Παπαδήμος: Από τη λύση στο Κυπριακό εξαρτώνται και τα ελληνοτουρκικά

Η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει «μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας.
Παπαδήμος: Από τη λύση στο Κυπριακό εξαρτώνται και τα ελληνοτουρκικά
2'

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι Κύπρος έχει τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία προς όφελος του συνόλου του λαού της.

«Οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», όπως είπε.

Υπογράμμισε δε, ότι «η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα καταστεί εφικτή μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Η Ελλάδα και η Κύπρος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση προς όλες τις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέλιξη, που θα εδραίωνε σχέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή.

Ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον «αδελφό κυπριακό λαό» για την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα.

Ο κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι κατά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών επαναβεβαιώθηκε «το άριστο επίπεδο συνεργασίας και ανανεώθηκε η προσήλωση στην ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών των δύο κρατών».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η θετική προσέγγιση της Λευκωσίας στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας δεν είναι άνευ όρων και πως η τουρκική ηγεσία οφείλει να τερματίσει τις προκλήσεις, που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τη θεσμική λειτουργία της Ένωσης. Κατάγγειλε ότι στο Κυπριακό η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία «προωθούν στην πράξη λύση δύο κρατών».

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή