Οι στόχοι του ΝΑΤΟ στην ελληνοτουρκική διαφορά

Το  ΝΑΤΟ θέλει να πέσουν οι τόνοι 

Οι στόχοι του ΝΑΤΟ στην ελληνοτουρκική διαφορά
Το  ΝΑΤΟ θέλει να πέσουν οι τόνοι 
INTIME
2'

Οι πληροφορίες που έρχονται στην Αθήνα αναφέρουν, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν περιμένει να ολοκληρωθεί σήμερα η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης και να αξιολογήσει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαικού Συμβουλίου και την αναφορά στην Τουρκία, ώστε να κρίνει στη συνέχεια τη στάση που θα κρατήσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα.

Η Αγκυρα "βλεπει" ότι υπάρχει αλληλεγγύη και ότι Ευρωπαίοι εταίροι καταδικάζουν την τουρκική συμπεριφορά.

Δεν αποκλείεται λοιπόν ο πρόεδρος της Τουρκίας να πάει στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα και να παρουσιάσει ακόμη και χάρτες με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και να σηκώσει τους τόνους.

Από την άλλη το ΝΑΤΟ θέλει την αποκλιμάκωση. Η πρόσφατη δήλωση του Γενς Στόλντεμπεργκ προειδεάζει ποιος είναι ο στόχος του.

«Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020, για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε»

Ο γενικός γραμματέας ενδεχομένως να ανακοινώσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών, ένας μηχανισμός ο οποίος είναι αδρανής από τις 6 Απρλίου 2021, οπότε και συνεδρίασαν για τα τελευταία φορά Ελληνες και Τούρκοι νατοικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Ο μηχανισμός επι της ουσίας είναι να υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δυο ΓΕΕΘΑ.

Το ΝΑΤΟ θέλει να πέσουν οι τόνοι και για έναν επιπλέον λόγο. Δεν θέλει να υπάρξει σύγκρουση με την ΕΕ. Διότι σε περίπτωση που η Ελλάδα-αν υπάρξει θερμό επεισόδιο- ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθροτυ 42 §7 της ΕΕ.

«Περί συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτο κράτος» δε θέλει το ΝΑΤΟ να διαφωνήσει με την ΕΕ. Και ασφαλώς δεν θέλει σε καμμία περίπτωση να δυσαρεστήσει την Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή