Ο νέος τακτικισμός της Τουρκίας: Διάλογος τώρα για αποστρατιωτικοποίηση

Ο τακτικισμός της Τουρκίας βαίνει συνεχώς κλιμακούμενος… Το νέο εφεύρημα των γειτόνων μας αποτυπώνεται στις τελευταίες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ότι ο διάλογος με την Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
Ο νέος τακτικισμός της Τουρκίας: Διάλογος τώρα για αποστρατιωτικοποίηση
Presidential Press Service via AP, Pool
2'

Από το «διάλογος από μηδενική βάση» για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν κι από το «γιαβάς – γιαβάς», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας λέει κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά: «Ο διάλογος με την Ελλάδα ξεκινά από την αποστρατικοποίηση». Αυτό ακριβώς τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει με τη γείτονα αυτά που μας χωρίζουν, επί συγκεκριμένης βάσεως πάνω στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Η έναρξη του διαλόγου από το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών είναι επί της ουσίας παραδοχή απώλειας εθνικής κυριαρχίας. Πιστεύει άραγε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ότι βάζοντας στο τραπέζι της διπλωματίας τόσο σκληρούς όρους θα μπορέσει μια ελεύθερη χώρα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις;

«Μας ενδιαφέρει ο διάλογος με την Ελλάδα. Δεν έχουμε κακές προθέσεις. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε μια λογική προσέγγιση από λογικούς ανθρώπους. Τους λέμε να συναντηθούμε. Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ δεν στοχεύει κανέναν. Το εξηγήσαμε αυτό. Είπαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις γεωτρήσεις», δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια επανέλαβε τη γνωστή ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα.

Προφανώς οι γείτονες πιέζουν τον διάλογο με την Ελλάδα (όπως τον εννοούν οι ίδιοι), εκμεταλλευόμενοι το ασταθές διεθνές περιβάλλον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ακολουθώντας το δόγμα «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται διπλωματικά αναβαθμισμένος αφού έχει καταφέρει να εισχωρήσει ως μεσάζων ειρηνοποιός μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Το κακό για τον κύριο Ερντογάν είναι ότι η ελληνική διπλωματία είναι πλέον αρκετά έμπειρη για να μην δει τις παγίδες. Επίσης η Ελλάδα δεν βιάζεται για κάτι. Ούτε για διάλογο, ούτε για συνομιλίες, ούτε για εχθροπραξίες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή