Έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr: Η Τουρκία θα γίνει πιο επιθετική προς την Ελλάδα

H στάση της Τουρκίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία προβληματίζει τους πολίτες - Θα γίνει το καθεστώς Ερντογάν πιο απειλητικό; Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr δίνουν την απάντηση. Γράφει ο Άγγελος Σεριάτος, Επικεφαλής Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Prorata

Έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr: Η Τουρκία θα γίνει πιο επιθετική προς την Ελλάδα
H στάση της Τουρκίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία προβληματίζει τους πολίτες - Θα γίνει το καθεστώς Ερντογάν πιο απειλητικό; Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr δίνουν την απάντηση
INTIME/Φωτογραφία αρχείου
4'

Η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φαίνεται να ανταποκρίνεται στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει για την Τουρκία το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις υπερδυνάμεις και τα μικρότερα κράτη. Μετά την παραπάνω συνάντηση, ακολούθησε επίσημη επίσκεψη στις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική πλευρά τόνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, με τις ειδησεογραφικές πηγές να αναφέρουν, ωστόσο, ότι υπήρξαν και σημαντικές διαφωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr διερεύνησε το ζήτημα της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δεδομένου ότι στον δημόσιο διάλογο τα δύο θέματα συσχετίζονται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πλειονότητα των ερωτώμενων πιστεύει πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς αναγνώστες του Newsbomb.gr κρίνουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σημάνει και την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ενώ μόνο 1 στους 3 θεωρεί πως δεν θα οδηγήσει ούτε σε αύξηση αλλά ούτε και σε μείωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.



Και φυσικά, όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα πολιτικά και κομματικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εκάστοτε άποψης ή εκτίμησης, λειτουργώντας και ως οθόνη φιλτραρίσματος της πραγματικότητας (perceptual screen). Συγκεκριμένα, η πλειονότητα (53%) όσων νιώθουν εγγύτερα στο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη θέση περί αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, άποψη που ωστόσο καταγράφεται ως μειοψηφική μεταξύ όσων αισθάνονται εγγύτερα στη Ν.Δ (33%) ή το Κίνημα Αλλαγής (43%). Γενικότερα, η μεγαλύτερη μερίδα όσων αισθάνονται κοντά στη Ν.Δ. ή το ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν με κάποιο τρόπο - είτε αυξάνοντας, είτε μειώνοντας - τον βαθμό επιθετικότητας της Άγκυρας, θεωρώντας ως εκ τούτου ότι δεν συσχετίζονται ως ζητήματα.



Αναμενόμενα δε, σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται και στη βάση της ιδεολογικής τοποθέτησης των ερωτώμενων στον άξονα «Αριστερά» - «Δεξιά»: Όσοι αυτοτοποθετούνται στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος νιώθουν σαφώς μεγαλύτερη ανησυχία ως προς την αύξηση της προκλητικότητας της Άγκυρας το επόμενο διάστημα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες (κεντροαριστερούς, κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς), οι οποίοι ναι μεν συμμερίζονται τον ίδιο φόβο, αλλά όχι στο βαθμό που το κάνουν οι πρώτοι.



Εν κατακλείδι, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος φαίνεται πως επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το πεδίο όχι μόνο των διεθνών σχέσεων αλλά και το πως οι πολίτες συνδέουν εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικούς τόπους. Και τα αποτελέσματα της έρευνας τούτο επιβεβαιώνουν: Σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, με τον κίνδυνο της νομιμοποίησης και της γενικευμένης εξάπλωσης του αναθεωρητισμού να καλλιεργούν φόβο. Ένα συναίσθημα, το οποίο δείχνει να διαπερνάει οριζόντια τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, παρά τις διαφορετικές εντάσεις του αναλόγως τον ιδεολογικό προσανατολισμό ή την κομματική προτίμηση του καθενός και της κάθε μίας.

Υπό αυτή την έννοια, η μόνη βεβαιότητα σε σχέση με την επόμενη μέρα του πολέμου είναι η αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης των διεθνών εξελίξεων. Όχι μόνο για τους αναλυτές και τους ειδικούς επί του πεδίου των διεθνών σχέσεων αλλά και για τους πολίτες εκείνους που αναζητούν ενεργά απαντήσεις σε περίπλοκες ερωτήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για τον πρώτο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος από την γέννηση των social media και την εποχή του googling. Και αυτή η εξέλιξη αναμφίβολα βοηθάει πολλούς περισσότερους πολίτες απ’ ότι στο παρελθόν να συνδέσουν γεγονότα και να καταλήξουν σε πιο σύνθετες εκτιμήσεις με πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Δείτε όλη την έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr σχετικά με τη στάση της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr: Η Ελλάδα να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή