Η Τουρκία κλιμακώνει με non paper και «επεισόδια» με υπουργούς - Η Ελλάδα απαντά αποφασιστικά
Σε Σκόπια και Βρυξέλλες επικεντρώνεται σήμερα το ενδιαφέρον όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά την ώρα που η Τουρκία επιμένει στη γραμμή των προκλήσεων και των ανιστόρητων αιτιάσεων με την Αθήνα να διατηρεί ψύχραιμη στάση και να απαντά με επιχειρήματα όταν προκαλείται αποφεύγοντας λεκτικές εξάρσεις.
Στις δύο αυτές χώρες αναμένεται να δώσουν το παρών οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, οι μεν Δένδιας και Τσαβούσογλου στο Φόρουμ Διαλόγου της Οχρίδας, οι δε Παναγιωτόπουλος και Ακάρ στην υπουργική σύνοδο στην πρωτεύουσα του Βελγίου.
Σε καμία εκ των περιπτώσεων δεν έχει προγραμματιστεί κάποια διμερής συνάντηση, ωστόσο, δεδομένου και του προηγούμενου με τον Χουλουσί Ακάρ και τον Σουλεϊμάν Σοϊλού και των όσων επιχείρησαν να κάνουν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, οι παρουσίες στις ίδιες συναντήσεις κορυφαίων υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ειδικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει και σημαντικές διμερείς συναντήσεις με κορυφαία αυτή με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να δηλώνει χθες, Τετάρτη (16/06) πρόθυμος για κάποια επαφή με τον Έλληνα ομόλογό του.
Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Παρόλα αυτά η Ελλάδα παρακολουθεί τις καθημερινές προκλήσεις – σε ρητορικό επίπεδο ακόμα – από την πλευρά της Τουρκίας και διαμηνύει σε όλους τόνους, με τελευταία δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα υπενθυμίζοντας, παράλληλα, την «κόκκινη γραμμή» που αφορά την κυριαρχία των νησιών.
Στο «οπλοστάσιο» της Ελλάδας, πέραν της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, και δηλώσεις όπως αυτές του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ότι οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».
«Θα πάθετε ό,τι και στο παρελθόν αν συνεχίσετε να μας βάζετε απέναντί σας» είπε νωρίτερα ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας στη ρητορική του την Μικρασιατική Καταστροφή ενώ στο «παιχνίδι» παραμένουν και τα τουρκικά ΜΜΕ με αποκορύφωμα την ανοίκεια επίθεση σε βάρος του Νίκου Δένδια και την επιχείρηση εμπλοκής στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.
Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζε και τον «πόλεμο της προπαγάνδας» διακινώντας ένα έγγραφο με 16 σημεία στο οποίο επιχειρεί να δικαιολογήσει το γιατί ακυρώθηκε το συμβούλιο εργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με αποτέλεσμα και την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν που γινόταν σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα πως απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό πως αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας. Σε άλλο σημείο, η Άγκυρα κάνει λόγο για παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά – ενώ είναι γνωστό πως η Τουρκία είναι αυτή που έχει ξεπεράσει κάθε όριο με δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά. Μάλιστα, στις 27 Απριλίου έγιναν 141 παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά.
Παράλληλα, η γειτονική χώρα επιμένει πως οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχουν στόχο την ίδια την Τουρκία ενώ η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως η ελληνοαμερικανική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Στο «παιχνίδι», από πλευράς Άγκυρας, μπαίνει ξανά και το μεταναστευτικό καθώς εκτοξεύονται κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για push backs και απάνθρωπη μεταχείριση. Η απάντηση σε αυτό έχει δοθεί δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εξηγήσει ότι η Τουρκία διαρκώς εργαλειοποιεί τους μετανάστες.