπογραμμίζεται η δήλωση του Λε Ντριάν.

«Η ασφάλεια των θαλάσσιων περιοχών βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Χωρίς σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου οι θάλασσες καθίστανται θέατρα μόνιμων αντιπαραθέσεων. Η θάλασσα δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κρατών».

Οι ανωτέρω τοποθετήσεις, τονίζουν περαιτέρω, έρχονται για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσουν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, τις οποίες προβάλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ευλαμπία Ρέβη: Η δημοσιογράφος που συγκίνησε το πανελλήνιο – «Έσπασα γιατί κι εγώ άνθρωπος είμαι»