Επιβεβαιώνει η Τουρκία τη συναντήση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαρτίου - Προκλήσεις από τον Τσελίκ

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντας κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποκάλυψε την ατζέντα των συνομιλιών από πλευράς Άγκυρας. Προκλητικές τοποθετήσεις από τον εκπρόσωπο του κόμματος του Τούρκου προέδρου.
Στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
4'

Από το πρωί της Δευτέρας (07/03) στον τουρκικό Τύπο κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου. Τα δημοσιεύματα επιβεβαιώθηκαν από τις δηλώσεις που έκανε ο Ομέρ Τσελίκ το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, προχώρησε σε αποκαλύψεις ακόμα και για την ατζέντα που θα υπάρχει στο τραπέζι ανάμεσα στους δυο ηγέτες.

Πέρα από το θέμα της Ουκρανίας, που δεδομένα θα απασχολήσει Ερντογάν και Μητσοτάκη, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και τα ανοικτά ζητήματα Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως ανέφερε ο Τσελίκ, για την Άγκυρα ο φάκελος της Ελλάδας «είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Προκλητικός ο Ομέρ Τσελίκ

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, σχολίασε επίσης πως «Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί».

Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, ο κ. Τσελίκ σχολίασε «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών».

Κλείνοντας, ο Ομέρ Τσελίκ σχολίασε ακόμα πως «Όπως είπα είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ραντεβού στη σκιά των προκλήσεων – Ξεκάθαρη η στάση της Αθήνας

Η συνάντηση των δύο ανδρών εφόσον γίνει τελικά, θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των νέων τουρκικών προκλήσεων εναντίον της χώρα μας. Πάντως, παρά την έξαρση της προκλητικότητας από την πλευρά της Άγκυρας οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών παραμένουν ανοιχτοί. Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών συνεχίζεται η συζήτηση για την «θετική ατζέντα», που αφορά ζητήματα τουρισμού, περιβάλλοντος και οικονομικών σχέσεων.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφέρει τα εξής: «υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, τα οποία αφορούν και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική καθώς επίσης ό,τι ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου: «Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή τη συζήτηση με την πίστη των επιχειρημάτων μας», είχε επισημάνει.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος για τις προσδοκίες από μια ενδεχόμενη, νέα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν: «…δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στην Κωνσταντινούπολη το ίδιο διάστημα της επικείμενης συνάντησης, καθώς θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Διαβάστε επίσης:

«Γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη», μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ