Στ. Δήμας για ΑΟΖ Κύπρου: «Η Τουρκία είναι απομονωμένη»
«Η Τουρκία κινείται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και είναι απομονωμένη», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Στ. Δήμας, που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στη Λευκωσία, παραχώρησε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και απαντά στις απειλές της Άγκυρας για τις έρευνες υδρογονανθράκων.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει. Η διεθνής κοινότητα, όλοι οι σημαντικοί παράγοντες που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα, καταδίκασαν τις απειλές της Άγκυρας», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει με νόημα ότι «η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η πρώτη νέα, αμιγώς ευρωπαϊκή, ενεργειακή πηγή που ανακαλύπτεται μετά από πολλά χρόνια. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης…».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επίσκεψη σας στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες δεν αποδίδουν πρόοδο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου απειλεί με διακοπή των απευθείας διαπραγματεύσεων και ζητά πολυμερή διάσκεψη, υπαναχωρώντας ακόμα και από τα συμφωνηθέντα. Με δεδομένη και την πρόσφατη συνάντηση σας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, πώς κρίνετε την παρούσα κατάσταση και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να υπάρξει πρόοδος;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την παρούσα κατάσταση. Και δυστυχώς, η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Οι συνεχείς υπαναχωρήσεις και η αδιαλλαξία του κ. Έρογλου υπονομεύουν τις προοπτικές προόδου. Δεν μπορεί όμως η μια πλευρά, μονομερώς, να τορπιλίσει τη διαδικασία και να ακυρώσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπάρχουν ευθύνες. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχισθούν και πρέπει να παραμείνουν κυπριακής «ιδιοκτησίας». Να αποφασίσει ο ίδιος ο Κυπριακός λαός για το μέλλον της ενωμένης πατρίδας του, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Άγκυρα και η πλευρά Έρογλου, με αφορμή την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, κλιμακώνουν την αδιαλλαξία και τις απειλές τους, θέτοντας ζήτημα οριστικής διακοπής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ή και προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα και ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Τους τελευταίους μήνες η τουρκική πλευρά έχει προσπαθήσει να υπαγορεύσει στην ΕΕ πως θα λειτουργεί. Έχει απειλήσει ένα κράτος μέλος της, επειδή ασκεί κυριαρχικά του δικαιώματα. Έχει φτάσει στο σημείο να ομιλεί για προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους, ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής και παράνομης κατοχής με 40.000 στρατό στο νησί. Η Ελλάδα δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για λύση του Κυπριακού και τη δικαίωση του κυπριακού λαού, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Ως προς την ΕΕ, είναι απαραίτητο να μιλάει με μια φωνή. Το Δεκέμβριο, υιοθετήσαμε στο Συμβούλιο της ΕΕ, πολύ αυστηρά συμπεράσματα για αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια. Αυτό περιπλέκει τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, γιατί δίνει την εντύπωση στην Τουρκία ότι μπορεί να παρακάμψει τους κανόνες. Πρέπει λοιπόν να είναι σαφές ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα αρχών και αξιών, και δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση σε αυτές τις αξίες. Όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοσθούν τα συμφωνημένα, δηλαδή οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Άγκυρα έναντι του συνόλου της ΕΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία απείλησε ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία ζητώντας να σταματήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας. Η Αθήνα πώς σχεδιάζει να προχωρήσει στο θέμα των ερευνών για την εξεύρεση ενεργειακών πόρων και την εκμετάλλευση τους; Υπάρχει πρόθεση καθορισμού ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Στο θέμα αυτό η Τουρκία κινείται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και είναι απομονωμένη. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει. Η διεθνής κοινότητα, όλοι οι σημαντικοί παράγοντες που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα, καταδίκασαν τις απειλές της Άγκυρας. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού και θα συνεχίσει να το κάνει. Θα αξιοποιήσει, σε συνεργασία με τη Λευκωσία, τις νέες ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην έρευνα και αξιοποίηση του δικού της φυσικού πλούτου σε στεριά και θάλασσα. Επιπλέον, ως παράγοντας σταθερότητας, η Ελλάδα επιδιώκει την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει συνεχής συντονισμός των κινήσεών μας στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας. Πρόκειται για σημαντικά θέματα που είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με την Υπουργό Εξωτερικών στην προηγούμενη επίσκεψη μου. Είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθούν και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, που πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό, θα μας δώσει την ευκαιρία για ουσιαστικές διαβουλεύσεις επί όλων των ζητημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πεδίο εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων υπάρχει περιθώριο συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία και με τι προϋποθέσεις;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μην ξεχνάμε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η πρώτη νέα, αμιγώς ευρωπαϊκή, ενεργειακή πηγή που ανακαλύπτεται μετά από πολλά χρόνια. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ως φυσικής γέφυρας προς την Ευρώπη, οι αδελφικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Πολιτική βούληση υπάρχει. Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι επιδίωξή μας είναι να μην εξαιρέσουμε κανέναν από αυτή τη συνεργασία. Η Αίγυπτος και ο Λίβανος είναι σημαντικοί εταίροι, με τους οποίους μπορούμε να έχουμε αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Ελπίζω ότι κάποια μέρα τούτο θα καταστεί δυνατόν και με την Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται προς την Ελλάδα, με συγκεκριμένες κινήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας και πώς εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αυτό το πλαίσιο;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Το τελευταίο διάστημα είδαμε πράγματι ενέργειες από τουρκικής πλευράς, που δεν συνάδουν με τις διακηρύξεις για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αξιολογούμε με μεγάλη προσοχή αυτές τις ενέργειες. Είναι αυτονόητο, ότι σε κάθε περίπτωση, γίνονται από ελληνικής πλευράς, όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση και την κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός, η συνέργεια μεταξύ φορέων των δύο χωρών είναι αμοιβαία επωφελής και αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και στις δύο πλευρές. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί, με τη διοργάνωση της δεύτερης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Είναι σαφές ότι αυτή η συνεργασία μπορεί μόνο να βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την έγκριση του δεύτερου Μνημονίου και την εφαρμογή των μέτρων που το συνοδεύουν, θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για όλη την Ευρώπη. Δημιούργησε την ισχυρή και απαραίτητη βάση για να βγει η Ευρώπη από την κρίση. Η Ελλάδα απέδειξε την προσήλωσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας με το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες την αποστολή της. Πλέον, η Ελλάδα έχει τα εργαλεία και το χρόνο που χρειαζόταν, για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, και η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. Για αυτό και οι επικείμενες εκλογές είναι τόσο κρίσιμες, όσο και απαραίτητες. Όμως, πλέον, με σταθερό ρυθμό, ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βάλει φρένο στην ύφεση και θα μπει στο δρόμο της ανάκαμψης. Διότι αυτή τη στιγμή, η σημαντικότερη παράμετρος στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι η ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήδη συζητούνται πρόσθετα μέτρα στην Ελληνική Οικονομία για τον Ιούνιο. Υπάρχει φρένο σε αυτή τη διαδικασία και πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης;
Σ. ΔΗΜΑΣ: Είναι κρίσιμης σημασίας να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν. Για αυτό όμως απαιτούνται συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα υιοθετήσει η επόμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις ως προς τους στόχους του προγράμματος, χάρη στο οποίο μειώθηκε το χρέος της Ελλάδας κατά 100 δις ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί η χώρα μας με 130 δις ευρώ. Αυτούς τους στόχους θα τους εκπληρώσει με συνέπεια, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην πιο κρίσιμη παράμετρο, αυτή της ανάπτυξης. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.