Εξοπλιστικά: Καμία αδικαιολόγητη αδράνεια – Ραγδαίες εξελίξεις με ΜΕΚΟ, ακολουθούν οι κορβέτες
Να μην επηρεαστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα από τις εξελίξεις στην οικονομία – Ακόμα και εντός Μαΐου οι ανακοινώσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Ελπίδες συμφωνίας για τις κορβέτες τον Ιούνιο.
Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η γενικότερη αστάθεια που επεκτείνεται στην ανατολική Ευρώπη και οι προκλήσεις της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχουν θέσει σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά στο ελληνικό «Πεντάγωνο».
Αναμφισβήτητα οι τρεις Κλάδοι ανταπεξήλθαν και ανταπεξέρχονται με απόλυτη επιτυχία σε κάθε πρόκληση της Άγκυρας, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αδυναμίες και ελλείψεις, που βάσει των συνθηκών που διαμορφώνονται θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα και χωρίς την παραμικρή προχειρότητα.
Ο υπουργός Άμυνας λοιπόν, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των Κλάδων, διεξάγουν έναν παράλληλο αγώνα ταχύτητας ώστε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλους τους τομείς. Η Πολεμική Αεροπορία ενισχύει τη φαρέτρα της με 24 πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα F-16 σε κατηγορία Viper και είναι έτοιμη να ενταχθεί και στο πρόγραμμα των F-35. Ο Στρατός Ξηράς, θα λάβει και αυτός σημαντικό μερίδιο από την εξοπλιστική πίτα, όντας η ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσο για το Πολεμικό Ναυτικό, η αναμόρφωσή του είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις φρεγάτες Belh@rra να ανατρέπουν τα δεδομένα στον συσχετισμό δυνάμεων με την Τουρκία και να υπόσχονται απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και κανένας παράγοντας δεν πρέπει να βάλει φρένο στον σχεδιασμό για εξοπλιστική ενίσχυση, παρά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση και οι δυσκολίες στην οικονομία. Άλλωστε, η απουσία της Δύσης από κάθε είδους βοήθεια στην Ουκρανία, δικαιώνει απολύτως αυτό που τονίζει συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου», πως η αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από την ισχυροποίηση στρατιωτικά, ισοδυναμεί με την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής ισχύος της Ελλάδος. Επομένως, ένας τρόπος υπάρχει για να σταματήσει μια αναθεωρητική δύναμη, όπως η Τουρκία. Η ισχύς και η αποφασιστικότητα.
Προγράμματα όπως αυτό των κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό είναι δεδομένο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, μιας και οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και απομένουν μόνο οι οριστικές αποφάσεις της Αθήνας. Θυμίζουμε πως οι Γάλλοι με τις Gowind της Naval Group παραμένουν το μεγάλο φαβορί, με έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να επισημαίνουν το πόσο σημαντική είναι η ομοιοτυπία μεταξύ των μονάδων επιφανείας για έναν Στόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει «κλειδώσει» και αναμένονται ανακοινώσεις ακόμα και εντός Μαΐου, είναι η απόφαση για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, με την αναβάθμιση των τεσσάρων πλοίων να τους δίνει «ζωή» για τουλάχιστον 15 ακόμα χρόνια. Οι εργασίες εκσυγχρονισμού θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία και το κόστος θα φτάσει τα 400 – 500 εκατ. ευρώ, ποσό ικανοποιητικό, με δεδομένο ότι πρόκειται για τέσσερα πλοία που θα λάβουν σημαντικές ενισχύσεις. Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν το έργο της αναβάθμισης, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως ο εκσυγχρονισμός θα γίνει μόνο σε ελληνικά ναυπηγεία.
Με τον χρόνο ωστόσο να αποτελεί επιχειρησιακό κριτήριο, στο Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν να κλείσει το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μιας και για να μπει ένα πλοίο στα… πιτς και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης, θα απαιτηθούν σχεδόν δύο χρόνια. Περιθώρια λοιπόν για αδικαιολόγητες αδράνειες δεν υπάρχουν και με δεδομένο ότι οι Belh@rra (σ.σ. και οι κορβέτες πιθανότατα) θα έρθουν το 2025, οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιχειρησιακή δράση του Στόλου μας.
Θυμίζουμε τέλος πως τους πρώτους μήνες του 2023, αναμένονται στη χώρα μας και τα υπερσύγχρονα αμερικανικά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων, MH-60R - Romeo, με το ΓΕΝ να θέλει να τρέξουν και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των πάντα αξιόπιστων ελικοπτέρων Aegean Hawk, αλλά και των υποβρυχίων 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Είναι δεδομένο ότι η εξοπλιστική ενίσχυση θα πρέπει να τρέξει και τα προγράμματα να μην επηρεαστούν από τις οικονομικές αναταράξεις. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, δεν επιτρέπουν κωλυσιεργίες και αναβολές. Οι τρεις Κλάδοι πρέπει να ενισχυθούν με σύγχρονα οπλικά συστήματα που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, σε μια εποχή ιδιαιτέρως κρίσιμη.