Επιστολή Λευκωσίας σε Γκουτέρες για το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων του FIR

Καταγγελία για τις Τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, απέστειλε προς το Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Επιστολή Λευκωσίας σε Γκουτέρες για το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων του FIR
140 από τις 470 αερομεταφερόμενες παραβιάσεις αφορούσαν τη χρήση τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών
AP Images
3'

Η επιστολή αν και έχει ημερομηνία την 13η Απριλίου 2022, κυκλοφόρησε την Τρίτη 26 Απριλίου ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι παραβιάσεις αφορούν τον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου, τις παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου, τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Κύπρου και την παράνομη χρήση κλειστών λιμένων και αεροδρόμια της Κύπρου, από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας,

«Συνοπτικά, κατά το τετράμηνο αυτό παρατηρήθηκαν 470 αεροπορικές και 27 ναυτικές παραβιάσεις. Να σημειωθεί ότι 140 από τις 470 αερομεταφερόμενες παραβιάσεις αφορούσαν τη χρήση τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», αναφέρεται.

«Όσον αφορά στην ξηρά, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζεται αμείωτη, βασιζόμενη στην παρουσία του στρατού κατοχής της και στην ισχυρή στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, μέσω της συνεχούς αναβάθμισης της στρατιωτικής της υποδομής, όπως η βάση στρατιωτικών drone στο Λευκόνοικο και το ναυτικό βάση στο Μπογάζι», σημειώνει στην επιστολή ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

Προσθέτει ότι «συνεχίζονται να επιβάλλονται οι περιορισμοί μετακίνησης στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ενώ εκφράζονται από το αποσχιστικό καθεστώς δημόσια ανοιχτές απειλές για απομάκρυνση της παρουσίας της ειρηνευτικής επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών από τις κατεχόμενες περιοχές».

«Αγνοώντας πλήρως την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει και να αντιστρέψει τις παραβιάσεις του status quo στα Βαρώσια, η παράνομη αλλοίωση της περιοχής παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κατοχικής εξουσίας και της υφιστάμενης τοπικής αυτοδιοίκησης, που δηλώνουν δημόσια ότι θα εκμεταλλευτούν οικονομικά την περιοχή για δικό τους όφελος», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, «οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή συνοδεύονται από επιθετική ρητορική, συνήθως με ψευδείς κατηγορίες εναντίον των ίδιων των στόχων της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς, ψευδή επιχειρήματα κατά των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία περιγράφονται από την Τουρκία ως ξεπερασμένα επειδή απλώς δεν ταιριάζουν με τις τουρκικές επιταγές για μια «λύση δύο κρατών» και καλεί «τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες επί τόπου».

Είναι προφανές, σημειώνει, «ότι σύμφωνα με την Τουρκία, οι λεγόμενες "πραγματικότητες επί τόπου" είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση που δημιούργησε η ίδια η Τουρκία στην Κύπρο με τη χρήση βίας, κατά παράβαση του άρθρου 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τις αλλαγές που προκύπτουν από την επιθετικότητα, σύμφωνα με το ανενεργό δόγμα του "δικαιώματος της κατάκτησης", και δηλώνει ανοιχτά ότι θα συνεχίσει να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αδιαφορώντας πλήρως για το άρθρο 25 του Χάρτη».

«Ουσιαστικά, η Τουρκία φαίνεται να θέλει ο κόσμος να ταξιδέψει πίσω στην εποχή πριν την ύπαρξη των Ηνωμένων Εθνών, όταν η Οθωμανική και άλλες αυτοκρατορίες κυβερνούσαν τον κόσμο», αναφέρει.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτει, «πρέπει να σταθεί πίσω από τα ψηφίσματά του και να διασφαλίσει ότι έχουν νόημα. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε την αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος. Οι ενέργειες της Τουρκίας από το 1974 αποτελούν παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κύπρου».

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών προστατεύεται και διασφαλίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι ενέργειες της Τουρκίας δείχνουν κατάφωρη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η επιστολή.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ούτε ιερό, ούτε όσιο οι Τούρκοι: Έκαναν 16 παραβιάσεις στο Αιγαίο ανήμερα το Πάσχα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή