Ανασκόπηση 2021: Ελλάδα - Τουρκία σε τεντωμένο σχοινί! Εξοπλιστική ενίσχυση και συμμαχίες -«κλειδιά»
Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στη δύση του 2021, με την Τουρκία να επιμένει στην τακτική των προκλήσεων, της εμπρηστικής ρητορικής και των επιθετικών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι το πεπρωμένο των δύο λαών και η μοίρα του Αιγαίου να είναι πάντα σε τρικυμία! Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ, εξαιτίας των επιβεβαιωμένων στην πράξη αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας και της αστάθειας που προκαλεί στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων.
Πολλοί θεωρούν πως μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας είναι απίθανη, καθώς αμφότεροι έχουμε υπερβολικά πολλά να χάσουμε. Με την αυξανόμενη αστάθεια του τουρκικού καθεστώτος όμως, λόγω και έργω, δυστυχώς γίνεται αμφίβολο αν υπάρχει επαρκής ορθολογισμός στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Τρανό παράδειγμα, τα όσα εκτυλίχθηκαν το 2020, μια χρονιά που αναμφισβήτητα αποτέλεσε τη χειρότερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δύο πλευρές έφτασαν πολλές φορές μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη, με το καθεστώς Ερντογάν να επιτίθεται από στεριά, αέρα και θάλασσα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να απαντούν με ψυχραιμία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα.
Σαφέστατα, η χρονιά που φεύγει, το 2021 δεν αποτέλεσε μια χρονιά σοβαρών προκλήσεων, ανάλογων του 2020. Ωστόσο, το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να προκαλεί και να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η κρίση με την Τουρκία το 2020 αποτέλεσε ένα «καμπανάκι» για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα, μιας και όλοι αντιλήφθηκαν πως ο Ερντογάν, παρά τα σοβαρότατα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που μαστίζουν τη γείτονα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποπειραθεί να εξάγει την κρίση προς το Αιγαίο και την Κύπρο.
Το 2021 λοιπόν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να… ανασυνταχθούν και να επικαιροποιήσουν ακόμα και τα σχέδια άμεσης αντίδρασης, βλέποντας την Τουρκία να προχωρά και σε νέες μεθόδους απειλών. Έχοντας στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανθρώπους άξιους, ικανούς, έμπειρους, αποφασιστικούς, αποτελεσματικούς και κυρίως χωρίς φοβικά σύνδρομα, η χώρα μας κατάφερε τη χρονιά που φεύγει να θωρακίσει τα σύνορα απ’ άκρη σ’ άκρη, με το Πολεμικό Ναυτικό να «κλειδώνει» τα κρίσιμα σημεία του Αρχιπελάγους, την Πολεμική Αεροπορία να προκαλεί σε καθημερινή βάση εφιάλτες στους Τούρκους, το Στρατό Ξηράς να ορθώνει τείχος στον Έβρο και να φορτώνει τα νησιά με οπλισμό και τους Έλληνες κομάντο, υπό τη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, να στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα πως όποια ενέργεια κι αν επιχειρήσουν θα τους βρουν μπροστά τους, κυριολεκτικά.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, με μεθοδικές κινήσεις έχει καταφέρει σε άριστη συνεργασία και συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία να ενισχύσει εξοπλιστικά τους τρεις Κλάδους, βάζοντας εντός του 2021 στην ελληνική φαρέτρα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που κάνουν τη διαφορά στην διαμάχη με την Τουρκία. Τα 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, οι 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, η αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper, η συμφωνία για απόκτηση 1.200 οχημάτων M1117 για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, η απόκτηση των πανίσχυρων αντιαρματικών Spike Nlos, η δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στην Καλαμάτα και φυσικά η ενίσχυση των τριών Κλάδων με ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της σπουδαίας δουλειάς που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Επιγραμματικά, εντός του 2021 προχώρησαν στο υπουργείο Άμυνας τα εξής εξοπλιστικά προγράμματα:
- Συμφωνία για απόκτηση 24 γαλλικών μαχητικών Rafale. Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τριών μηνών, τα γαλλικά υπερόπλα βάφτηκαν στα… γαλανόλευκα. Τα πρώτα έξι μαχητικά θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου 2022.
- Συμφωνία για την απόκτηση 3+1 γαλλικών φρεγατών Belh@rra για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Θα αποτελέσουν τη βασική μονάδα κρούσης του Στόλου μας τα επόμενα 30 χρόνια. Η πρώτη Belh@rra θα φτάσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας το 2025.
- Ξεκίνησε η διαδικασία εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper. Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο σε F-16 παγκοσμίως, με τα συγκεκριμένα μαχητικά να αποτελούν για τα επόμενα χρόνια τη «ραχοκοκαλιά» της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
- Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία με την Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems για τη δημιουργία τους Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Καλαμάτας. Πρόκειται για μια συμφωνία - σταθμό που λύνει το ζήτημα της εκπαίδευσης στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ παράλληλα ανανεώνεται και ο στόλος των εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
- Απόκτηση από τις ΗΠΑ 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Τα πρώτα 44 έφτασαν ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να προωθηθούν σε Μονάδες του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
- Συμφωνία για απόκτηση των κορυφαίων Ισραηλινών αντιαρματικών Spike NLOS. Είναι όπλο με μεγάλη δύναμη πυρός, ιδανικό για την άμυνα της χώρας μας στα σύνορα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Έβρου αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Μπορεί να τοποθετηθεί στα ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού αλλά και σε μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
- Προχώρησε στην αγορά επτά ελικοπτέρων MH-60R, τα γνωστά Romeo, πολύτιμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και σε άλλες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
- Προχώρησε το Follow On Support των Mirage 2000.
- Προχώρησε ο εκσυγχρονισμός των 19 ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού, με ανταλλακτικά και απάρτια που συμφωνήσαμε τα πάρουμε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
- Απόκτηση 44 τορπιλών και αντίμετρων για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
- Προχωρά η διαπραγμάτευση για την απόκτηση κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Επικρατέστερες για να βάλουν την ελληνική σημαία στην πλώρη είναι οι γαλλικές Gowind, ενώ στο… παιχνίδι είναι και οι Ολλανδοί με τις κορβέτες Sigma 10514, αλλά και οι Ιταλοί με την κορβέτα κλάσης Doha.
- Προχωρά εντός των επόμενων μηνών η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv.
- Προχωρά η σταδιακή ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των τριών Κλάδων. Εκτός από τις παραγωγικές Σχολές γίνονται συνεχώς προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. και Ο.Β.Α.
Παράλληλα, η υπογραφή τον Σεπτέμβριο 2021 της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και η ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ (MDCA), θα αποφέρει στη χώρα μας τεράστια οφέλη, μιας και οι Γάλλοι δεσμεύονται να επέμβουν σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από τρίτη χώρα (σ.σ. και η Ελλάδα το ίδιο), ενώ οι Αμερικανοί με τη δημιουργία νέων πανίσχυρων Βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα και συνεχή συνεκπαίδευση σε κάθε σημείο της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν πως αναγνωρίζουν τη χώρα μας ως τον μοναδικό σταθερό εταίρο στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ΓΕΕΘΑ: Ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός που εκσυγχρονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και ανυψώνει το εθνικό φρόνημα
Στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα στράτευμα άριστα εκπαιδευμένο, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς, ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερασπίζονται το ύπατο αγαθό της ασφάλειας και ελευθερίας.
Εντός του 2021, ο πολύπειρος Στρατηγός προχώρησε σε μια σπουδαία κίνηση που αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες των Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για την αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Ο μετασχηματισμός αυτός δημιούργησε έναν οργανισμό που συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, οργανωμένου στα πρότυπα ειδικών δυνάμεων χωρών με σημαντική παράδοση στις Ειδικές Επιχειρήσεις, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.
Βασικός στόχος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ήταν η ενίσχυση της διακλαδικότητας, της απόλυτης δηλαδή συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, με ζητούμενο την πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα - τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.
Λίγο πριν το τέλος του 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επιβεβαιώνει στην πράξη πως κερδίζει το μεγάλο στοίχημα. Οι Έλληνες καταδρομείς του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών κέρδισαν στην εξαιρετικά απαιτητική αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ Special Operation Headquarters, την ένταξή τους στις κορυφαίες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
Ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός έχει καταφέρει να ανυψώσει σε πρωτοφανή επίπεδα το εθνικό φρόνημα, το οποίο αποτελεί την πεμπτουσία της Εθνικής Άμυνας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι στο «σημείο μηδέν» και η Τουρκία απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα, να βγαίνει μπροστά ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, να καθησυχάζει και να ενθαρρύνει με το λόγο του τον ελληνικό λαό, λέγοντας με σθένος ότι «δεν φοβόμαστε, είμαστε έτοιμοι και θα επιφέρουμε σοβαρό πλήγμα σε όποιον διανοηθεί να μας αμφισβητήσει».
Δεν θα μπορούσαμε επίσης να παραλείψουμε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε το ΓΕΕΘΑ στην πανδημία του κορονοϊού, με τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τους στρατιωτικούς γιατρούς να τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας, ενώ με την επιχείρηση «Ελευθερία», τα εμβόλια κατά της Covid-19 έφτασαν με τη βοήθεια του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης, σε κάθε φυσική καταστροφή, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην Πολιτεία, συνδράμοντας με προσωπικό και Μέσα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Για μια ακόμη φορά αξίζει να αναφέρουμε την κοινωνική προσφορά της Αεροπορίας Στρατού. Είναι οι ιπτάμενοι των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, οι πιλότοι και οι τεχνικοί με τα μπορντό μπερέ και καπέλα. Πάντα παρόντες για να μεταφέρουν στρατιωτικό προσωπικό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μετακινήσουν κάθε είδους επίγειο μέσο και στρατιωτικό υλικό σε στεριά και θάλασσα και κυρίως να δώσουν εναέριες μάχες με τα υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα.
Ωστόσο, η προσφορά των ανδρών και των γυναικών της Αεροπορίας Στρατού δεν περιορίζεται μόνο στο στρατιωτικό σκέλος. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της Αεροπορίας Στρατού, συγκαταλέγονται η υποστήριξη των παραμεθόριων περιοχών, οι αεροδιακομιδές, οι αεροπυροσβέσεις και πολλά άλλα.
Χαρακτηρίζονται, κι όχι άδικα, «φύλακες άγγελοι» των αιθέρων και των θαλασσών, μιας και επιχειρούν άνευ ορίων, μέρα και νύχτα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Εξίσου σημαντικό και το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας στις αεροδιακομηδές, με ελικόπτερα και αεροσκάφη να μεταβαίνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να σώσουν πολίτες που κινδυνεύουν.
Συμμαχίες - «κλειδιά»
Παράλληλα με την εξοπλιστική ενίσχυση, η χώρα μας προχωρά και σε καθοριστικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν άξονα ασφαλείας απέναντι στις νέο-οθωμανικές βλέψεις του τουρκικού καθεστώτος.
Στα Βαλκάνια, έχοντας τον πιο ισχυρό, αλλά και πιο ποιοτικό στρατό σε ολόκληρη τη Χερσόνησο, η Αθήνα ενδυναμώνει σταθερά και αποφασιστικά ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως χώρα που εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία σε αυτή τη νευραλγική περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου. Παράλληλα, με την Τουρκία εδώ και χρόνια να δημιουργεί θύλακες σε χώρες με βαθύ μουσουλμανικό στοιχείο, η Ελλάδα επιχειρεί να μπει «σφήνα» στα σχέδιά της αποτρέποντας τη διείσδυση και την ενσωμάτωση στη σφαίρα επιρροής της.
Η οικονομική κρίση ωστόσο στην Τουρκία, έχει επηρεάσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της γείτονος, με την Ελλάδα να «εκμεταλλεύεται» αυτό το κενό ενισχύοντας την συνεργασία με χώρες όπως η Σερβία, τα Σκόπια, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Ιδιαίτερα κομβικός εξελίσσεται ο ρόλος των ελληνοαραβικών σχέσεων, σε μια περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι σχέσεις της Αθήνας με βαθιά μουσουλμανικές χώρες αποκτούν νέα διάσταση και οι εξελίξεις απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυσή τους σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και φυσικά ασφάλειας.
Είναι δεδομένο πως με την πλειοψηφία των χωρών του αραβικού κόσμου μας συνδέουν κοινές αξίες και κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και η αποφυγή ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών.
Με πρωτοβουλίες του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το 2021 οι στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική μας και πανίσχυρη Αίγυπτο, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο εδώ και δεκαετίες, ενώ οι δεσμοί με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, αναπτύσσονται συνεχώς, δημιουργώντας έναν άξονα σταθερότητας απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας.
Μπορεί λοιπόν το 2021 να μην ήταν μια χρονιά σοβαρών εντάσεων με την Τουρκία, ωστόσο, στο ελληνικό «Πεντάγωνο γνωρίζουν όλοι πως η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι διαρκής αγώνας δρόμου γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μοιρολατρίες, κωλυσιεργίες ή αδράνειες. Πρέπει ως Χώρα να τρέξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής θωράκισης, βγαίνοντας μπροστά από κάθε πιθανό αντίπαλο που επιδιώκει να λειτουργήσει σε βάρος μας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.