Ο πολεμοχαρής Ερντογάν και οι εκβιασμοί Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Αίφνης ο Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε τις ικανότητες και την ισχύ των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θυμήθηκε ότι για να περάσει το φυσικό αέριο στην Ε.Ε. πρέπει να λυθεί το Κυπριακό  
Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ερντογάν ζήλεψε προφανώς τη δόξα του Πούτιν και έκρινε σκόπιμο να διατρανώσει σε αυτό το timing την υποτιθέμενη στρατιωτική ισχύ της χώρας του.
5'

Τελικά ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται… Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ερντογάν ζήλεψε προφανώς τη δόξα του Πούτιν και έκρινε σκόπιμο να διατρανώσει σε αυτό το timing την υποτιθέμενη στρατιωτική ισχύ της χώρας του.

Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τη φράση: «τα βιβλία ιστορίας μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος», προβάλλοντας ταυτόχρονα της διεκδικήσεις της Τουρκίας από τη Συρία, το Ιράκ, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Λιβύη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά το Αιγαίο. Βιβλία ιστορίας προφανώς θα εννοεί αυτά που γράφει ο ίδιος, διότι η Τουρκία δεν διακρίνεται για την επιχειρησιακή της ικανότητα σε πολεμικές επιχειρήσεις, το αντίθετο θα έλεγα.

«Γνωρίζετε πως τα βιβλία ιστορίας μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος. Πολλές φορές αποδείξαμε πως όταν γίνει λόγος για την υπεράσπιση της πατρίδας, όλοι από 7 ως 77 χρόνων τρέχουμε για το καθήκον, αλλά και κάτι που είναι ακόμη σημαντικότερο, εκπληρώνουμε με επιτυχία αυτόν τον αγώνα. Συγκρίνοντας τους ανθρώπους μας με άλλες κοινωνίες, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε πως η δουλειά του στρατιώτη δεν είναι τόσο δουλειά όπλου αλλά καρδιάς. Λόγω της πλέον παλιάς κρατικής παράδοσης στον κόσμο, από το παρελθόν ως σήμερα, είμαστε μια χώρα με τον στρατό της» δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προσωπικό συνοριακής στρατιωτικής μονάδας στην επαρχία Χακάρι, στην Ν.Α. Τουρκία στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε τις ικανότητες του τουρκικού στρατού, κάνοντας αναφορά για «επιτυχίες» -μεταξύ άλλων- στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από την Συρία μέχρι την Λιβύη, από το Ιράκ μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ κι από την Μεσόγειο ως το Αιγαίο, σε πολλά μέρη, καταγράφοντας έπη με τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια στοιχεία μας, αισθανόμαστε υπερηφάνεια για τις επιτυχίες που αποσπάμε. Βέβαια δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε.

Βέβαια κατά περίεργο τρόπο θυμήθηκε και το περίφημο πραξικόπημα του 2016 για το οποίο είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «εκκαθαρίστηκαν» από τους πραξικοπηματίες και πλέον έχουν φτάσει και πάλι στην παλιά τους «ένδοξη» θέση.

«Είχαμε στην διάθεση μας έναν στρατό που υπό την σκιά της κηδεμονίας και των πραξικοπημάτων είχε δυσκολίες να αποδώσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Με τις μεταρρυθμίσεις μας μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 14ης Ιουλίου, βλέπουμε πως οι ένοπλες δυνάμεις μας έφτασαν και πάλι σε αυτή την ένδοξη, διάσημη και αξιότιμη θέση που κατέχουν στην ιστορία» είπε και κατέληξε: «Δεν θα μπορέσουν να μας διαιρέσουν και δεν θα μπορέσουν να μας κομματιάσουν». Δεν μας εξήγησε βέβαια ποιοι θέλουν να τον κομματιάσουν αλλά αυτή η επιθετική ρητορική του έρχεται σε αγαστή συνεργασία με τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίες έγιναν χθες και οι οποίες ζητούν να κλείσει το Κυπριακό άρον άρον για να περάσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «επί του παρόντος, ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και τις οδεύσεις τους. Κάνουμε επίσης βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφενός, η αύξηση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, TANAP, που είναι πλέον 16 δισ. μ3, και θα ανέλθει στα 23 δισ. μ3 το 2023, ενώ προγραμματίζεται να αυξηθεί στα 31 δισ. μ3 το 2026. Γίνονται εργασίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Το φυσικό αέριο του Ισραήλ πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να φθάσει στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πείσει την ε/κ πλευρά επειδή είναι η ΕΕ που χρειάζεται το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό η ε/κ πλευρά είπε ότι θα έρθει με νέες ιδέες. Μιλάμε βεβαίως για ωμό εκβιασμό, πρωτίστως προς την Ε.Ε. «Το είπαμε και στην ΕΕ. Το λέμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί η λύση στην πολιτική διαδικασία γιατί η ε/κ πλευρά δεν έρχεται κοντά. Το είδαμε στο Κραν Μοντανά, το είδαμε από το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν βήματα προς την ισότιμη κατανομή. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει. Σε αυτό το σημείο, ποιος μπορεί να πείσει την ε/κ πλευρά; Ας την πείσει η ΕΕ. Γιατί η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο που θα έρθει από εδώ αυτή τη στιγμή. ‘Θα έρθουμε με νέες ιδέες’, λέει η ε/κ πλευρά. Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαιώνοντας αυτό που πιστεύουν οι περισσσότεροι για την τουρκική διπλωματία ότι στηρίζεται μόνο στον ψευτοτσαμπουκά.

Διαβάστε επίσης:

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς και Αρκιούς