Τουρκία: Πολιτισμός… αγνοείται! Χρησιμοποίησαν ναό της Αθηνάς ως πύλη για νυχτερινό μπαρ
Νέα ασέβεια από τους Τούρκους – Παντελής άγνοια για τη σπουδαιότητα των μνημείων που οικειοποιήθηκαν μετά τις βαρβαρότητες και την εκδίωξη των Ελλήνων.
Μετά την ασεβή σε βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του Ελληνισμού αλλά και της Ορθοδοξίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατά παράβαση της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την προστασία των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλήσεις.
Οι κινήσεις τους επιβεβαιώνουν πως αντί να προσεγγίζουν τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης, αυτοί απομακρύνονται όλο και περισσότερο, με τον πολιτισμό να αποτελεί άγνωστη λέξη για τους γείτονες και το καθεστώς Ερντογάν. Σπουδαία μνημεία παγκοσμίου φήμης λεηλατούνται, άλλα έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και άλλα έχουν γίνει έρμαιο στις ορέξεις των απολίτιστων γειτόνων, που αγνοώντας τη σημασία τους για τον παγκόσμιο πολιτισμό τα μετατρέπουν ακόμα και σε νυχτερινά κέντρα.
Το παράδειγμα της Παναγίας Σουμελά, όπου οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε club παρουσία διάσημου DJ είναι χαρακτηριστικό, ενώ οι Τούρκοι φαίνεται πως έχουν παντελή έλλειψη γνώσης και στοιχειώδους μόρφωσης, μιας και προχώρησαν σε νέα πρόκληση φτιάχνοντας μπαρ δίπλα στον Ναό της Αθηνάς στην Αττάλεια.
Μα, θα σκεφτεί κάποιος, και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν μπαρ και καφετέριες δίπλα σε μνημεία. Όμως, οι Τούρκοι το… τερμάτισαν καθώς, χρησιμοποίησαν τα ιστορικά ερείπια ως είσοδο για το νυχτερινό κέντρο.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», τα ξύλινα κιγκλιδώματα που είχαν μπει για να προστατεύουν τον ναό, που χρονολογείται από το 150 μ.Χ., αφαιρέθηκαν την προηγουμένη των εγκαινίων. Με σιδερένιες πλάκες έκλεισαν οι περιοχές που επισκέπτονταν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες, ενώ μπροστά από την είσοδο, στρώθηκε κόκκινο χαλί 10 μέτρων, προκειμένου οι πελάτες να μην δυσκολεύονται να περπατήσουν σε αρχαίες πέτρες και χώμα. Επίσης, τοποθετήθηκαν γραφεία υποδοχής πελατών με… ακτίνες Χ, ενώ η είσοδος φωτίστηκε για να μην χάσουν το δρόμο οι επισκέπτες.
Πολλοί τουρίστες που βρίσκονταν εκεί θεώρησαν ότι ο φωταγωγημένος χώρος είναι μουσείο και έσπευσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, το προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο του ναού είπε ότι η περιοχή είναι ιδιωτική επιχείρηση και έδιωξαν τους τουρίστες από την περιοχή.
«Υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο σε μια ιδιωτική ιδιοκτησία πριν. Η είσοδος του εστιατορίου ήταν στο πίσω μέρος. Όταν όμως έγιναν οι εργασίες του νυχτερινού κέντρου, μετέφεραν την πόρτα του χώρου μπροστά χωρίς καμία άδεια. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές τους επιχειρηματίες, αλλά κανείς δεν μας έδωσε σημασία και δυστυχώς προέκυψε αυτή η εικόνα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα με την πόρτα εδώ. Ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν επίσης αρνητική επίδραση στα έργα. Είναι επίσης πολύ κακό για την εικόνα. Οι προβολείς αναβλύζουν από χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Τακτοποίησαν το τεράστιο κτίριο σαν ένα περίπτερο», αναφέρουν εμπειρογνώμονες στην εφημερίδα Χουριέτ.
Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας, Τσαντεμίρ Ζόρογλου, υπέβαλε μήνυση εναντίον των υπευθύνων, που διεμήνυσε ότι μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί να επιτραπεί. «Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πόρτα στο παρελθόν, αλλά οι συνάδελφοί μας το απέτρεψαν. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για το μέλλον» ανέφερε.
Είναι προφανές πως οι Τούρκοι συνεχίζουν να πράττουν το μοναδικό που ξέρουν να κάνουν εδώ και αιώνες ως έθνος και ως λαός: να γκρεμίζουν ή να ιδιοποιούνται με τη βία ότι έχουν οικοδομήσει οι άλλοι.