«Αστακοί» τα μαχητικά: Πύραυλοι Rampage για τα F-16, Scalp, Mica για τα Mirage και «έξυπνες» βόμβες
Σε δύο… μέτωπα είναι στραμμένο σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, το ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας θα υπογράφει στις ΗΠΑ την εξαιρετικά σημαντική ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας MDCA, στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώνει την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα νέα οπλικά συστήματα που σκοπεύουμε να αποκτήσουμε και αφορούν κυρίως τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όσον αφορά την αμυντική συνεργασία Αθήνας – Ουάσινγκτον, θα είναι σίγουρα πενταετής και θα περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες και επέκταση των υφιστάμενων αμερικανικών βάσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα, με τον κ. Δένδια να ενημερώνει λεπτομερώς τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Πέρα από όμως από τις αμυντικές συνεργασίες, η Χώρα μας συνεχίζει μεθοδικά και αποφασιστικά και την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι μόνο η απόκτηση των πανίσχυρων γαλλικών αεροσκαφών Rafale και των κορυφαίων φρεγατών Belharra. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «τρέχει» μια σειρά από προγράμματα που αφορούν είτε τη συντήρηση, είτε την αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.
Αυτά για τα οποία θα ενημερώσει σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος τα κοινοβουλευτικά κόμματα αφορούν κυρίως την Πολεμική Αεροπορία και προβλέπουν την απόκτηση οπλικών συστημάτων νέας για τα μαχητικά μας αεροσκάφη, που δίνουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων. Πιο συγκεκριμένα, τα «γεράκια» της HAF αποκτούν αποκτούν τους Ισραηλινούς πυραύλους Rampage. Πρόκειται για ένα πύραυλο αέρος - εδάφους, ο οποίος εκτοξεύεται από μεγάλες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 150 χλμ και χτυπά στόχους με χειρουργική ακρίβεια ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί από την εχθρική αεράμυνα.
Χρησιμοποιείται ήδη στα μαχητικά F-16 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, με την Israeli Air Force να τονίζει πως πρόκειται για ένα κορυφαίο όπλο για την καταστροφή σταθερών στόχων. Κάθε πύραυλος Rampage είναι εξοπλισμένος με GPS που κατευθύνει τον πύραυλο αλλά και επιπλέον ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης για να αντιμετωπίσει κάθε παρεμβολή και αντίμετρο.
Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά επίσης τα υπερσύγχρονα Ισραηλινά Συστήματα Καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 για χρήση τους από τα F-16. Πρόκειται για συστήματα που προσαρμόζονται καθοδηγούν βόμβες 500 ή 1000 λιβρών σε αποστάσεις έως και 60 χλμ με ακρίβεια 1-3 μέτρων.
Είναι προφανές πως με SPICE και Rampage εκτινάσσονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών μας, που θα μπορούν να επιχειρούν από μεγάλες αποστάσεις με απόλυτη ακρίβεια.
Από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να περάσει και η συντήρηση και υποστήριξη των γαλλικών στρατηγικών όπλων SCALP αλλά και των πυραύλων αέρος-αέρος MICA. Πρόκειται για πυραύλους που εκτοξεύονται τόσο από τα Mirage 2000-5 όσο και από τα Rafale και αποτελούν το στρατηγικό όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στους Τούρκους, οι οποίοι δεν διαθέτουν ανάλογα όπλα. Το βεληνεκές τους ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, δηλαδή χτυπούν... Άγκυρα!
Τέλος από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής θα περάσει και η υποστήριξη των ελικοπτέρων NH-90, τα οποία αποτελούν ένα πολύ ισχυρό όπλο της Αεροπορίας Στρατού, ωστόσο πολλά παραμένουν καθηλωμένα λόγω ελλείψεων.
Μεθοδικά και αποτελεσματικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλίζονται με σύγχρονα οπλικά συστήματα και στέλνουν μήνυμα ισχύος στην Τουρκία, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί και πάλι να κλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία - Το σχέδιο για τον «Μπάλλο»: Μηνύματα «112», εκκενώσεις και κινητά επιχειρησιακά κέντρα
Νορβηγία: Ο 37χρονος τοξοβόλος σκότωσε 5 άτομα σε 34’ – Φέρεται να ήταν προσηλυτισμένος στο Ισλάμ
Θα «ξετινάζουν» τα τελωνεία όσους ταξιδεύουν με μεγάλα ποσά και χρυσό – Τι αλλάζει η ΑΑΔΕ