Τουρκία: Το 56% των πολιτών πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών

«Μπολιασμένοι» με εθνικισμό οι Τούρκοι - Ένας από τους τρόπους για να τους αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα το τουρκικό καθεστώς. 
INTIME
3'

Ο αναθεωρητισμός στην Τουρκία και η νοοτροπία ότι τα πάντα τους ανήκουν, φαίνεται πως δεν είναι αποκλειστικό κόμπλεξ όσων βρίσκονται στην εξουσία, μιας και οι αντιλήψεις αυτές έχουν εμποτιστεί στο μυαλό του τουρκικού λαού.

Αυτό είναι άλλωστε και το «ναρκωτικό» που δίνει το τουρκικό καθεστώς στους πολίτες, με σκοπό να τους κρατάει μονίμως υπνωτισμένου, μη νηφάλιους, αδύναμους να αντιδράσουν. Άλλωστε, ο εθνικισμός και ο φανατισμός ήταν πάντα η σίγουρη λύση για τους κατέχοντες την εξουσία, μιας και μέσω αυτής φανατίζονται οι λαοί και ξεχνούν τα πραγματικά προβλήματα, φανταζόμενοι «Γαλάζιες πατρίδες», κοιτάσματα και σύνορα μέχρι την Ιταλία και το Αφγανιστάν.

Το Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES) παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα με τίτλο «2022 Security Radar», η οποία καταγράφει τις απόψεις της κοινής γνώμης σε 14 κράτη, ανάμεσά τους και στην Τουρκία, σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους, η Τουρκία καταλαμβάνει ευρύ χώρο στη μελέτη. Ως γνωστόν, σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας, η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρολο.

Μετά από πρόσκληση του γερμανικού ιδρύματος, ομάδα Ελλήνων ειδικών παρακολούθησε την παρουσίαση της έρευνας στην Αθήνα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη στάση των Τούρκων σε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάθε άλλο παρά χαροποίησαν τους παρευρισκόμενους. Η έκθεση επιβεβαιώνει την εικόνα της Τουρκίας, ως μίας χώρας που δεν είναι ικανοποιημένη με το σημερινό status quo, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αναθεωρήσει.

«Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων ερωτηθέντων (82%) είναι δυσαρεστημένη με τη διεθνή θέση της χώρας της», αναφέρει η μελέτη. Ακόμα πιο ανησυχητικό – η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στην παρουσίαση στην Αθήνα – είναι το ακόλουθο εύρημα: «Πολλοί Τούρκοι ερωτηθέντες, το 56%, πιστεύουν ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας ανήκουν στην πραγματικότητα στην Τουρκία», αναφέρεται επί λέξει στη μελέτη.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι ερωτηθέντες ξεχωρίζουν για τη θετική τους στάση απέναντι στο στρατό. Τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι η Άγκυρα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον κόσμο και το 56% πιστεύει ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να έχει ρόλο σε αυτόν. Το ποσοστό αυτό είναι «μακράν» το υψηλότερο και στις 14 χώρες που εξετάστηκαν, σημειώνει η μελέτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Η πλεινότητα στην Τουρκία (55%) θεωρεί τη χώρα κίνδυνο για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η δημόσια στήριξη για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα είναι υψηλότερη από ό,τι για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.