Ο Ερντογάν, τα νησιά του Αιγαίου και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας

Το «ξαναζέσταμα» της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών από την Άγκυρα γίνεται ενώ έχει κλειδώσει η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών

Ο Ερντογάν, τα νησιά του Αιγαίου και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας
Αυτό που προβληματίζει αλλά δεν τρομάζει την Αθήνα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των προκλήσεων
AP Photo
2'

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις εκτός νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου αιτιάσεις για το καθεστώς ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Η Άγκυρα ουσιαστικά μέσω της συζήτησης περί αποστρατιωτικοποίησής θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους και επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του έλληνα πρωθυπουργού για αμόκ της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ» είπε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα απευθύνουμε την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί το θέμα των νησιών, όπως γνωρίζετε, είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να αναδείξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε» κατέληξε για το θέμα ο Ερντρογάν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να φέρει το «ζήτημα» και στο τραπέζι του ΟΗΕ, ανεπιτυχώς προς το παρόν, επιδιώκοντας να βάλει ένα ακόμη θέμα προς διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, κάτι που η Αθήνα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους.

Το «ξαναζέσταμα» της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών από την Άγκυρα γίνεται ενώ έχει κλειδώσει η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών στις 22 Φεβρουαρίου με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές.

Αυτό που προβληματίζει αλλά δεν τρομάζει την Αθήνα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των προκλήσεων.

Αναλυτές λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία δεν αποκλείουν ο Ερντογάν να επιδιώξει ή να «στήσει» μια προβοκάτσια στο Αιγαίο που θα τον εξυπηρετήσει σε δύο επίπεδα-και στο εσωτερικό όπου θα καμφθούν τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και στα ελληνοτουρκικά με την ελπίδα δημιουργίας τετελεσμένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τα αποστρατικοποιημένα νησιά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή