Αφγανιστάν: Η «ευκαιρία» που έψαχνε η Τουρκία – Το «διπλό παιχνίδι» του Ερντογάν

Αφγανιστάν: Το δράμα που συντελείται στη χώρα από τη στιγμή της ανάληψης του ελέγχου της από τους Ταλιμπάν συγκινεί όλο τον πλανήτη, ενώ παράλληλα προσφέρει πεδίο γεωπολιτικών «παιχνιδιών» σε χώρες όπως η Τουρκία. Οι πυρετώδεις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προσπαθεί να πατήσει σε δυο… βάρκες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
AP Images
3'

Την ώρα που στο Αφγανιστάν είναι σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές δράμα, με τις εικόνες που φτάνουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ να αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» για την ανθρωπότητα, «τρέχει» παράλληλα κι ένας διπλωματικός πυρετός σε κορυφαίο επίπεδο. Τις συγκυρίες, όπως συνηθίζει να κάνει ιστορικά, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει διαρκώς κινήσεις που τον εμφανίζουν ως έναν σημαντικό και κομβικό «παίκτη» του ζητήματος.

Οι επαφές του με ξένους, ισχυρούς, ηγέτες είναι διαρκείς ενώ είναι εμφανές και από τις δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και των αξιωματούχων της Άγκυρας, πως θέλει να καταστήσει τη χώρα του επίκεντρο και ρυθμιστή των εξελίξεων. Άλλωστε, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, θα επηρεάσουν τόσο τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις οποίες η Τουρκία δεν διάγει την καλύτερη περίοδο σχέσεων, όσο και τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Χώρες που έχει «πλευρίσει» ο Ερντογάν και προσπαθεί να ενταχθεί στη δική τους σφαίρα επιρροής.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, στην επαφή που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε «να μην μπουν αυστηροί όροι προς τους Ταλιμπάν», θέλοντας να τους προσεγγίσει έτσι ώστε να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την περιοχή. Σε πρώτη φάση η Τουρκία του Ερντογάν θα ήταν ικανοποιημένη να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό, αν όχι και «πατρικό» ρόλο», ανάμεσα στα δυο «μπλοκ» (ΕΕ, ΗΠΑ – Ρωσία, Κίνα, Ιράν) που δημιουργούνται γύρω από το Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που ο Ερντογάν παρουσιάζεται συγκαταβατικός προς τους Ταλιμπάν στη συνομιλία του με τον Πούτιν, έχει δώσει διαβεβαιώσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό, ενώ μιλώντας με την Άγκελα Μέρκελ ανέφερε πως προέχει η ασφαλής αποχώρηση όσων το επιθυμούν, από το Αφγανιστάν. Είναι εμφανές πως για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παίξει «διπλό παιχνίδι» για να καταφέρει να επιτύχει τους δικούς του, προσωπικούς κυρίως, στόχους και να αποκομίσει όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη από τη «συγκυρία».

Από την πλευρά της η Ελλάδα διατηρεί άτεγκτη γραμμή σε ό,τι αφορά το θέμα των παράνομων μεταναστεύσεων, προσπαθώντας παράλληλα να δώσει κάθε δυνατή βοήθεια σε υπηκόους της αλλά και ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τις συμμαχικές αποστολές στο Αφγανιστάν τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να αποχωρήσουν από την Καμπούλ και να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όσα λέει, και όσα πράττει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας στην εδραίωση των στρατηγικών συμφωνιών και συμμαχιών που έχει δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα με χώρες του Αραβικού κόσμου, βάζοντας στη θέση της κάθε προκλητική ενέργεια της Άγκυρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.