Επαναλειτουργία της Χάλκης με ανταλλάγματα στη Θράκη θέλουν οι Τούρκοι
Τις αμερικανικές θέσεις μετέφερε στην τουρκική ηγεσία η Χίλαρι Κλίντον, ενώ η Αγκυρα θέτει όρο η Ελλάδα να κάνει βήματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ».
«Η κυβέρνηση εργάζεται επί του θέματος, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε βήματα σχετικά με τους Τούρκους στη δυτική Θράκη. Είναι σημαντικό το θέμα του εκλεγμένου και όχι διορισμένου μουφτή. Εάν η Ελλάδα προβεί σε θετικά βήματα αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία», σημειώνεται στο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας. Η «Χουριέτ», μάλιστα, φέρει τη Χίλαρι Κλίντον να διαθέτει πληροφορίες ότι στην Ελλάδα θα υπάρξουν «θετικές εξελίξεις».
Το θέμα της Θεολογικής Σχολής ήρθε στην επικαιρότητα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, έπειτα από συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό στη Σεούλ, δήλωσε ότι άκουσε με ικανοποίηση από τον Τ. Ερντογάν την απόφασή του για επαναλειτουργία της Χάλκης. Προφανώς, η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις στην Αγκυρα και ο Λευκός Οίκος «διόρθωσε» τη δήλωση επισημαίνοντας ότι ο Ομπάμα εξέφρασε την προσδοκία της Ουάσιγκτον για επαναλειτουργία της Σχολής.
Με τον νέο νόμο, που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Τουρκία, το εκπαιδευτικό σύστημα θα περιλαμβάνει τετραετές δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, συνολικά 12 έτη. Στο τέλος των πρώτων τεσσάρων ετών, οι μαθητές θα καλούνται να επιλέξουν μία από τις τρεις κατευθύνσεις: γενικό γυμνάσιο-λύκειο, επαγγελματικό και ιερατικό.
«Δεν μας ενδιαφέρει το τμήμα λυκείου, αλλά μια τετραετής θρησκευτική εκπαίδευση θρησκευτικού χαρακτήρα», δήλωσε ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης. «Δεν υπάρχει συνεργασία για αναζήτηση λύσης. Η καλή διάθεση δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί τεχνικώς», προσθέτει ο ίδιος.