Στερεύει από μαχητικά η Τουρκία: Στέλνει drones στο Αιγαίο – Απάντηση της HAF και βλέμμα στο μέλλον
Την ώρα που η Πολεμική μας Αεροπορία ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις 19 Ιανουαρίου τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale και παράλληλα βάζει συνεχώς στα υπόστεγα τα F-16 Block 52+ προκειμένου να εξελιχθούν σε κατηγορία Viper, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μοιάζει να βρίσκεται σε δραματικό αδιέξοδο.
Εδώ και καιρό γράφουμε στο Newsbomb.gr πως η εικόνα της TuAF δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την εμπρηστική ρητορική και τις απειλές που εκτοξεύει το τουρκικό καθεστώς εναντίον της Ελλάδας. Από τις παραβιάσεις συγκεκριμένων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, μέχρι τις μειωμένες εσωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τουρκικής αεροπορίας και την ανύπαρκτη συμμετοχή της στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στις διαθεσιμότητές μαχητικών.
Παράλληλα, το ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε βασικά αναλώσιμα που απαιτούνται για να «σηκωθούν» τα μαχητικά, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναβαθμίσει μετά τα 83 F-16 Block 52+ και τα 38 F-16 Block 30.
Όσο για τους Τούρκους πιλότους, το πραξικόπημα του 2016 έχει κοστίσει στην TuAF το 80% των πιλότων της, όπως έχει παραδεχτεί στο παρελθόν και ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Ακόμα όμως κι αν αυτό το ποσοστό σταδιακά μειώνεται, δεν σημαίνει πως οι νεαροί Τούρκοι πιλότοι έχουν την εμπειρία και το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες χειριστές, οι οποίοι διαπιστώνουν σχεδόν καθημερινά την «ατζαμοσύνη» και τον πανικό των Τούρκων όταν «τους παίρνουν την ουρά» πάνω από το Αρχιπέλαγος. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ορισμένες φορές οι Τούρκοι, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τις εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά εκτοξεύουν ακόμα και flares (θερμοβολίδες) για να ξεφύγουν από το στόχαστρο.
Το πρόβλημα στην τουρκική πολεμική Αεροπορία γίνεται εύκολα αντιληπτό και από την χρήση drones για την πραγματοποίηση των παραβιάσεων, με τους Τούρκους να δείχνουν ότι στερεύουν κυριολεκτικά από διαθεσιμότητες μαχητικών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τουρκικό UAV προχώρησε σε 34 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε και υπερπτήση στα 19.000 πόδια πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα. Η απάντηση από τα επίγεια και φυσικά τα εναέρια μέσα της Ελλάδας ήταν άμεση, με ελληνικά μαχητικά
Όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου», «προς το παρόν τα UAV’s των Τούρκων δεν αποτελούν απειλή και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς τρόπους, ωστόσο, είναι δεδομένο πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με πιο ταχείς ρυθμούς στην εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα».
Για το λόγο αυτό, υπό το συντονισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προχωρήσει σε κινήσεις τον τελευταίο χρόνο για να καλυφθούν τα κενά στο πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Κι αυτό διότι γνωρίζουν καλά πως το παρόν αλλά και το μέλλον των αστραπιαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι τα μη επανδρωμένα μέσα.
Ήδη η χώρα μας έχει ήδη βάλει στο οπλοστάσιό της δύο πανίσχυρα UAV’S HERON από το Ισραήλ, τα οποία από τη βάση της Σκύρου επιχειρούν σε όλο το Αιγαίο.
Είναι προφανές πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι με την έλευση και των Rafale σε λίγες ημέρες, τα περιθώρια για «μαγκιές» στο Αιγαίο στενεύουν, ενώ η Ελλάδα μεθοδικά και ψύχραιμα προετοιμάζεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο για κάθε ενδεχόμενο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Στερεύει από μαχητικά η Τουρκία: Στέλνει drones στο Αιγαίο – Απάντηση της HAF και βλέμμα στο μέλλον
Μετάλλαξη Όμικρον: Καλό… Πάσχα και καλό καλοκαίρι – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία;
Survivor: «Μπάρμπα μήπως τη γουστάρεις;», είπε στον Βαλάντη για τη Μυριέλλα παίκτης των Μαχητών!