Επεισόδιο στον Έβρο: Οι έρευνες στην Κρήτη άνοιξαν την όρεξη των Τούρκων

Το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο με την ανταλλαγή πυροβολισμών και με μια νεκρή Αφρικανή μετανάστρια στο ποτάμι δείχνει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον Ερντογάν, αλλά αντίθετα η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με δεδομένο ότι η Ευρώπη αναζητά νέους διαδρόμους φυσικού αερίου – Γιατί οι Τούρκοι ποντάρουν σε… ατύχημα;
Ελληνοτουρκικά σύνορα
Intimenews
4'

Το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της ελληνικής συνοριοφυλακής και τουρκικού σκάφους με παράτυπους μετανάστες το οποίο έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στον ποταμό Έβρο, κοντά στο Σουφλί, κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και ξυπνά μνήμες από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν «εισβολή» στον Έβρο χρησιμοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και στον Έβρο και στο Αιγαίο και τούτο διότι το καθεστώς Ερντογάν έχει θορυβηθεί από τις εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η χώρα μας ξανανοίγει τον φάκελο των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη, ζήτημα που εκ των πραγμάτων θα ανοίξει και την χάραξη, την οριοθέτηση και την κατάθεση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Οι συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής είναι ορατές, αφού η Ευρώπη πρέπει να βρει νέους διαδρόμους στην εισαγωγή φυσικού αερίου. Εδώ ακριβώς έρχονται να κουμπώσουν οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να φθάσει στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να πείσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή είναι η ΕΕ που χρειάζεται το φυσικό αέριο». Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «η Ελληνοκυπριακή πλευρά είπε ότι θα έρθει με νέες ιδέες».

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό εξηγούνται πλήρως και οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες. «Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. «Πριν από τρία χρόνια όταν στείλαμε το Γιαβούζ είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Ντονμέζ. «Εμείς πάντα με εποικοδομητική στάση θα προχωρήσουμε με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού». Εύκολα λοιπόν μπορεί να εξηγηθεί και το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο αλλά και οι συνεχείς υπερπτήσεις και παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίοι που στόχο έχουν την πρόκληση ατυχήματος.

Θυμίζω ότι την περασμένη Πέμπτη 14/04/2022, από την αμερικανική βάση στη Σούδα – διόλου τυχαία – ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε λόγο για ενδεχόμενο ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Επεσήμανε την εν γένει τουρκική αναθεωρητική στάση και προκλητικότητα – η οποία, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εκδηλώνεται με εκτέλεση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – που αφενός προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις για την συνοχή της Συμμαχίας και αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που εφόσον συμβεί, ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Υπογράμμισε, δε, την προοπτική και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της αυξανόμενης συχνότητας και διάρκειας κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι προαναγγελθείσες έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αυξήσουν την επιθετική ρητορική της Τουρκίας η οποία εδράζει στο δόγμα της «συνεκμετάλλευσης» και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό το καλοκαίρι θα είναι «ήρεμο» παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γεύμα της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Γιαλαμάς στο Newsbomb.gr: «Διαρκείς τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο - Κρατάμε ασφαλή τα σύνορά μας»

Σχετικές ειδήσεις