Κυπριακό: «Λύση δυο κρατών» επιμένει ο Τατάρ – «Επιστροφή σε προοπτική λύσης» ζητά ο Ακιντζί

Την ώρα που ο Τατάρ επαναλαμβάνει την γνωστή θέση του για την λύση του Κυπριακού, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί δηλώνει ότι «η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως σε ρεαλιστικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, οι οποίες έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές στην αναδυόμενη νέα συγκυρία».
«Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί, να τερματιστεί το δικαίωμα της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο» λέει ο Τατάρ
ΚΥΠΕ
2'

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η εφημερίδα «Γκιουνές» γράφει ότι ο κ. Τατάρ, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε «ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί, να τερματιστεί το δικαίωμα της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο».

Ο κ. Τατάρ ανάφερε ακόμη ότι «κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του. Εμείς στοχεύουμε στην προώθηση της προσέγγισης για δύο ξεχωριστά κράτη που να μπορούν να ζουν πλάι-πλάι. Μετά την εκλογή μου στην προεδρία, με την πλήρη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, έχουμε μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο αυτή την πολιτική».

Η παρέμβαση του Ακιντζί

Σύμφωνα με το ΓΤΠ και την «Κίμπρις Ποστασί», ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε το προηγούμενο δόγμα στην εξωτερική πολιτική του «win-win» και πρόσθεσε ότι «αντί για "μηδενικά προβλήματα" με τα στρατηγικά λάθη που έγιναν αργότερα, δεν υπάρχει γειτονική χώρα που να μην έχει κάποιο πρόβλημα με την Τουρκία».

Χαιρετίζοντας την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με σειρά κρατών και διαμεσολαβητικό ρόλο της στο Ουκρανικό, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε τα εξής:

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να επιστρέψει στις ρεαλιστικές πολιτικές το συντομότερο δυνατό στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, που έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές στη νέα συγκυρία που αναδύεται. Θα πρέπει να συμβάλει στο εκ νέου άνοιγμα του δρόμου της λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, αφήνοντας κατά μέρος τις πολιτικές που σαφώς δεν υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Ένας τέτοιος προσανατολισμός θα ήταν προς το πραγματικό συμφέρον όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας».

Πηγή ΚΥΠΕ