Πόλεμος στο Αιγαίο: Η επιχειρησιακή ατολμία του Ερντογάν και το vertigo των 12 ναυτικών μιλίων

Μπορεί η Τουρκία να επιτεθεί στην Ελλάδα; Η επιχειρησιακή ατολμία του Ερντογάν ο οποίος περιορίζεται μόνο σε λεκτικές πολεμικές ιαχές προδίδει λίγο έως πολύ τον εκνευρισμό και το βέρτιγο στο οποίο έχει περιέλθει η γείτονα λόγω της περιφερειακής αναβάθμισης της Ελλάδας

Πόλεμος στο Αιγαίο: Η επιχειρησιακή ατολμία του Ερντογάν και το vertigo των 12 ναυτικών μιλίων
Πόλεμος στο Αιγαίο: Η επιχειρησιακή ατολμία του Ερντογάν και το vertigo των 12 ναυτικών μιλίων
Φωτογραφία αρχείου
4'

Η Τουρκία προσπαθεί όχι μόνο να ανακτήσει μια «ειδική» και προνομιακή σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά να επαναφέρει και το χαρακτήρα «περιφερειακής δύναμης» που πιστεύει ότι της αναλογεί. Εκνευρίζεται ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν μια συνεχή αδιαφορία προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό συνεπάγεται και έναν φόβο ότι κάποια κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Τουρκίας είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με την ανοχή των Αμερικανών. Από εκεί ξεκινούν όλα. Άλλωστε αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τον Ερντογάν θα καταλάβει ότι με τις δηλώσεις του κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει την αμερικανική παρουσία ως μηχανισμό πίεσης προς την Τουρκία.

Προφανώς και θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλα αυτά απευθύνονται με τρόπο «τεθλασμένο» και προς τις ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία πιέζει πάρα πολύ για την έγκριση της επιχείρησης της στη Συρία, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς αμερικανική συναίνεση. Είναι η λογική ότι η Τουρκία θα υψώσει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα, από την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τα θέματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών για να αποσπάσει τελικά παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ στο συριακό μέτωπο που την ενδιαφέρει κυρίως.

Σε ότι αφορά τα πολεμικά σενάρια στο Αιγαίο, υπάρχει μια σοβαρή διάσταση την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας: Εδώ και δεκαετίες η συζήτηση για το «θερμό επεισόδιο» είχε ορίζοντα το να πιεστούν οι ΗΠΑ να αναλάβουν ρόλο διαμεσολάβησης ώστε να μην επεκταθεί η κρίση. Ήταν η λογική ότι μια σύντομη κλιμάκωση/σύρραξη θα οδηγούσε σε μια εσπευσμένη διαπραγμάτευση.

Τώρα φαίνεται ότι η Τουρκία άλλαξε τακτική και προειδοποιεί την Ελλάδα ότι οι «κανόνες του παιχνιδιού» δεν είναι ίδιοι. Επιχειρεί να μας τρομοκρατήσει με το αφήγημα ότι εάν υπάρξει «θερμό επεισόδιο» δεν θα γίνει για να παρέμβουν οι ΗΠΑ (ενδεχόμενο στο οποίο κατά την τουρκική εκτίμηση επενδύει η ελληνική πλευρά), αλλά για να καταδειχτεί ότι αυτό ήταν τελικά ατελέσφορο και άρα θα είναι πολύ περισσότερο η δημιουργία τετελεσμένου από τη μεριά της Τουρκίας. Ουσιαστικά, αυτό που απευθύνουν προς την Ελλάδα είναι ότι η λογική ότι η επένδυση στις πλάτες των ΗΠΑ δεν θα αποδώσει και εάν δεν θέλει η ελληνική πλευρά να βρεθεί αντιμέτωπη π.χ. με την κατάληψη κάποιου νησιού, είναι προτιμότερο να συναινέσει στην τουρκική αντίληψη για διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν και η παρέα του μας λένε να πέσουμε αμαχητί!

Προφανώς και η Τουρκία γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στον «αιώνα τον άπαντα» και όντως στη τρέχουσα φάση μιλάμε πολύ περισσότερο για «ρητορική» και «δημιουργία κλίματος», παρά για σχεδιασμό. Όμως, δεν παύει να είναι ένα διαφορετικό αποτύπωμα που οδηγεί σε μια διαφορετική φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μόνο που οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη. Η Τουρκία ουδέποτε επιχείρησε πολεμική ενέργεια αν δεν είναι σίγουρη ότι θα έχει επιτυχία (βλ. Κύπρος, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Η Ελλάδα όμως δεν είναι καμία από αυτές τις περιοχές. Η Τουρκία γνωρίζει τη στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας, ξέρει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στη θάλασσα, ούτε στον αέρα. Επιπλέον, την περίοδο αυτή η Τουρκία είναι απομονωμένη σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η Ελλάδα έχει δίπλα της τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, με την οποία έχει και αμυντική συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας αρωγής, έχει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν όχι όλη την ΕΕ, έχει τις γειτονικές μεσανατολικές χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτο), συνεπώς δημιουργείται μια ισχυρή αποτροπή από πλευράς Ελλάδος. Θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι αλλά δεν θα φτάσουμε σε πόλεμο με την Τουρκία εκτιμούν οι ψύχραιμοι διπλωματικοί αναλυτές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή