Έντονη ενόχληση της Τουρκίας για τον Τζέφρι Πάιατ - «Υιοθέτησε τις θέσεις των οικοδεσποτών του»
Σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Τζέφρι Πάιαιτ ανέλυσε όλο το παρασκήνιο της μεγάλης κρίσης του 2020 στα ελληνοτουρκικά. Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε πως όσα συνέβησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν ακόμα πιο δραματικά από όσο τα περιέγραψε και κατέγραψε ο Τύπος. Ο κ. Πάιατ μίλησε για την ανάγκη ενεργοποίησης των ΗΠΑ ενάντια στην αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, βάζοντας ξανά στην… πρίζα την Άγκυρα.
Η Τουρκία και κατά το παρελθόν έχει εγκαλέσει τον Τζέφρι Πάιαιτ για «υιοθέτηση» των θέσεων της Ελλάδας και αυτό συνέβη για ακόμα μια φορά το Σάββατο. Πέρα από τη μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης, υπήρξε και μια ανάρτησή του στο Twitter που έδωσε νέες αφορμές στην Άγκυρα για να του «επιτεθεί». Συγκεκριμένα, ο κ. Πάιατ προχώρησε σε «χαιρετισμό» της παραλαβής των 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 από την Ελλάδα, τα οποία θα προστεθούν σε αυτά που παρελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2021.
Η αντίδραση, λοιπόν, ήρθε από πλευράς της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Παρότι δεν αναφέρεται ονομαστικά στον Τζέφρι Πάιατ, ούτε και στις συνεντεύξεις του και στο μήνυμά του στο Twitter, είναι ξεκάθαρο πως τον «φωτογραφίζει» με δική της ανάρτηση στο Twitter. «Ένα από τα πιο ατυχή αμαρτήματα της διπλωματίας είναι το να "γίνεσαι εγγενής". Και αυτό συμβαίνει, όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα στο οποίο είναι εμφανής η δυσφορία της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Άγκυρας στη χώρα μας.
Πώς αποτράπηκε η σύρραξη Ελλάδας και Τουρκίας το 2020 – «Το παρασκήνιο ήταν δραματικό», αναφέρει ο Τζέφρι Πάιατ
Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020 και χρειάσθηκε να «ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου», αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα ΜΜΕ.
Μιλώντας στην Καθημερινή, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως «ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».
«Το στρατηγικό πλαίσιο άλλαξε»
«Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της. Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς», πρόσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως «υπάρχει το άρθρο 5. Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση».
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί «ακόμα και αν η απειλή προέρχεται από το εσωτερικό της Συμμαχίας», ο κ. Πάιατ σημειώνει ότι «το άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά τη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».
«Η αποχώρηση του Τζέφρι Πάιατ δυστυχώς συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς» - Το γεύμα που παρέθεσε το ΥΠΕΞ προς τιμή του απερχόμενου αμερικανού πρέσβη
Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι γνωρίζει πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρόσκληση για τον ίδιο προσωπικά τον αμερικανο πρόεδρο, καθώς και για το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης που εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία με την Ελλάδα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.
Διαβάστε επίσης: