Τα «παζάρια» Ερντογάν και οι φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο
Η ακραία τουρκική πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη εκλαμβάνεται ως ένδειξη η Άγκυρα να θέσει εκ νέου σε δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο εκνευρισμός Ερντογάν από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι πλέον εμφανής από την επιλογή του με δηλώσεις του να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης για την ένταση στο Αιγαίο στην Ελλάδα.
Στρατιωτικές πηγές υπενθυμίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να βγάλει το νέο του γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ εκτιμούν πως η γειτονική χώρα θα επιχειρήσει να στρέψει τα βέλη της προς την Κύπρο έτσι ώστε να προκαλέσει νέα εστία έντασης στην περιοχή.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Ο Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης φέρεται να είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα.
Η ακραία προκλητική πτήση των τουρκικών F16 προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και του παρέδωσε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας. Μάλιστα άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε η Αθήνα να ενημερώσει όλους τους συμμάχους και εταίρους της, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.
Η Άγκυρα για άλλη μια φορά προσπάθησε να κάνει το άσπρο... μαύρο κατηγορώντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ότι ήταν αυτή που προκάλεσε με παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Σε ρόλο διαιτητή οι ΗΠΑ
«Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις.
Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε από Αμερικανίδα δημοσιογράφο για το πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο κ. Πράις απάντησε πως «στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».