Σημαντική μέρα για τα Εξοπλιστικά: Στη Βουλή οι 3 Belh@rra, 44 τορπίλες υποβρυχίων και +6 Rafale

Εξοπλιστικά: Το προσχέδιο της σύμβασης για το Gamechanger πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στο Κοινοβούλιο μαζί με τις επιπλέον έξι «ριπές» και τις τορπίλες για τους «αθόρυβους κυνηγούς»
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
INTIME
5'

Μία από τις πιο σημαντικές ημέρες για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης είναι η σημερινή (21/12), καθώς τρεις εξαιρετικά σημαντικές συμβάσεις φτάνουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως σας ενημερώσαμε από την Κυριακή, σήμερα Τρίτη, αναμένεται να περάσουν προς έγκριση από την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής οι δυο συμβάσεις για την προμήθεια έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών Belh@rra, αλλά και η σύμβαση για την προμήθεια 44 τορπιλών για τα υποβρύχια κλάσης 214 αλλά και τα 209.

Στον φάκελο που θα κρατά στα χέρια του ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και θα αφορά τις κορυφαίες γαλλικές φρεγάτες, θα περιλαμβάνεται το προσχέδιο της σύμβασης και θα καταγράφεται η διαμόρφωση των ελληνικών Belh@rra, το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των πλοίων, η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη και φυσικά το κόστος των τριών γαλλικών φρεγατών, που θυμίζουμε πως «κλείδωσε» λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται σαφέστατα για μια σπουδαία συμφωνία, όχι μόνο γιατί η χώρα μας αποκτά ένα όπλο Gamechanger που ανατρέπει τους συσχετισμούς, αλλά και γιατί η συμφωνία «κλείδωσε» σε ένα ποσό που επιτρέπει στο Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσει στην αγορά και άλλων πλοίων, με τις κορβέτες να είναι στην κορυφή της λίστας του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.

Μάλιστα, κατά τα εγκαίνια κατασκευής της πρώτη γαλλικής FDI Belh@rra στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία πριν από 3 μέρες, όπου κόπηκαν οι πρώτες «λαμαρίνες» (σ.σ. τοποθέτηση τροπίδας), στις συζητήσεις με τους Γάλλους της Naval Group κυριαρχούσε, εκτός από τις δυνατότητες των Belh@rra, και το ζήτημα της απόκτησης κορβετών από τη χώρα μας, με τους Γάλλους να επισημαίνουν το πόσο σημαντική είναι η ομοιοτυπία για την απόλυτη συνεργασία των μονάδων ενός σύγχρονου Στόλου.

Ακούστε τι είπε CEO της Naval Group για το πρόγραμμα ναυπήγησης των Belh@rra, τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας, τις δυνατότητες συμπράξεων ανάμεσα στη Naval και εταιρίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδεχόμενο απόκτησης κορβέτων GoWind από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό:

Ακόμα έξι Rafale – Έτοιμη η σύμβαση και για τις 44 τορπίλες

Ο δεύτερος φάκελος που θα κρατά στα χέρια του ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αφορά τη σύμβαση για τα έξι επιπλέον Rafale που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την χώρα μας να αποκτά και επίσημα πλέον 24 μαχητικά 4.5 γενιάς.

Θυμίζουμε πως στις 19 Ιανουαρίου θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα τα πρώτα έξι ελληνικά μαχητικά Rafale, έχοντας στο cockpit τους Έλληνες πιλότους που εδώ και 9 μήνες εκπαιδεύονται στη Γαλλία, μαθαίνοντας τα μυστικά του κορυφαίου γαλλικού μαχητικού.

Τέλος, στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής φτάνει σήμερα και η σύμβαση για την απόκτηση 44 τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214 και 209 του Πολεμικού μας Ναυτικού. Πρόκειται για την τελική σύμβαση για την προμήθεια συνολικά 44 τορπιλών βαρέος τύπου, DM2A4, για τη χρήση από τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και τα παλαιότερα τύπου 209.

Συνολικά 44 τορπίλες SeaHake mod 4 θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό για τα υποβρύχια Type 214 αλλά και τα Type 209.

Συνολικά 44 τορπίλες SeaHake mod 4 θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό για τα υποβρύχια Type 214 αλλά και τα Type 209.

Με την απόκτησή τους εκτινάσσονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών υποβρυχίων και του Πολεμικού μας Ναυτικού. Οι νέες τορπίλες έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύονται από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, να κατευθύνονται με απόλυτη ακρίβεια, να μην επηρεάζονται από αντίμετρα και να προκαλούν σοβαρότερη καταστροφή, αφού μεταφέρουν αυξημένη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Πιο συγκεκριμένα, η DM2A4 είναι τορπίλη ενσύρματης καθοδήγησης των 533 χλστ. και είναι διπλού ρόλου, δηλαδή μπορεί να προσβάλει σκάφη επιφανείας όσο και υποβρύχια. Η DM2A4 κινείται από ηλεκτροκινητήρα με ενέργεια που παρέχεται από συσσωρευτές. Φέρει κεφαλή 260 χλγρ. υψηλής εκρηκτικότητας PBX (Polymer-bonded explosive) πολυμερούς συνδεδεμένου εκρηκτικού, με ισοδύναμη ισχύ 460 χλγρ. ΤΝΤ, ενώ ανάλογα με την έκδοση είναι ικανή για επίτευξη μέγιστης ταχύτητας της τάξης των 50 κόμβων και εμβέλεια έως και 50 χλμ. Η καθοδήγηση της DM2A4 είναι συνδυασμός από ενσύρματη καθοδήγηση (μέσω οπτικής ίνας, κάτι που την κάνει την πρώτη επιχειρησιακή τορπίλη που καθοδηγείται από οπτική ίνα) και ενεργού και παθητικού σόναρ και μαγνητικού πυροσωλήνα.

Η DM-2A4 διαθέτει και μια ειδική έκδοση με ένα σύνολο ηλεκτρικού συσσωρευτή με μόνο “wake homing” ικανότητα, δηλαδή προσανατολισμού ακολουθώντας τα απόνερα του πλοίου. Σε περίπτωση αποκοπής του καλωδίου της οπτικής ίνας η τορπίλη διαθέτει δυνατότητα αυτόνομης συνέχισης εμπλοκής του στόχου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Το 5ο θα είναι το σφοδρότερο κύμα – Πότε θα κορυφωθεί

Κορονοϊός: Πρωτοχρονιά με rapid test και για εμβολιασμένους - Ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα

Χριστούγεννα με έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες: Ποιο SMS να μην ανοίξετε - Αδειάζουν λογαριασμούς

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Πότε θα δουν λεφτά οι δικαιούχοι