Κυπριακό - Έκθεση Γκουτέρες: Απαισιοδοξία και προβληματισμός για αδιέξοδο τελευταίων ετών

Κυπριακό: Την απαισιοδοξία που περιβάλλει τα τελευταία χρόνια τις όποιες προσπάθειες έγιναν για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο κυπριακό καταγράφει στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Κυπριακό - Έκθεση Γκουτέρες: Απαισιοδοξία και προβληματισμός για αδιέξοδο τελευταίων ετών
Η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο να καταγραφεί ξεκάθαρα ότι η επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
ALPHA CYPRUS
3'

Η έκθεση θα συνοδεύει το προσχέδιο για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δεν αναφέρεται καν στη βάση της επιδιωκόμενης λύσης του κυπριακού.

Η έκθεση Καλών Υπηρεσιών οποία καλύπτει την περίοδο 19 Ιουνίου 2021 μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2021 και περιλαμβάνεται σε αυτή και η συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας με τους δύο ηγέτες στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Γκουτέρες κρατώντας ίσες αποστάσεις από τις εξελίξεις, καταγράφει τον έντονο προβληματισμό του για το αδιέξοδο των τελευταίων ετών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το πέρασμα του χρόνου θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου, προσκάλεσα τους δύο ηγέτες σε γεύμα για να συζητήσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την αναζήτηση κοινού εδάφους. Αμφότεροι οι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εισήγησή μου για διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος θα αναλάβει τη διερεύνηση εξεύρεσης κοινού εδάφους. Ενώ οι ουσιαστικές τους θέσεις σ’ ό,τι αφορά τη λύση παραμένουν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, οι δύο ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον στο να συνεχίσουν να εμπλέκονται. Καθώς οι απόψεις για τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου διέφεραν, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες που θα συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός», αναφέρει σε σχέση με την προσπάθεια για διορισμό Απεσταλμένου.

Αν και ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις δεν κατονομάζει τον επιδιωκόμενο στόχο.

Καλεί σε συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου για τα Βαρώσια και επαναλαμβάνει την πάγια του θέση περί ανάγκης αποφυγής των εντάσεων σε ότι αφορά τους φυσικούς πόρους εντός και πέριξ της Κύπρου, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποβούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Έμφαση σε τρία σημεία

Ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο στις 17 Ιανουαρίου και της υιοθέτησης του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στα τέλη Ιανουαρίου, η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο να καταγραφεί ξεκάθαρα ότι η επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Επιθυμεί επίσης να υπάρξει στο μέτρο του δυνατού ξεκάθαρη αναφορά στο θέμα των Βαρωσίων καθώς επίσης και στην ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

ΠΗΓΗ: alphanewslive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αυτό είναι το plan b αν ξεφύγει η κατάσταση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Μυριέλλα Κουρεντή: «Βράζει» το κοινό με την «επίθεση» του Βαλάντη στην ηθοποιό - «Είναι σεξιστής»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή