Συναγερμός σε Έβρο και Αιγαίο για συγκέντρωση μεταναστών στα τουρκικά παράλια

Αστυνομία και Λιμενικό διαθέτουν στα «συρτάρια» τους σχέδια αντιμετώπισης μαζικής εισόδου μεταναστών διά θαλάσσης και διά ξηράς
Εάν παρατηρηθεί μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα του Έβρου
INTIME
4'

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση των ελληνικών Αρχών και κάνουν λόγο για μετακίνηση εκατοντάδων μεταναστών από την τουρκική ενδοχώρα προς τις τουρκικές ακτές.

Και αυτό διότι η συγκέντρωσή τους στα τουρκικά παράλια μπορεί να σηματοδοτήσει την ένταση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, ενώ ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων ανοιχτά της Σάμου και της Χίου. Πρόκειται για δύο νησιά που το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο διακινητών, οι οποίοι ζητούν ως αμοιβή έως και 4.500 ευρώ κατ’ άτομο.

Στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν πυκνώσει οι περιπολίες του Λιμενικού. Παράλληλα, ιδιαίτερα αποδοτική θεωρείται η λειτουργία των ραντάρ αλλά και των καμερών που φέρουν τα πληρώματα, τα οποία βλέπουν τις λέμβους πολλά μίλια πριν φτάσουν στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες από «ανοιχτές πηγές» για επικείμενα ταξίδια που οργανώνονται από κυκλώματα με δρομολόγιο Τουρκία-Ιταλία. Ωστόσο, η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλά από τα σκάφη που χρησιμοποιούνται δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στις ιταλικές ακτές (διότι δεν είναι αξιόπλοα), με αποτέλεσμα να καταπλέουν στα ελληνικά νησιά.

Αστυνομία και Λιμενικό διαθέτουν στα «συρτάρια» τους σχέδια αντιμετώπισης μαζικής εισόδου μεταναστών διά θαλάσσης και διά ξηράς.

Και αυτό γιατί μπορεί τα «μάτια» να είναι στραμμένα περισσότερο προς το Αιγαίο, λόγω της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, ωστόσο, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων στον Έβρο παραμένει προτεραιότητα για τις ελληνικές Αρχές. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση των ροών στον Έβρο που αγγίζει το 20-25% σε σχέση με πέρυσι. Το σενάριο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, στο πρότυπο της υβριδικής επίθεσης που είχε ξεδιπλωθεί το Μάρτιο του 2020, είναι πάντα στο τραπέζι.

«Υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης μαζικής προώθησης μεταναστών προς τη χώρα μας. Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο αλλά για πολλά. Και αυτό γιατί το σχέδιο αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση που έχεις να αντιμετωπίσεις. Ανάλογα δηλαδή με την κλιμάκωση», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Την περίοδο που διανύουμε μπορεί οι ροές να είναι αυξημένες –λόγω και της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό- ωστόσο δεν συντρέχουν λόγοι για έκτακτα μέτρα. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι και αξιωματικοί κρίνουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Εάν παρατηρηθεί μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα του Έβρου, όπως είχε γίνει το Μάρτιο του 2020, τότε αρχικά θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δυνάμεις στη μεθόριο από όμορους νομούς. Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τότε διμοιρίες των ΜΑΤ θα μετακινηθούν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως και ειδικός εξοπλισμός.

Οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται κρίσιμοι, ενώ ένα δεδομένο που λαμβάνουν υπόψη οι αναλυτές είναι η πίεση που δέχεται στο εσωτερικό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε τουρκικό έδαφος. Η πίεση αυτή εκτιμάται ότι θα ενταθεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη γειτονική χώρα.

Νέο επιχειρησιακό κέντρο

Το νέο επιχειρησιακό κέντρο στη Νέα Βύσσα αποτελεί το άγρυπνο «μάτι» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μαζί με τις σύγχρονες κάμερες που μεταδίδουν ζωντανά εικόνα μέρα και νύχτα. Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. «τρέχουν» ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία των συνόρων, ενώ η επέκταση του φράκτη λειτούργησε –σύμφωνα με τα στελέχη της Αστυνομίας- αποτρεπτικά.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τα στατιστικά στοιχεία ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού που αποκαλύπτουν την ένταση της «πίεσης» από τα κυκλώματα διακινητών. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφεται αύξηση κατά 33% στις συλλήψεις δουλεμπόρων. Αναλυτικότερα, το πρώτο 4μηνο του 2021 είχαν συλληφθεί 220 διακινητές σε όλη τη χώρα από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό, ενώ το ίδιο διάστημα φέτος συνελήφθησαν 292 διακινητές.

Επίσης, το πρώτο 4μηνο του 2022 συνελήφθησαν 11.106 παράτυποι μετανάστες για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Από τις 11.106 συλλήψεις, οι 1.553 έγιναν στον Έβρο.