Το Newsbomb.gr στην καρδιά της ελληνικής και νατοϊκής αεράμυνας: Η Κρήτη «ασπίδα» του Αιγαίου
Σε ένα από τα πιο καθοριστικά γεωστρατηγικά σημεία παγκοσμίως, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Κρήτη ισχυροποιεί συνεχώς τον στρατιωτικό της ρόλο και αναδεικνύει τη δυναμική της.
Οι διαδοχικές κρίσεις με την Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2020, οι αξιώσεις για τη «γαλάζια πατρίδα», αλλά και οι εξελίξεις στη γειτονική Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, ανέδειξαν την κομβική θέση του «αεροπλανοφόρου» της Μεσογείου και τις τεράστιες δυνατότητές του.
Αποτελεί την κύρια βάση του ΝΑΤΟ, από την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν καθοριστικές επιχειρήσεις σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ναύσταθμος και η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, η Ναυτική Βάση στο Κυριαμάδι, η 113 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι και φυσικά το Πεδίο Βολής Κρήτης έχουν εκτινάξει την επιχειρησιακή αξία του νησιού.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη διαρκή κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με ορμητήριο την Κρήτη, απ’ όπου ανεφοδιάζονταν και συντηρούνταν τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια, παρέμεναν πάντα σε απόσταση «αναπνοής» από την «καυτή» περιοχή του «τριγώνου» Κύπρος – Κρήτη – Καστελλόριζο.
Η κρίση έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ να αναδείξουν τα σημεία που επιδέχονται βελτίωσης και να προτείνει άμεσα ενέργειες που θα αυξήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Με πρωτοβουλία του Αρχηγού, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προωθείται ένα πλήθος ενεργειών για την αναβάθμιση της Κρήτης στο επιχειρησιακό επίπεδο.
Όπως έχουμε τονίσει, η βούληση του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού είναι η Κρήτη να γίνει το «μάτι» και το «αυτί» των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο από εκεί να ελέγχουν όλη την περιοχή την ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν σήμερα (19/10) τα εγκαίνια του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, των Αρχηγών των τριών Κλάδων, αλλά και του Αναπληρωτή Διοικητή Ανωτατης Συμμαχικης Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, Πάολο Ρουγκέρο.
Το "παρών" έδωσαν και εκπρόσωποι από τα υποστηρίζοντα κράτη του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαρεπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία και Τουρκία.
Η αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.
Η Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα άπτεται όλων των πεδίων δράσης του ΝΑΤΟ σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο αλλά και διάστημα.
Πρόκειται για μια παρέμβαση που δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη χώρα, γιατί αυξάνει το αποτύπωμα της Ελλάδας στην άμυνα και την ασφάλεια και όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και όσον αφορά την ιδιότητα της χώρας να είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σταθερό και αξιόπιστο Σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αναπτύσσει δε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη ένα όλο και περισσότερο πολυσχιδές φάσμα προκλήσεων των πιθανών εναέριων και πυραυλικών απειλών, με εύρος που εκτείνεται από τα απλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως τους βαλλιστικούς ή προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας, αποτελεί σημαντικότατη προσθήκη στις, ήδη υφισταμένες, Μονάδες και Κέντρα στα Χανιά, που αναδεικνύουν την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας. "Επιπλέον, η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στα Χανιά προσθέτει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), η Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης Δοικητικής Μερίμνης, και το Κέντρο FORACS, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό Συμμαχικό κόμβο. Έτσι υπογραμμίζεται η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της νήσου Κρήτης, ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας" επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: Η Κρήτη βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου ως ιστορική γέφυρα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, ως ο κοινός τόπος μεταξύ συμμάχων και εταίρων, καθώς και εν μέσω σημαντικών θαλασσίων οδών επικοινωνίας, γεγονός που καθιστά την στρατηγική σημασία της αδιαμφισβήτητη. Όπως είναι φυσικό, υπήρχαν μακρές εποικοδομητικές συζητήσεις με τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού σχετικά με την αποστολή και τα καθήκοντα του Κέντρου, έτσι ώστε να μην υπάρξει περιττή επικάλυψη προσπαθειών με άλλες οντότητες του ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία πάντα με το Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού, για να αξιολογηθεί και διαπιστευθεί επίσημα το Κέντρο, που όπως γνωρίζετε έλαβε την τελική Νατοϊκή του διαπίστευση στις 25 Ιανουαρίου 2020, οπότε και κατέστη πλήρως λειτουργικό. Αγαπητοί φίλοι, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι αρχικές μας προσπάθειες ήταν απολύτως επιτυχημένες. Και λέω αρχικές, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς βρίσκεται μπροστά μας και ειδικά σε ότι αφορά στο Κέντρο αυτό καθαυτό. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ομάδα μας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά της, σε ένα έργο στο οποίο αφοσιώθηκε από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωσή του, ιδρύοντας σε τόσο σύντομο χρόνο μια νέα οντότητα της Συμμαχίας στην Κρήτη και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία διαπίστευσής της σε όλα τα επίπεδα.
Επίσης, συγχαίρω τον Διοικητή και την Επιτελείο του για την εξαιρετική δουλειά τους σε ότι αφορά στην ενσωμάτωση του Κέντρου στις κύριες δραστηριότητες της Συμμαχίας. Θέλω επιπλέον να ευχαριστήσω το προσωπικό του Κέντρου, εθνικό και διασυμμαχικό, διότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ στο Πρόγραμμα Εργασιών του Κέντρου. Στόχος μας είναι η προοδευτική οικοδόμηση υψηλού κύρους αναφορικά με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του Κέντρου, τα οποία πρέπει να είναι αξιόπιστα, να εκπονούνται έγκαιρα και να παρακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στην αμυντική βιομηχανία.
Ειδικότερα, το Κέντρο εστιάζει στους εξής τομείς:
– Επιθετικές και αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.
– Παθητική και Αντιπυραυλική Αεράμυνα.
– Επιτήρηση.
– Τεχνικές και διαδικασίες ενοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων.
– Αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων.
– Αντιμετώπιση πυραύλων-βλημάτων, πυροβολικού και όλμων.
Παράλληλα, το Κέντρο εστιάζει στον ρόλο της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην «απαγόρευση περιοχής».
Το Κέντρο στην Κρήτη αποτελεί μία σημαντική προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες στρατιωτικές οντότητες της ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής Κρήτης και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τπυ ελληνικού Πενταγώνου να επιβεβαιώνουν πως ξέρουν να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρία, βελτιώνοντας τη γεωστρατηγική αξία καθοριστικών περιοχών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος: Τίποτα δεν είναι τόσο αδίστακτο όσο η ατιμωρησία
Αποτροπιασμός στη Ρόδο: Πώς η θεία κακοποίησε την 8χρονη για να εκβιάσει τη μητέρα της
Καιρός – Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας