Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μπορεί να ανάψει το φυτίλι στο Αιγαίο; Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 20 μέρες

Αναζητούν ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένταση οι Τούρκοι – Οι προσεχτικές κινήσεις της Ελλάδας και το ΝΑΤΟ με «τα καλά και συμφέροντα».

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μπορεί να ανάψει το φυτίλι στο Αιγαίο; Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 20 μέρες
4'

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα είναι στραμμένα τα βλέμματα τις επόμενες 48 ώρες, με τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επιχειρούν να βρουν κοινό βηματισμό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις επιθετικές ενέργειες αφερέγγυων «συμμάχων».

Ο λόγος φυσικά για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, οι δηλώσεις του οποίου – σε συνδυασμό με τις επιθετικές ενέργειες της χώρας του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο - θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Είναι δεδομένο πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει τις παράλογες απαιτήσεις του, περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στη Μαδρίτη. Είτε σε κάποια από τα δείπνα, είτε σε ολιγομελή τετ α τετ, είτε μετά το τέλος της Συνόδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Πώς θα αντιδράσουν οι «σύμμαχοι»; Η αλήθεια είναι όμως πως κάποια δυναμική έστω παρέμβαση – γιατί ουσιαστική αποκλείεται – δεν πρόκειται να υπάρξει. Είναι δεδομένο μόνο το γεγονός πως τόσο κατά την είσοδο των ηγετών, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, οι νατοϊκοί ηγέτες θα επιδοθούν για μια ακόμη φορά σε ευχολόγια, σε δηλώσεις και εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, ιδέες για υπό-ομάδες εντός της Συμμαχίας που θα αναζητούν λύσεις στα ελληνοτουρκικά και άλλα τέτοια θεωρητικά που δεν πείθουν κανέναν. Ούτε καν καταδίκη ενδέχεται να υπάρξει, με πολλούς εκ των ηγετών μάλιστα να επιδιώκουν ακόμα και το ξέπλυμα της Τουρκίας.

Η Ελλάδα είναι σε διπλωματική εγρήγορση για να απαντήσει με στοιχεία σε κάθε «επιχείρημα» που θα παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος και είναι βέβαιο πως πλέον δεν θα πέσει στην παγίδα να «χαιρετίσει» την αποκλιμάκωση, όσο κι αν το ζητούν οι σύμμαχοι. Το ίδιο έκανε και το 2020 και τελικά οι Τούρκοι συνέχισαν τις ακραίες προκλήσεις με τις βόλτες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται αυτές τις μέρες σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, υπό το φόβο προβοκατόρικης ενέργειας από την πλευρά των Τούρκων. Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι Τούρκοι βλέπουν απέναντί τους ένα αδιαπέραστο τείχος σε θάλασσα, στεριά και αέρα με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει κλείσει όλα τα κρίσιμα περάσματα, την Πολεμική Αεροπορία να ελέγχει απόλυτα τον ελληνικό εναέριο χώρο και τον Στρατό Ξηράς να έχει αναλάβει την επιτήρηση σε όλο το Αρχιπέλαγος, δίνοντας συνεχώς εικόνα στο Κέντρο επιχειρήσεων, από κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι έχουν ήδη επιχειρήσει να προκαλέσουν σε ακραίο βαθμό, είτε στέλνοντας βάρκες γεμάτες μετανάστες, είτε απειλώντας ψαράδες, είτε προσπαθώντας να σπάσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να φτάσουν σε βραχονησίδα. Η Ελλάδα εντούτοις είναι πολύ προσεχτική, αφήνοντας χώρο στους Τούρκους να κάνουν το μοιραίο λάθος. Αν το κάνουν, τότε πολύ γρήγορα θα το μετανιώσουν. Παράλληλα, το ελληνικό Λιμενικό έχει απαγορεύσει και στους Έλληνες ψαράδες των ακριτικών νησιών να φτάνουν κοντά στην οριογραμμή, υπό το φόβο έντασης με τους Τούρκους ή προβοκατόρικης ενέργειας.

Σαφέστατα η Σύνοδος Κορυφής είναι σημείο – σταθμός για τις εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά, με τον Ερντογάν να επισημοποιεί τις απαιτήσεις του για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, την Ελλάδα να απαντά με επιχειρήματα και τις Ένοπλες Δυνάμεις να περιμένουν στο Αιγαίο με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Αν η κατάσταση κλιμακωθεί σε διπλωματικό επίπεδο στη Σύνοδο, τότε μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι μέρες θα είναι κρίσιμες και δεν αποκλείεται μια ακραία κλιμάκωση και επί του πεδίου, μιας και ο Ερντογάν γνωρίζει πως «παράθυρο ευκαιρίας» δεν πρόκειται να υπάρξει εύκολα. Αν αποφασίσει τελικά να το κάνει το βήμα εναντίον της Ελλάδας, τότε τον περιμένει ο απόλυτος εφιάλτης. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή