Τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Λάμπρεχτ με φόντο το υλικό στην Ουκρανία - Οι ελληνικές επιδιώξεις

Τρία καυτά θέματα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, στο αμυντικό επίπεδο, συζήτησε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Λάμπρεχτ με φόντο το υλικό στην Ουκρανία - Οι ελληνικές επιδιώξεις
Το τετ-α-τετ των υπουργών Άμυνας Γερμανίας και Ελλάδας.
Newsbomb.gr
1'

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr οι δύο υπουργοί συζήτησαν κυρίως το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας Μητσοτάκη - Σόλτς για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανταλλαγή των δύσχρηστων ελληνικών ΒΜΡ-1 με ισάριθμα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι ο στόχος, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Γερμανίας, θα πρέπει να είναι σε πρώτη φάση η απόκτηση Marder σε επαρκή αριθμό για τουλάχιστον 3 Μ/Κ τάγματα πεζικού (~130), καθώς ο αριθμός των ανταλλασσόμενων ΒΜΡ-1 είναι επαρκής προς τούτο. Σε δεύτερη φάση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να στοχεύσει στην αύξηση του αριθμού των Marder σε τουλάχιστον 400, ώστε σταδιακά να επανεξοπλιστεί με αυτά το σύνολο των Μ/Κ ταγμάτων πεζικού του Δ’ Σώματος Στρατού.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί στο πλαίσιο της κυοφορούμενης συμφωνίας απόκτησης νέων ΤΟΜΑ Lynx και αναβάθμισης των ελληνικών Leopard 2A4. Η ιδανική τελική κατάσταση σε μερικά χρόνια θα ήταν ο εξοπλισμός των Μ/Κ ταξιαρχιών με ένα ομοιογενές μείγμα Leopard 1Α5 (στις ΕΜΑ) και Marder (στα Μ/Κ ΤΠ), ενώ οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες θα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογία με ένα μείγμα Leopard 2 (στις ΕΜΑ) και Lynx στα (Μ/Κ ΤΠ).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή