«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού
Συνθήκες που παραπέμπουν στο καλοκαίρι του 2020, όταν Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη, δημιουργεί το τουρκικό καθεστώς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με δεδομένη την πολιτική και οικονομική αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι προφανές ότι αναζητά μία νίκη που θα ισχυροποιήσει ξανά το ηγετικό του προφίλ. Η επανεμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο του ORUC REIS, το οποίο συνοδεύουν τα πλοία ΑΤΑΜΑΝ και ΤΖΕΝΓΚΙΖ ΧΑΝ, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να κλιμακώσει την ένταση ανά πάσα στιγμή και έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία στις έρευνες του ερευνητικού - γαλλικών συμφερόντων – NAUTICAL GEO για τον αγωγό EastMed στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.
Τη διάθεση να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σχοινί δεν το κρύβει ούτε ο Ερντογάν ούτε οι υπουργοί του. Άλλωστε, το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας, το έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το NAUTICAL GEO παραβιάζει την… τουρκική υφαλοκρηπίδα, προϊδεάζοντας για κλιμάκωση της έντασης με… καταδίωξη του γαλλικού ερευνητικού.
Το γαλλικό ερευνητικό τελικά έδεσε στο λιμάνι της Λάρνακας, διακόπτοντας τις έρευνες που είχε ξεκινήσει για τον αγωγό East Med, ενώ η Τουρκία διατήρησε ανοιχτά της Μεγαλονήσου και σε απόσταση μερικών μιλίων από το γαλλικό ερευνητικό, τρία πολεμικά πλοία.
«Υπάρχουν σχέδια για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Το κάναμε και δεν αφήσαμε αυτό το πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματά μας να καταπατηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Στοχεύουν στο αδύνατο σημείο
Οι κινήσεις της Τουρκίας αποσαφηνίζουν πλήρως τι εννοούσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν μιλούσε για «απάντηση επί του πεδίου», διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αταλάντευτα στην εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ύστερα λοιπόν από την στρατικοποιημένη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε και εφαρμόζει στη Λιβύη, στο Ιράκ, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνονται και στην πολύπαθη και μαρτυρική Κύπρο. Το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβίασε κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βεβηλώνοντας παράλληλα για μία ακόμη φορά περιουσίες και σπιλώνοντας μνήμες, ενώ οι απειλές περί νέου Αττίλα, δεν ακούγονται πλέον από τα στόματα ακραίων εθνικιστών, αλλά από τα χείλη κορυφαίων υπουργών της τουρκικής ηγεσίας.
Νέο «χτύπημα» στα Κατεχόμενα, η πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει παράνομη ναυτική - στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, έπειτα από παραχώρηση γης προς τον κατοχικό στρατό από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, με την ανέγερση της στρατιωτικής ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, θα αποστέλνονται πιο γρήγορα πολεμικά πλοία, για συνοδεία των πλοίων γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον θα επιταχυνθεί η συντήρηση, η επιδιόρθωση και ο ανεφοδιασμός των σκαφών, που εκτελούν καθήκοντα στην περιοχή.
Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές επισήμαναν μάλιστα πως η κατασκευή της ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα, στο όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Υποδεικνύοντας παράλληλα πως οι ταυτόχρονες κινήσεις του Ερντογάν, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, δείχνουν και αποφασιστικότητα για υλοποίηση του στόχου αυτού.
Ο πρόεδρος της Κύπρου πάντως, κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει πλήρως τις προθέσεις της Άγκυρας, με τον ίδιο μάλιστα να καταγγείλει στην τριμερή με Μητσοτάκη και Σίσι, τις συγκεκριμένες ενέργειες.
Είναι προφανές πως οι Τούρκοι θεωρούν την Κύπρο το «αδύναμο σημείο» του Ελληνισμού και σίγουρα η αποστολή του γαλλικού ερευνητικού NAUTICAL GEO νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου, τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν για μια ακόμη φορά επίδειξη ισχύος. Παρά το γεγονός ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι σε απόλυτη στρατιωτική ετοιμότητα, γεγονός που το απέδειξαν και κατά τη διεξαγωγή της άσκησης «EUNOMIA 21» που πραγματοποιήθηκε σε όλο το FIR Λευκωσίας και την κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό καθεστώς διαθέτει σχέδια προς άμεση εφαρμογή για την Μεγαλόνησο.
Γιατί όμως στην Κύπρο και όχι στο Αιγαίο;
Η απάντηση είναι απλή και δόθηκε το 2020. Οι δύο πλευρές έφτασαν πολλές φορές μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη, με το καθεστώς Ερντογάν να επιτίθεται από στεριά, αέρα και θάλασσα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να απαντούν με ψυχραιμία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Η απάντηση στον Έβρο από Σώματα Ασφαλείας και Στρατό έστειλαν το πρώτο μήνυμα, ότι «ο Έβρος δεν πέφτει», ενώ το Πολεμικό Ναυτικό φρόντισε λίγους μήνες μετά να παραδώσει μαθήματα ναυτοσύνης και αποφασιστικότητας στους Τούρκους όταν το ORUC REIS μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. Καλύτερος… μαθητής των Τούρκων, η ναυαρχίδα τους, η KEMAL REIS, που έφυγε με μια τρύπα στα πλευρά όταν επιχείρησε να κόψει το δρόμο στη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Όσο για την Πολεμική Αεροπορία, αποτελεί τον εφιάλτη των Τούρκων, που ούτε αεροσκάφη διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά (ελάχιστες διαθεσιμότητες και αδυναμία συντήρησης λόγω έλλειψης ανταλλακτικών), ούτε και πιλότους ικανούς, μιας και οι περισσότεροι από τους παλιούς καλούς χειριστές είναι στη φυλακή μετά το πραξικόπημα του 2016.
Επομένως, οι θρασύδειλοι Τούρκοι, που πάντοτε επιτίθονται σε πιο αδύναμους αντιπάλους (π.χ. Κούρδοι, Ιρακινοί, Αρμένιοι, Σύριοι κ.α.) ξέρουν καλά ότι αν επιχειρήσουν κλιμάκωση με την Ελλάδα, το χτύπημα που θα δεχτούν από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα τους στείλει πίσω στον 19ο αιώνα. Για το λόγο αυτό, στοχεύουν στο «μαλακό υπογάστριο» του Ελληνισμού, την Κύπρο. Η Αθήνα βεβαίως είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιδράσει, ωστόσο, ο παράγοντας απόσταση από την Κύπρο είναι πολύ σημαντικός και θα παίξει σίγουρα καθοριστικό ρόλο, ιδίως τις πρώτες ώρες.
Επίσης, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να τεστάρουν τη δυναμική της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Αδυνατούν να αντιληφθούν μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει και αυτό ενδεχομένως τους οδηγήσει σε κινήσεις κλιμάκωσης. Σε περίπτωση ανάφλεξης πάντως στην Κύπρο, ο Ελληνισμός θα είναι μόνος του. Καμία Γαλλία, καμία Αμερική και καμία Ρωσία δεν θα αποτρέψει στρατιωτικά τους Τούρκους και αυτό το γνωρίζουν καλά Αθήνα και Λευκωσία. Οποιαδήποτε βοήθεια βεβαίως έρθει στη συνέχεια, καλοδεχούμενη.
Βασικό ερώτημα είναι και το πότε εκτιμάται ότι η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια. Όπως έχουμε τονίσει, με την Ελλάδα να ενισχύεται με νέα, υπερσύγχρονα και πανίσχυρα οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες Balh@rra που διαθέτουν οπλισμό ικανό να χτυπήσει μέχρι… Άγκυρα, το παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία μικραίνει πάρα πολύ. Επομένως, αν ο Ερντογάν αποφασίσει οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ελληνισμού θα είναι πολύ σύντομα. Η Κύπρος θεωρούν πως είναι ο εύκολος στόχος, το Αιγαίο και η Θράκη ο δύσκολος.
Όπου κι αν επιχειρήσει θα βρει απέναντί του τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πιο έτοιμες και πιο αποφασισμένες από ποτέ. Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους λεονταρισμούς του τουρκικού καθεστώτος, κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο και την Κύπρο. Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και… κρύο αίμα!
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρόδος: Ντόμινο αποκαλύψεων για την κακοποίηση της 8χρονης- «Το έχει ξανακάνει» λέει η κόρη της θείας
Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε η διαθήκη του - Πού αφήνει την περιουσία του, η τελευταία επιθυμία του
Καιρός - Αρναούτογλου: Καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι την 28η Οκτωβρίου - Η μακροπρόθεσμη τάση (vid)