«ΡΑΠΙΣΜΑ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Δεν «μασάει» η Αθήνα στις απειλές της Άγκυρας - Ηχηρές απαντήσεις Μητσοτάκη-Δένδια
Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, την αναθεωρητική της ρητορική για τα ελληνικά νησιά και τις συνεχείς υπερπτήσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα συνεδρίου με θέμα την Υγεία.
Διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πεδία συνεννόησης με την Τουρκία, όπως στην παράμετρο του επισιτισμού, καθώς, όπως είπε «ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».
«Ας δούμε λοιπόν τα πεδία στα οποία -και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που ασχολείται πολύ με αυτά τα ζητήματα- να βρούμε κοινό πεδίο συνεννόησης. Η επισιτιστική κρίση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και μπορεί να βρεθούμε ενώπιον τρομακτικών καταστάσεων, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Ας δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη λύση, αντί η Τουρκία να προβάλλει μια ρητορική ξεπερνά τα όρια και, εν ολίγοις, γίνεται και λίγο γραφική, όποτε εγείρει τέτοιου είδους ζητήματα».
Άμεση ήταν η αντίδραση και του υπουργείου Εξωτερικών. Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.
«Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας: «Έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα». Όπως είπε ο ίδιος, «έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα απαντήσει “αντρίκια” στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».
Συνεχίζοντας την ανήθικη προπαγάνδα κατά της χώρας μας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αμφισβητούμενη κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου. Ο γνωστός για τα ανιστόρητα παραληρήματά του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κόμπλεξ κατωτερότητας και για το λόγο αυτό βγαίνει καθημερινά και επιτίθεται στην... αθώα Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει προχωρήσεις σε 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο, συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις επισκέψεις των Ελλήνων υπουργών στα νησιά.
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», είπε η Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα και συνέχισε: «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα συνέχισε την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, άφησε αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις για διάλογο και συνομιλίες και συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα παρανομεί στο Αιγαίο και ειδικότερα στα νησιά «μη στρατιωτικοποιημένου καθεστώτος», τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, με 953 παραβιάσεις εκ των οποίων οι 316 έγιναν από πλοία του πολεμικού ναυτικού, όσο και οι 637 από τα πολεμικά αεροσκάφη συμπεριλαμβάνοντας και 73 επισκέψεις επισήμων στα νησιά, οι 24 από τις οποίες έχουν γίνει από τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. «Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια και δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», κατέληξε.
Ράπισμα κατά της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
Την ώρα που οι τουρκικές απειλές έχουν χτυπήσει κόκκινο έρχεται ηχηρό ράπισμα για την Τουρκία μέσω της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή της πορεία, που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 448 ψήφων υπέρ έναντι 67 κατά και 107 αποχών.
Στην έκθεση υπάρχουν επικρίσεις τόσο όσον αφορά στις επιδόσεις της Άγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένα νησιά.Μέσα από 54 επιμέρους σημεία κριτικής και επισημάνσεων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας συνεχίζει να διολισθαίνει, με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα να οπισθοχωρούν.
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και εκφράζει τη λύπη της για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Καθαρή απάντηση για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.
Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Καλούν την Άγκυρα ,να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρόταση της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.