Μακρόν: Θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας

Μακρόν: Θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας
5'

Το μήνυμα ότι με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που υπεγράφη το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές» έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του μετά την σύντομη τελετή υπογραφής.

Μετά από ερώτηση, μάλιστα, που δέχθηκε για το ενδεχόμενο η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας να προκαλεί «κούρσα εξοπλισμών» ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε αρχικά ότι «η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια ταραγμένη περιοχή με μείζονα γεωπολιτικά διακυβεύματα. Είναι λογικό και νομότυπο να βρεθούμε στην Ελλάδα για να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντά της και η εδαφική της ανεξαρτησία».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν μας πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις, το να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε μια ισχύ για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας αυτό δεν είναι κλιμάκωση, είναι άμυνα».

Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε αρχικά στη σκληρή δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους 18 μήνες ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τελικά οδηγήθηκαν στη νέα στρατηγική σχέση.

Ο πρόεδρος της Γαλίας διεμήνυσε, επίσης, την πρόθεσή του να εντατικοποιηθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας στον αμυντικό τομέα ανακοινώνοντας και τη συμφωνία των δύο χωρών για την αγορά από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών Belh@rra με στόχο να υπάρξει δυνατότητα μεγαλύτερης συνεργασίας των βιομηχανιών των δύο χωρών μας.

Δειτε τις δηλώσεις Μακρόν - Μητσοτάκη

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση της Ελλάδας και της Γαλλίας απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να δράσουν στενά και σε συνεργασία για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. «Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού για την ειρήνη και την ασφάλεια» είπε ο κ. Μακρόν.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα για την οποία είπε ότι «είναι πρώτα ένας πολιτισμός και μετά ένα έθνος» συμπληρώνοντας ότι «μας έχει εμπνεύσει και εμάς. Την ταυτότητά μας την έχουμε χτίσει πάνω στο ελληνικό όραμα».

Τόνισε, τέλος, ότι η Γαλλία «ήταν πλάι σας έναν χρόνο πριν, ήμασταν δίπλα σας στις πυρκαγιές, δεχθείτε την αλληλεγγύη και τη φιλία της Γαλλίας».

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας

  1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
  2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
  3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
  4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
  5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
  8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση με καδρόνια και σουγιάδες έξω από ΕΠΑΛ - 2 τραυματίες

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή