Le Monde Diplomatique: Όταν η Ελλάδα έγινε ξανά χώρα - υπόδειγμα

Την εκτίμηση ότι «τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς φέτος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτή τη χρονιά συμφωνήθηκε να τους παραδώσει η γαλλική κυβέρνηση 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale καθώς και τρεις φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας», εκφράζει σε άρθρο του ο διευθυντής σύνταξης της «Le Monde Diplomatique», Σερζ Χαλιμί.
4'

Σύμφωνα με τον κ. Χαλιμί «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας δεν είναι οι μόνες που γιορτάζουν: Οι γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες οπλικών συστημάτων βρίσκονται μεταξύ των βασικών προμηθευτών της».

Ο ίδιος κάνει μια ιστορική αναδρομή στα όσα βίωσε η χώρα το 2015, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το Grexit.

«Γυρίζοντας το καλαντάρι πίσω στο 2015, η Ελλάδα ήταν μια χώρα κατεστραμμένη, ασθμαίνουσα και περιορισμένη σε ένα προτεκτοράτο της Τρόικας – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τελευταία περνούσε από «κόσκινο» και το παραμικρό έξοδο, με σκοπό να την εξαναγκάσει να αποπληρώσει το χρέος της, με το ΔΝΤ να το χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο». Με την επιμονή της Γερμανίας, η Τρόικα ήταν ακόμη πιο σκληρή στις δαπάνες για την Κοινωνική Πρόνοια. Υπέρογκες αυξήσεις σε φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και στον κατώτατο μισθό (σ.σ. μειώθηκε κατά 32% για τους κάτω των 25 ετών), αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη (σ.σ. τη στιγμή που οι συντάξεις συρρικνώνονταν κατά 14 φορές στη σειρά) και γεμάτα νοσοκομεία με ελλείψεις σε πόρους και φάρμακα».

Στον αντίποδα της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα το 2015, ο διευθυντής σύνταξης της Le Monde Diplomatique αντιπαραβάλλει το γεγονός ότι «οι αμυντικές δαπάνες φαίνεται πως ξέφυγαν από αυτούς τους τόσο αυστηρούς ελέγχους, αυξανόμενες από το 2,4% επί του ΑΕΠ το 2015 στο 2,79% το 2020, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο σε επίπεδο ΕΕ».

«Ξεκάθαρα, εάν επιθυμείς ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Η Ελλάδα νιώθει, πράγματι, πως απειλείται από την Τουρκία, η οποία δρα ολοένα και πιο προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και κατέχει παράνομα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ένα τμήμα της Κύπρου. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Ελλάδα και την Τουρκία από το να είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και τη Γερμανία από το να είναι μία από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες της Τουρκίας σε οπλικά συστήματα», αναφέρει.

Αναπτύσσοντας, περαιτέρω, τη συλλογιστική του, ο κ. Χαλιμί υπογραμμίζει την παραδοξότητα που παρατηρείται στα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου το 2015 έναντι αυτών που γράφονται σήμερα στα ΜΜΕ του «Εξαγώνου».

Όπως λέει χαρακτηριστικά «το 2015, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέστελλαν την "Ελληνική Άνοιξη", η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" ήταν ιδιαίτερα άγρια, λέγοντας ότι η Ελλάδα, αν και υπέστη αφαίμαξη, "θυμίζει ασθενή που χαστουκίζει στο πρόσωπο τον γιατρό του", αφού κατά τα τότε δημοσιεύματα, η χώρα θα έπρεπε να αποπληρώσει άμεσα τους πιστωτές της. "Αλλιώς", όπως υποστήριζε τότε η δεξιά γαλλική εφημερίδα – όπως και η πλειονότητα των γαλλικών ΜΜΕ – "κάθε Γάλλος πολίτης θα πρέπει να πληρώσει 735 ευρώ για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους"».

Συνεχίζει δε ο διευθυντής της Le Monde Diplomatique:

«Το 2015 το χρέος της Ελλάδας ήταν στο 177% επί του ΑΕΠ. Από το Δεκέμβριο του 2020 το ποσοστό αυτό "εκτινάχθηκε" στο 205%. Παρόλα αυτά, η Figaro σταμάτησε να ανησυχεί για τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας. Ο λόγος; Κανείς δεν τολμά να προτείνει κάτι τέτοιο, επειδή η Ελλάδα αγοράζει γαλλικά όπλα».

Κατά τον Σερζ Χαλιμί, «δεν θα υπάρξει ευτυχισμένο τέλος μέχρις ότου τα τουρκικά υποβρύχια που αγοράστηκαν από τη Γερμανία, να βυθίσουν τις ελληνικές φρεγάτες που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία».

Καταλήγει δε πως μόνον «τότε η Ελλάδα μπορεί τελικά να αποφασίσει να επαναγοράσει το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πούλησε στην Κίνα. Και τότε η "γαλλογερμανική συμμαχία", έχοντας επιδείξει την ευελιξία της, η λεγόμενη "στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης" θα βρίσκεται σε ορθόδρομη πορεία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση και υπερηφάνεια για τη στρατιωτική παρέλαση - Όλα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη

28η Οκτωβρίου: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα» από τον πιλότο της ομάδας Ζευς

Φώφη Γεννηματά: Τα δάκρυα των φίλων της κόρης της - «Δεν ξέρω πώς θα αντέξει να το ξεπεράσει αυτό»