Ελληνοτουρκικά: Στήνουν σόου στη Σμύρνη Ερντογάν και Μπαχτσελί - Στο στόχαστρο η Ελλάδα
Ερτνογάν και Μπαχτσελί, αναμένεται να παρακολουθήσουν μαζί τα στρατιωτικά γυμνάσια της άσκησης «EFES 2022» στην Σμύρνη
Νέο «σόου» με προπαγανδιστικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας σκοπεύει να στήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διακλαδική στρατιωτική άσκηση «EFES 2022», έχοντας στο πλάι του τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστική Δράση (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ερτνογάν και Μπαχτσελί, αναμένεται να παρακολουθήσουν μαζί τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Σμύρνη και θεωρείται βέβαιο πως αμφότεροι θα εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση κατά της χώρα μας.
Η στρατιωτική άσκηση «EFES 2022», είναι μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πραγματοποιείται στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης. Σε αυτή συμμετέχουν 37 χώρες, ενώ η τρίτη και τελευταία φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου υπό το βλέμμα του «σουλτάνου»
Στην άσκηση «EFES 2022» συμμετέχουν στρατιωτικά πληρώματα και προσωπικό από 37 χώρες, όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Καζακστάν και φυσικά οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό USS Arlington και την 22η Μονάδα Πεζοναυτών.
Απέτυχε στην εξωτερική πολιτική ο Ερντογάν και «ψάχνεται» για θερμό επεισόδιο
Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου με άγνωστες συνέπειες έχει «γεννήσει» η τουρκική προκλητικότητα, με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ερντογάν να θέτουν σε καθημερινή βάση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Για την στάση που κρατά τον τελευταίο καιρό η Τουρκία, τοποθετήθηκε, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τονίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποτύχει στην εξωτερική πολιτική και πλέον ψάχνει διεξόδους. Όπως σημειώνει, ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται για τις εκλογές στις οποίες οδεύει «πληγωμένος», ελπίζοντας όμως πως η κατάσταση θα ανατραπεί με ένα «επεισόδιο» με την Ελλάδα.
«Εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με την Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ, είδε ότι με το ουκρανικό ζήτημα ξαναείναι χρήσιμη στη Δύση και προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Έχει ανοίξει μία βεντάλια διεκδικήσεων από όλους. Οι Τούρκοι διεκδικούν θαλάσσιες ζώνες, στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει ο φόβος ότι με μία καλή ή κακή ηγεσία, να έχουμε μία σοβαρή περιπέτεια με τους Τούρκους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο», ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα
Από την άλλη πλευρά, αν και στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία και εγρήγορση για άμεσες απαντήσεις, εκτιμάται ότι το τουρκικό καθεστώς θα επιχειρήσει να τεστάρει τα αντανακλαστικά της χώρας μας επί του πεδίου, τσεκάροντας παράλληλα και τη δυναμική των συμμαχιών που έχει συνάψει η χώρα μας. Τι εννοούμε; Θα έρθουν να συνδράμουν οι Γάλλοι μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν τον περασμένο Σεπτέμβρη; Και αν ναι, σε πόσες μέρες; Ποια στάση θα κρατήσουν οι Αμερικανοί; Θα μείνουν στο πλευρό της χώρας μας, που η αλήθεια είναι πως τους έχει στηρίξει 100 – 0 ή θα που πάλι βρείτε τα; Τι θα κάνει η Ε.Ε.; Θα βγάζει ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας;
Στην στρατιωτική ηγεσία δεν τρέφουν αυταπάτες. Ξέρουν καλά πως την κρίσιμη ώρα η Ελλάδα θα είναι μόνη της στο πεδίο και οι δυτικοί σύμμαχοι θα προσπαθούν να κατευνάσουν τον Ερντογάν. Το ίδιο συνέβη και το 2020. Από τις Καστανιές του Έβρου και την απόπειρα εισβολής με πολιορκητικό κριό παράνομους μετανάστες, μέχρι το Καστελλόριζο και τις «βόλτες» του ORUC REIS, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έδωσαν χωρίς καμία βοήθεια δυναμικές απαντήσεις. Και είναι σίγουρο πως οι Τούρκοι ένιωσαν και τότε καλά την… επακούμβηση της ελληνικής αποφασιστικότητας.
Για τη χώρα μας λοιπόν υπάρχει μόνος ένας δρόμος για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Η ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των Κλάδων σε όλη την Επικράτεια και οι κινήσεις στρατηγικής που θα προλάβουν και θα αποτρέψουν κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας εν τη γενέσει της.
Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης (08/06) NOTAM (αεροπορική οδηγία) με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας «κλειδώνουν» το νοτιοανατολικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.