Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για τις αμφισβητήσεις των ελληνικών νησιών
Το διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε προς την Τουρκική πλευρά αντιδρώντας στις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις «δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».
«Οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.
Την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις ελληνικές πρεσβείες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.
Η απειλή της ελληνικής κυριαρχίας
Είναι προφανές ότι η Τουρκία αναζητά στοιχεία ελληνικής «παραβατικότητας» σε ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει τη δική της αντίληψη για τη διαπραγμάτευση. Και είναι αλήθεια πως το κάνει μεθοδικά… τρεις τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ και συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου, που συνδέουν την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με την ελληνική κυριαρχία.
Ο υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να δώσει την πρώτη δυναμική απάντηση μιλώντας στο Νορβηγικό Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων, σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli», ενώ έδειξε στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, με βάση το σχέδιο του East Med. Το γεγονός αυτό είναι αχαρακτήριστο, τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή «νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημειώθηκε ένταση όταν ο Τούρκος πρέσβης απάντησε στην τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως όλα όσα κάνει η Τουρκία, τα κάνει ως απάντηση στις κινήσεις της Ελλάδας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο casus belli και περιέγραψε πως αυτό αποφασίστηκε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε ότι μπορεί να επεκτείνει… μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, απάντησε ξεκάθαρα και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας πως από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας.
Όπως είπε, ο κ. Δένδιας, «αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Οι δήμαρχοι Χίου και Σάμου απαντούν στην Τουρκία: «Δεν φεύγει ο Στρατός απ' τα νησιά μας»
Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τα αποστρατικοποιημένα νησιά
Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Σταματήστε τις δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης