Πληρωμένη απάντηση Δένδια σε Ερντογάν για την τουρκική προπαγάνδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε σε όσα υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά τονίζοντας ότι προκαλεί λύπη η στάση που επέλεξε να τηρήσει η Τουρκία.

Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε στις προκλήσεις Ερντογάν.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
9'

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μια φορά «τράβηξε το σκοινί», προκαλώντας την Ελλάδα με τις δηλώσεις του για τα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα απάντησε για ακόμα μια φορά στην Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο, δια στόματος του Νίκου Δένδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο του ταξιδιού του στη Νορβηγία και της συνάντησης με την ομόλογό του, εξήγησε πως η Τουρκία επέλεξε να τηρήσει μια στάση που είναι εκτός κάθε νομικής βάσης και αμφισβητεί ακόμα και την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και στον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Λυπάμαι που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση. Επιλέγει, αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της ειδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Ο Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική ρητορική για τα νησιά

Αμετανόητος παρά τα πρόσφατα απανωτά «χαστούκια» από τον διεθνή παράγοντα για το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επανάφερε το θέμα των αποστρατικοποιημένων νησιών μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να απειλήσει ότι αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση τότε θα φέρει το ζήτημα αυτό «στο υψηλότερο επίπεδο» χρησιμοποιώντας τον όρο «αμφιλεγόμενα ζητήματα».

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ» είπε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα απευθύνουμε την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί το θέμα των νησιών, όπως γνωρίζετε, είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να αναδείξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε» κατέληξε για το θέμα ο Ερντρογάν.

Το ανιστόρητο και αβάσιμο αυτό θέμα είχε φέρει ξανά ψηλά στην ατζέντα πριν από μερικά 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό δίκτυο TRT στην επιστολή με βάση την οποία η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, εφόσον, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, η Αθήνα επιμένει να έχει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις διεθνείς συνθήκες.

Η απάντηση Μητσοτάκη: Αμόκ των Τούρκων με τα νησιά

Η επιλογή Ερντογάν να τραβήξει εκ νέου το σκοινί έρχεται μια ημέρα μετά την απάντηση που έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «αμόκ» της Τουρκίας για τα νησιά επισημαίνοντας ότι «κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες, την Ιστορία και τη γεωγραφία».

«Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραν άμεση απάντηση από όλους, ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Με τη δική μας θέση να είναι πάντα σταθερή. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση την διεθνή νομιμότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος έστειλε μήνυμα και στο ΝΑΤΟ «εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις» καθώς, όπως επισήμανε, «ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ, και σωστά, μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, μέσα στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος, σταθερός και φιλειρηνικός, απειλείται από ένα άλλον, ο οποίος μάλιστα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα».

Οι Συνθήκες και ο λόγος στρατικοποίησης των νησιών

Το πρωί της Τετάρτης το Newsbomb.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στο τι ισχύει για τα νησιά. Το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου ορίστηκε από μια σειρά από συνθήκες. Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, ορίζεται ένα καθεστώς μερικής αποστρατικοποίησης για τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία – μερικής με την έννοια ότι η Ελλάδα αναλάμβανε να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις και οχυρωματικά έργα. Η Συνθήκη της Λωζάνης για τα Στενά του 1923 όριζε επίσης ένα καθεστώς αποστρατικοποίησης της Λήμνου και της Σαμοθράκης στο πλαίσιο της συνολικότερης αποστρατικοποίησης των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου (κατ’ αναλογία προβλεπόταν και αποστρατικοποίηση Ίμβρου, Τενέδου και Λαγουσών. Ωστόσο, πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης για τα Στενά καταργήθηκε με τη Σύμβαση του Μοντρέ, που ακόμη και σήμερα αποτελεί τη βάση για την προσέγγιση των σχετικών ζητημάτων και άρα η Ελλάδα απέκτησε δικαίωμα να εξοπλίσει πλήρως και τα δύο αυτά νησιά. Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διαμορφώθηκε με βάση τη συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, τη συμφωνία δηλαδή ανάμεσα στους Συμμάχους και την Ιταλία. Η Συνθήκη αυτή όντως προβλέπει πλήρη αποστρατικοποίηση αυτών των περιοχών. Ωστόσο, έχει μια σημασία ότι η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο σε αυτή τη συνθήκη.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό, από τη στιγμή που στα νησιά αυτά η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχία, είναι δεδομένο ότι έχει και το δικαίωμα να εξασφαλίσει την άμυνά τους με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της παρουσία Ενόπλων Δυνάμεων. Διαφορετικά θα ήταν σαν να αποδέχεται ότι σε αυτά τα νησιά ασκεί περιορισμένη κυριαρχία ή κυριαρχία υπό προϋποθέσεις. Ουσιαστικά, η ίδια η έννοια της πλήρους κυριαρχίας, που περιλαμβάνει προφανώς και τη δυνατότητα των κρατών να έχουν ένοπλες δυνατότητες υπεράσπισής της, ακυρώνει τις απαιτήσεις αποστρατικοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνει και το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που ρητά αναγνωρίζει στις χώρες το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.

Επίσης, η Ελλάδα δεν αθέτησε κανέναν όρο των Συνθηκών που υπεγράφησαν, αντιθέτως, προχώρησε σε επαναστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου αναγκαστικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 κλιμάκωσε την επιθετικότητά της, δημιουργώντας στα παράλια της Μικράς Ασίας τη γνωστή «Στρατιά του Αιγαίου», συγκεντρώνοντας εκεί πανίσχυρες δυνάμεις, έτοιμες να επιχειρήσουν επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Ακόμη, η Τουρκία είχε επισήμως κηρύξει ως αφορμή πολέμου (casus belli), εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Τώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει μια δεύτερη αιτία πολέμου εναντίον της Ελλάδας αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία στα νησιά του Αιγαίου που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες. Επομένως, για ποια αποστρατικοποίηση μιλάμε; Τα νησιά μας απειλούνται και δεν θα έχουμε το δικαίωμα υπεράσπισης;

Είναι προφανές πως η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει τις «γκρίζες ζώνες», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές ακόμη και τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης ή περιορισμένης στρατιωτικής παρουσίας επ αυτών. Παράλληλα, προσπαθεί να ανατρέψει και την εικόνα της Ελλάδας ως χώρα που υπερασπίζεται το διεθνές Δίκαιο.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να προβάλει σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση τη θέση της και για περιορισμένη επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, που δεν θα εκτείνονται πέραν των χωρικών υδάτων τους. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχαινε την πάγια επιδίωξη της για διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας στο μέσο του Αιγαίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών.

Η Τουρκία λοιπόν επιχειρεί μεθοδικά να ανατρέψει τα πάντα στο Αρχιπέλαγος, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως παραβάτη. Πλέον εδώ δεν μιλάμε για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά για αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας μιας χώρας και η Τουρκία απειλεί ευθέως πια την ίδια την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας. Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν το είχε πει ξεκάθαρα πριν μερικούς μήνες, πως ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου είναι «αιτία πολέμου (casus belli)».

Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, διαμηνύει πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», ενώ με συνεχή διπλωματική κινητικότητα ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για τις πρακτικές και πολιτικές της Άγκυρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποια αποστρατικοποίηση; Το νέο Casus Belli της Τουρκίας και η απειλή της ελληνικής κυριαρχίας

Στο περιθώριο η Άγκυρα μετά το τριπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δώσει την ακριβή απάντηση στον Τσαβούσογλου για τα νησιά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή