Τα σενάρια προβοκάτσιας, ο «Πόντιος Πιλάτος» και ο συναγερμός στο Αιγαίο
Σε διατεταγμένη υπηρεσία καθημερινά Τούρκοι αξιωματούχοι συντηρούν με νύχια και με δόντια το σκηνικό έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεν ...«τσιμπάει» στις εθνικιστικές, ανιστόρητες και πολεμοχαρείς κορώνες της Άγκυρας ενώ την ίδια ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για απάντηση στο πεδίο, αν χρειαστεί.
Τη σκυτάλη πήραν σήμερα ο σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί αλλά και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Την ίδια ώρα αρνητικά σχολιάστηκε η πολιτική των ίσων αποστάσεων που φαίνεται να τηρεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.
Μήνυμα στην Τουρκία ότι η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας είναι «υπέρ επαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» έστειλε το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε με έμμεσο τρόπο την ενόχληση της Ελλάδας για την ουδετερότητα που επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως αυτή καταγράφηκε και στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου «η Ελλάδα σέβεται απαρέγκλιτα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Απόλυτα και ανυποχώρητα. Και ακριβώς για αυτό απαιτεί τα ίδια από τους γείτονές της, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα».
Μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ θέλει ο Μπαχτσελί
Ο ακροδεξιός ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε να ανακηρύξει η Τουρκία μονομερώς ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας πρόταση να κατατεθούν και χάρτες στον ΟΗΕ.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης (14/6), ο ακροδεξιός πολιτικός ζήτησε να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια «δικαιοδοσία» της Τουρκίας, ανακηρύσσοντας δηλαδή μονομερώς ΑΟΖ σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Μάλιστα ο ανέλυσε και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως είναι δικά της, ενώ παράλληλα ζήτησε και την κήρυξη NAXTEX διαρκείας στην περιοχή.
Ο Μπαχτσελί συμπλήρωσε ότι η Τουρκία, εν συνεχεία θα πρέπει να χαρτογραφήσει τους ναυτικούς χάρτες στη Θάλασσα των Νήσων, δηλαδή στο Αιγαίο, «που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία».
Σε τελικό στάδιο, είπε, ότι θα πρέπει να καταγραφεί αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη.
«Μαλλιά-κουβάρια» ο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές
Έντονο επεισόδιο σημειώθηκε πριν από λίγο στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευση του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Μιλώντας ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία ενώ για ακόμη μια φορά έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Οι δηλώσει έγιναν ενώπιον των Σπήλιου Λιβανού,Ανδρέα Λοβέρδου, Θεοδώρας Τζάκρη, και Μανούσου Βολουδάκη.
Οι Έλληνες βουλευτές φυσικά απάντησαν από την πλευρά τους, ότι δεν τίθεται ζήτημα τρομοκρατίας, λέγοντας πως η χώρα μας καταπολεμά την τρομοκρατία. Μάλιστα τόνισαν στον Ακάρ ότι δεν μπορεί να μιλά για κυριαρχία, την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο, ενώ επιπλέον αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών.
Το σκηνικό που στήνει η Τουρκία δεν περνά απαρατήρητο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ενδεικτικό το δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου RND στο οποίο γίνεται μια ανάλυση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας με ευθύνη της Τουρκίας και στο οποίο περιγράφεται ένα από τα σενάρια «προβοκάτσιας» που ενδεχομένως να επιχειρήσει να στήσει ο Ερντογάν προκειμένου να προκαλέσει ένα «θερμό επεισόδιο».
Εξάλλου τα όσα υποστήριξαν τα τουρκικά ΜΜΕ για την περιοχή του Έβρου το απόγευμα της Δευτέρας δείχνουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο από τον πρόεδρο της Τουρκίας
Στο δημοσίευμα αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο Ερντογάν θα μπορούσε να προκαλέσει την Ελλάδα στην θάλασσα. Στην Αθήνα αναμένεται ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί η Τουρία να στείλει γεωτρύπανο, συνοδεία φρεγατών, ανάμεσα σε Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο για έρευνες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Δίκαιο του ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας η περιοχή αυτή υπάγεται στην ελληνική ΑΟΖ. Αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ένα δεύτερο σενάριο για την επόμενη κίνηση του Ερντογάν στη «σκακιέρα» της πρόκλησης θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 με την τότε κυβέρνηση της Λιβύης και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην προκήρυξη οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ένα τρίτο σενάριο αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης των κινήσεων που κάνει η Ελλάδα στα διεθνή φόρα εκθέτοντας τις τουρκικές προκλήσεις και παρουσιάζοντας στοιχεία για το ανεδαφικό των αιτιάσεων της Άγκυρας. Αυτό το σενάριο θέλει το καθεστώς Ερντογάν να προσπαθήσει να διεθνοποιήσει – άγνωστο τίνι τρόπω – την αβάσιμη θέση της περί αποστρατικοποίησης των νησιών, όπως την έχει διατυπώσει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας χωρίς να ακολουθεί την τακτική της ρητορικής της όξυνσης, φροντίζοντας, όμως, παράλληλα να δείχνει όπου και όποτε χρειαστεί ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη – πάντα με στοιχεία - καμία παράλογη απαίτηση της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιδράσουν και επί του πεδίου αν αυτό χρειαστεί όπως δείχνουν καθημερινά με την αντίδρασή τους στις προκλητικές και επικίνδυνες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για θερμό επεισόδιο
Είναι εμφανές πως ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει να ρίχνει λάδι στην φωτιά τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις όσο και με μια σειρά προκλητικών κινήσεων. Το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες για τα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα να επιμένει σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.
Την Παρασκευή στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Ακολουθεί στις 23-24 Ιουνίου η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους ομολόγους του να σταλεί αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με σαφή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ρητής και ξεκάθαρης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.
Τέλος, στις 29-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα Σουηδίας και Φιλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία με όλους να περιμένουν τη στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν. Οι παραπάνω ημερομηνίες θέτουν σε κόκκινο συναγερμό τις ελληνικές αρχές για παν ενδεχόμενο…