Μητσοτάκης: Δικαιώνεται η πολιτική μας για την Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός καραδοκεί στη γειτονιά μας

Στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο
Στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο
INTIME
3'

Το θέμα της Ουκρανίας ήταν το πρώτο που απασχόλησε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και «πάγωμα» πλειστηριασμών για τους ευάλωτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά σχολίασε τη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη (1/3) στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σημειώνοντας ότι αναδείχθηκε μια ελάχιστη κοινή εθνική στάση «γιατί, παρά τις όποιες ενστάσεις ακούστηκαν, το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δίπλα στους ομογενείς της, δίπλα σε μια χώρα η οποία δέχεται εισβολή».

«Πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν, ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής. Η ελευθερία και η δημοκρατία να μην γίνουν όμηροι του αυταρχισμού και το ρολόι του 21ου αιώνα να μην δείξει πίσω, αλλά μπροστά. Μήνυμα που συμμερίζονται, πιστεύω, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός για τη στάση της κυβέρνησης.

Όπως είπε «οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας. Και αποδεικνύουν οι επιλογές μας ότι οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή, συνενοχή. Και το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική».

«Πολιτική είναι να προτάσσεις, όπως έχουμε κάνει συστηματικά και μεθοδικά, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Πολιτική είναι να θέτεις ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση σε αυτό το σύνθετο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον του μέλλοντος» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και σε ό,τι αφορά αυτό το πεδίο η εθνική τοποθέτηση πιστεύω ότι έγινε παραπάνω από σαφής. Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία. Υπάρχει ωστόσο και το πεδίο της πολιτικής. Και εδώ είναι επίσης, νομίζω, καθαρό ότι στα σύνορα της Ουκρανίας δοκιμάζεται ασφαλώς η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, όπως και οι αρχές της δημοκρατίας απέναντι σε αυτές του αυταρχισμού. Όμως ταυτόχρονα κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την αναφορά του στο θέμα της Ουκρανίας με τις οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης για τις οποίες είπε ότι «δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι «πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Διαβάστε επίσης:

«Πάγωμα» πλειστηριασμών για τους ευάλωτους ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης