Μητσοτάκης: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας, διάλογος μόνο αν σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα
Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης , στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος - Κύπρου – Αιγύπτου, στέλνοντας μηνύματα προς την Τουρκία.
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σίσι για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο, που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.
Οι ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.
Στη διευρυμένη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Τι περιμένει η Ελλάδα
Μετά τις δύο συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.
Η Σύνοδος επαναβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας. Το παραπάνω καταδείχθηκε από το διμερές Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρόδος: Σοκάρει η απίστευτη σκευωρία πίσω από την κακοποίηση της 8χρονης
Καιρός – Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας
Έξαλλοι οι Ρώσοι με Αμερικανίδα δημοσιογράφο: «Αποπλάνησε τον Πούτιν με τα ποδια της»