Σε περιδίνηση ο Ερντογάν: Τα παιχνίδια με το ΝΑΤΟ, την Κύπρο και ο φόβος των εκλογών στην Τουρκία
Ειδικότερα, αφού παρακολούθησε την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Efes 2022» και έχοντας στον πλευρό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε – στο πλαίσιο εκδήλωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) – ότι θα είναι ο «υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας», όπου συμμετέχει το ΑΚΡ μαζί με το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αρχηγός του οποίου είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Στη συνέχεια κάλεσε τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να ορίσει και εκείνος τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023 και όχι νωρίτερα. Μετέτρεψε δηλαδή όλες τις πολεμικές ιαχές σε προεκλογική εκστρατεία… αποδεικνύοντας πόσο προβλέψιμος είναι και πώς χρησιμοποιεί τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση.
Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα των εκβιασμών του, αποφάσεις για πλήρη ρήξη με την Άγκυρα ούτε υπάρχουν, ούτε πρόκειται να υπάρξουν.
Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν με μια ενδεχόμενη εκδίωξη ή απομάκρυνσης της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ. Ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί εδώ και χρόνια συγκεκριμένη τακτική: Βάζει πολλά για να πάρει λίγα.
Αναλυτές και διπλωμάτες στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι ο Tούρκος πρόεδρος, βάζοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι επιδιώκει τα μέγιστα, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και ως «κερδισμένος» ακόμα και με τα ελάχιστα. Η υποχώρηση Ερντογάν στις υποδείξεις της Δύσης δεν πρέπει να θεωρείται ούτε εύκολη ούτε δεδομένη, σε ένα παζάρι, που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών ως μοχλό για να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο. Οι ενστάσεις της Τουρκίας στη Φινλανδία και τη Σουηδία για τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ συνδέονται άμεσα με την Κύπρο και την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει το νησί ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Αυτό είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς αποκάλυψε μερίδα του Βρετανικού Τύπου όπως για παράδειγμα η Sunday Express του Λονδίνου που ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε από τον Ερντογάν να θέσει το καθεστώς των κατεχομένων στο τραπέζι των προγραμματισμένων συνομιλιών του ΝΑΤΟ. Ο Τατάρ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ξεχωριστή χώρα. Είναι γεγονός ότι επιθυμεί να «πουλήσει» ένα γρήγορο αφήγημα στο εσωτερικό της χώρας του που να σχετίζεται με τα σύνορα…
Η κατάληψη κάποιου ελληνικού νησιού, γνωρίζει πολύ καλά ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον ίδιο αλλά και για την χώρα του. Γι’ αυτό επικαλείται συνεχώς μια ψευδονομιμότητα γύρω από τις συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.
Σε ότι κάνει δηλαδή θέλει να είναι καλυμμένος με ένα πέπλο «νομιμότητας» όπως τουλάχιστον το φαντάζεται ο ίδιος. Η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε. θα είναι καθοριστικής σημασίας για το τι ακριβώς θα πάρει από τη Δύση ο Ερντογάν για να αποσυμπιεστεί έστω και προσωρινά…