Ένοπλες Δυνάμεις: «Παράθυρο» απόκτησης αμφίβιων τεθωρακισμένων AAV7 – Διακαής...πόθος των πεζοναυτών
Η εικόνα των πεπαλαιωμένων αποβατικών ακάτων (ΑΒΑΚ) των Ελλήνων πεζοναυτών, να συμμετέχουν στην αποβατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Μάλεμε, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Μέδουσα 11», φέρεται να προβληματίζει εδώ και καιρό την στρατιωτική ηγεσία που ιδανικά θα επιθυμούσε την αντικατάστασή τους από πιο σύγχρονα μέσα.
Οι ΑΒΑΚ βρίσκονται μέσα στα αρματαγωγά, με το κάθε ένα να φέρει συνήθως τέσσερις, δύο στο κατάστρωμα και άλλες δύο συνήθως κρεμασμένες και έτοιμες προς καθέλκυση. Τα ΑΒΑΚ αφήνονται περί τα 5 ναυτικά μίλια από την ακτή απόβασης ώστε τα αρματαγωγά να μην κινδυνεύουν από όπλα ευθυτενούς τροχιάς.
Οι Πεζοναύτες ωστόσο, χρησιμοποιούν ως πρώτο κύμα εξόδου λέμβους ZODIAK, κάτι που είδαμε και στην άσκηση «Μέδουσα 11», αλλά και σε ασκήσεις της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ στο Μεγάλο Πεύκο, καθώς προσφέρουν μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία κινήσεων. Οι ΑΒΑΚ έρχονται συνήθως στο τέλος με πολύ χαμηλή ταχύτητα, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Χώρα μας διαθέτει συνολικά 29 ΑΒΑΚ τύπου LCVP, εκ των οποίων ορισμένα από αυτά έχουν εκσυγχρονιστεί φέροντας υδροπροωθητές, με δυνατότητα να αναπτύσσουν μέχρι και 20 κόμβους. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες των Πεζοναυτών μας και ο ρόλος τους, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μέσα σε ελάχιστο χρόνο, απαιτεί την απόκτηση ενός αποβατικού μέσου σύγχρονου, γρήγορου και ασφαλούς.
Το «πρόβλημα» δεν είναι τωρινό και απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναζητούσαν λύση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στα αποθέματα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.
Στόχος ήταν να βρεθεί ένα μέσο εκτέλεσης αποβάσεων για τους πεζοναύτες ιδανικό για το πρώτο κύμα κρούσης, μιας και οι λέμβοι ZODIAK, αντιμετωπίζουν και αυτές προβλήματα σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ενός μέσου που θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί ταχύτατα, διαθέτοντας την απαραίτητη ισχύ πυρός και φυσικά την ενδεδειγμένη θωράκιση και κάλυψη απέναντι στα εχθρικά πυρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για τη δωρεάν παραχώρηση από τα αμερικανικά αποθέματα, αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV7A1, προς κάλυψη των αναγκών της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Μάλιστα, δεν πρόκειται για μικρό αριθμό αμφίβιων τεθωρακισμένων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 75 AAV7A1, τα οποία θα παραλάβει η Χώρα μας με την ίδια διαδικασία που έχει γίνει η προμήθεια των Μ1117, τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα πριν μερικά 24ωρα και θα παρουσιαστούν από το ΓΕΣ την Πέμπτη, 02/12, στο Εργοστάσιο Βάσης του Στρατού Ξηράς, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα AAV7A1 είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πανέτοιμα επιχειρησιακά. Κάθε AAV7 μπορεί να μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες, μπορεί να επιπλέει σε κατάσταση θάλασσας 5, ενώ επίσης μπορεί να διανύσει 20 ναυτικά μίλια μέσα στο νερό, επιτρέποντας στο αρματαγωγό να μην πλησιάσει την ακτή και δεχτεί πυρά. Παράλληλα, είναι ικανό να συνεχίσει προς το εσωτερικό μετά την άφιξή του στην ακτή.
Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», η απόκτηση των αμφίβιων τεθωρακισμένων δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν είναι αναγκαία ή πως δεν θα αποκτηθούν στο μέλλον. Αυτό είναι δεδομένο και ήδη συμφωνημένο. Το πότε ακριβώς θα έρθουν, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.
Πάντως, η στρατιωτική ηγεσία θα ήθελε να κλείσει άμεσα το ζήτημα της απόκτησης των AAV7, με τους Έλληνες πεζοναύτες να είναι από τους λίγους παγκοσμίως που χρησιμοποιούν ακόμα αποβατικές ακάτους. Είναι δεδομένο πως η ένταξη των AAV7A1 στη φαρέτρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα εκτόξευε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με τους Έλληνες πεζοναύτες να πραγματοποιούν τις αποβατικές τους ενέργειες ευέλικτα και ταχύτητα.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο
Κερατσίνι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το θάνατο της 8χρονης – Το ύποπτο ΙΧ και τα ερωτήματα
Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Πέθανε ο γιος της και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη