Φρεγάτες: Ραγδαίες εξελίξεις! Κοντά σε συμφωνία - «πακέτο» με Γαλλία για Belh@rra και GoWind
«Περιμένετε λίγες ημέρες ακόμα και θα μάθετε ποιες θα είναι οι νέες ελληνικές φρεγάτες». Η ατάκα αυτή του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου πριν τρεις μέρες από το βήμα της Βουλής, θα λέγαμε πως ήταν το σφύριγμα της λήξης στο «ντέρμπι» για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Το σήριαλ φαίνεται πως τα επόμενα 24ωρα θα λάβει οριστικό τέλος, με την Ελλάδα να καταλήγει στην πιο αξιόπιστη – κατά πολλούς - λύση για τις ανάγκες του ελληνικού Στόλου, δηλαδή, φρεγάτες με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών, με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής, με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Εδώ και καιρό γράφουμε στο Newsbomb.gr πως παρά τις πιέσεις από όλους του «μνηστήρες», οι οποίοι τονίζουμε πως είχαν εξαιρετικές προτάσεις για το Πολεμικό μας Ναυτικό, μία χώρα κατάφερε κάθε στιγμή να παραμείνει στην κορυφή της λίστας του ΓΕΝ. Πρόκειται για τη Γαλλία, με τις κορυφαίες φρεγάτες Belh@rra της εταιρείας Naval Group. Οι πανίσχυρες FDI Belh@rra HN αποτελούν ένα υπερόπλο στα χέρια οποιασδήποτε χώρας, μιας και βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία, τις μεγάλες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής αλλά και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. «Είναι ένα εξαιρετικό πλοίο», είχε πει με νόημα ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Defea 2021, διαμηνύοντας παράλληλα στα στελέχη της κατασκευάστριας Naval Group πως πολύ σύντομα θα είχαν νέα επικοινωνία.
Ακολούθησε το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, από την οποία φέρεται να ζήτησε ακόμα πιο βελτιωμένη οικονομικά πρόταση για τις Belh@rra, με την Γαλλίδα υπουργό να έχει έτοιμη απάντηση και να διαμηνύει στον κ. Παναγιωτόπουλο πως η Ελλάδα μπορεί να έχει τις δύο πρώτες Belh@rra το 2025 και μάλιστα σε πολύ βελτιωμένη τιμή.
Η παράδοση δύο πλοίων το 2025 φαίνεται πως ήταν το «κλειδί» που ξεκλείδωσε τη διαπραγμάτευση, με το Πολεμικό Ναυτικό να επισημαίνει στην πολιτική ηγεσία πως όντως οι Γάλλοι έχουν την πιο πλήρη πρόταση, που καλύπτει απόλυτα τα «θέλω» του ΓΕΝ.
«Αγκάθι» βεβαίως παρέμενε η ενδιάμεση λύση, με τη Naval ωστόσο να έχει απάντηση και σε αυτό, μιας και η Αθήνα είχε εκφράσει δυσφορία για τα πλοία 25ετίας που είχαν προταθεί αρχικά, την Latouche-Treville και την Jean Bart. Πρότεινε λοιπόν τις πολύ αξιόλογες και ολοκαίνουργιες κορβέτες Gowind σε τιμή που σίγουρα δεν είναι απαγορευτική για τη χώρα μας.
Η AUKUS, η βελτιωμένη πρόταση και οι καταιγιστικές εξελίξεις
Οι αναταράξεις που έφερε σε παγκόσμιο επίπεδο η ανακοίνωση της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Βρετανίας και Αυστραλίας, με την απόκτηση αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων από τους Αυστραλούς, φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο του και στην υπόθεση των ελληνικών φρεγατών.
Η Naval Group έχασε «χρυσή» συμφωνία ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αυστραλία για συμβατικά υποβρύχια, γεγονός που κατέστησε απαγορευτική την απώλεια της «δουλειάς» με την Ελλάδα.
Έτσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group επιτάχυνε τις διαδικασίες και έφερε άμεσα στην Ελλάδα τη νέα γαλλική πρόταση την οποία, όπως έλεγε και ο «Νονός», «δεν θα μπορέσει να αρνηθεί η Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα γαλλική πρόταση αφορά την ναυπήγηση τριών φρεγατών Βelhara, ενώ στο «πακέτο» προβλέπεται και η ναυπήγηση τριών κορβετών Gowind. Η πρώτη φρεγάτα ήδη κατασκευάζεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού σε γαλλικά ναυπηγεία ενώ και οι υπόλοιπες προβλέπεται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία. Οι τρεις κορβέτες Gowind προτείνεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα και σε Ελληνικά ναυπηγεία. Όπως αναφέραμε, οι Γάλλοι φέρονται να δεσμεύονται ότι θα παραδώσουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις δύο πρώτες Belhara μέσα στο 2025.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων επικρατεί αναβρασμός, με τα στελέχη να αναλύουν πλήρως τη γαλλική πρόταση ώστε να δοθεί τις επόμενες ώρες το οριστικό «πράσινο φως» και να προχωρήσει η συμφωνία για τρεις φρεγάτες Belh@rra και τρεις κορβέτες Gowind, με το κόστος και για τα έξι πλοία να φτάνει τα 5 δισ. ευρώ.
Δίνουν τα χέρια Μητσοτάκης και Μακρόν
Κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Παρίσι- Αθήνα, γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας», στο μουσείο του Λούβρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα συμπεράσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τη συμφωνία των AUKUS, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τα εξοπλιστικά. Θυμίζουμε άλλωστε ότι πριν δύο εβδομάδες ανακοίνωσε την απόκτηση ακόμα έξι γαλλικών αεροσκαφών Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες είναι πολύ πιθανόν να δώσουν τα χέρια στο Παρίσι, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί κιόλας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο μουσείο του Λούβρου, ευρύτερη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.
Αν υπάρξει συμφωνία – κορυφής, τότε το μόνο που θα απομένει θα είναι οι δύο υπουργοί Άμυνας, Παναγιωτόπουλος και Παρλί να συμφωνήσουν στις τελικές λεπτομέρειες και να προχωρήσουν οι συμβάσεις.
Είναι η πρώτη φορά που θα λέγαμε πως το ζήτημα της απόκτησης των νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό είναι τόσο κοντά σε λύση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.