Μητσοτάκης – Πούτιν: «Φροντιστήριο» από ΗΠΑ πριν τη συνάντηση – Πού θα τον «ζορίσει» ο «τσάρος»

Οι Αμερικανοί έλαβαν τα μέτρα τους πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός δει τον Ρώσο πρόεδρο – Οι συμβουλές και οι προειδοποιήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον Πούτιν

Μητσοτάκης – Πούτιν: «Φροντιστήριο» από ΗΠΑ πριν τη συνάντηση – Πού θα τον «ζορίσει» ο «τσάρος»
Πού θα συμφωνήσουν και που θα «συγκρουστούν» Μητσοτάκης και Πούτιν σήμερα στο Σότσι.
INTIME
5'

Στο διάσημο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, όπου φιλοξενήθηκαν και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014, πραγματοποιείται σε λίγη ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Είναι η πρώτη τους συνάντηση από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Μητσοτάκης, με τον «τσάρο» όλο αυτό το διάστημα, αλλά και νωρίτερα, να έχει αναπτύξει μια συγκυριακή «λυκοφιλία» με τον «σουλτάνο» Ερντογάν.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών έρχεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον είναι στο ναδίρ, με τα γεγονότα να θυμίζουν, χωρίς καμία υπερβολή, ψυχροπολεμικές καταστάσεις, με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Σαφέστατα και οι σχέσεις της Αθήνας με το Κρεμλίνο δεν διάγουν την καλύτερη τους φάση, ωστόσο, όπως επισημαίνουν και πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, «οι δεσμοί μας με τη Ρωσία παραμένουν βαθύτατοι, παρά τα όσα έχουν συμβεί. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και σεβόμαστε απόλυτα τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα αποκλείσουμε τις επαφές, τις συζητήσεις και τη συνεργασία με τη φίλη και ομόθρησκη Ρωσία».

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τους δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό και ρωσικό λαό και για το λόγο αυτό φροντίζουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους κάθε φορά που Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι δεδομένο πως πάντα, πριν τη συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον «τσάρο», υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η επίσκεψη δεν εκφεύγει των ορίων της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε λοιπόν χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις στις σχέσεις της με τη Ρωσία, που αφορούν κυρίως την ενέργεια, την οικονομική και εμπορική συνεργασία και τον τουρισμό.

Προφανώς βέβαια, ο Πούτιν δεν θα έβλεπε τον Μητσοτάκη μόνο για να συζητήσουν για τα γκρουπ Ρώσων τουριστών που θα έρθουν τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα. Το ουκρανικό ζήτημα είναι το μεγάλο «αγκάθι» και εκεί ακριβώς εστίασε και το «φροντιστήριο» των Αμερικανών στον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν και ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να μην ανοίξει εκτενώς το ζήτημα, είναι δεδομένο πως ο Πούτιν θα «ζορίσει» τον πρωθυπουργό.

Ο λόγος είναι προφανής… η Ρωσία έχει ενοχληθεί από τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ η παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης για τη δημιουργία της «Σούδας του βορρά» με την οποία οι Αμερικανοί αποκτούν άμεση έξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Πούτιν ότι η συμφωνία Αθήνας - Ουάσινγκτον δεν έχει χαρακτήρα «μετώπου κατά της Ρωσίας», όπως και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν στρέφεται εναντίον της Μόσχας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλάντιμιρ Πούτιν ίσως βρουν κοινή «γλώσσα» στη ρωσική πρόταση περί ενός Συμφώνου Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, που να περιλαμβάνει τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και τη Ρωσία, και βέβαια να δεσμεύει όλα τα μέρη. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για την ανάγκη να διευρυνθούν οι επαφές και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας Βρυξελλών – Μόσχας, με φόντο και την αναδυόμενη και πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας.

Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», η Ρωσία είναι μια δύναμη που σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφέρει στον Ρώσο πρόεδρο την κατάσταση που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συνεχείς απόπειρες της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση, απειλώντας σε μόνιμη βάση Ελλάδα και Κύπρο. Για την Ρωσία ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μάλλον δευτερευούσης σημασίας και όπως εκτιμάται ο «τσάρος» θα… ξεπετάξει το ζήτημα με μια απλή δήλωση περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Στα… πιο εύκολα, στο τραπέζι θα βρεθεί η αλλαγή των όρων τιμολόγησης του φυσικού αερίου που έρχεται από τη Ρωσία στην Ελλάδα, με στόχο να πέσουν οι τιμές, με τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να έχει προετοιμάσει το έδαφος κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom, Α. Μίλερ). Παράλληλα θα υπάρξουν συζητήσεις για αύξηση της διμερούς συνεργασίας στον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε κάποια από τα μεγάλα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Αντίστροφη μέτρηση! Πότε έρχονται Ελλάδα – Πώς η Ελλάδα εκτόξευσε τις πωλήσεις του μαχητικού

Πώς ο κορονοϊός «πλήγωσε» το σώμα του ανθρώπου: Τριχόπτωση, ξηροφθαλμία και προβλήματα στην καρδιά

Αργίες 2022: Δείτε όλες τις ημερομηνίες και τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή